Hlavní navigace

Panasonic DMP-UB700: obrazově výtečný, ale zapomeňte na cokoli navíc

17. 3. 2017
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

 Autor: Panasonic
Při výrazně nižší ceně doplňuje UB700 s certifikací Ultra HD Premium (pro 4K BD) a podporou technologie HDR nejvyšší model značky, který jsme už vyzkoušeli.

Nedávno testovaný Panasonic DMP-UB900 aktuálně přijde na 19 900 Kč, DMP-UB700 vyjde kolem 12 000 Kč. Rozdíl v ceně je značný, ve výbavě je patrný už z toho, že UB700 nemá certifikaci THX, byť se tak někdy označuje, a má výrazně omezená rozhraní. Typicky chybí digitální koaxiální audiovýstup. Za danou cenu toho ale dokáže nabídnout dost, pokud máte ovšem zájem pouze o filmové disky a vysokou obrazovou kvalitu. Za to také musíte být pochopitelně ochotni zaplatit a ne vždy jde o peníze.

DMP-UB700 má zabudovánu klasickou diskovou mechaniku s výsuvným vozíkem a je určen pro přehrávání všech možných druhů disků od CD přes DVD a BD až po 4K BD, tedy Blu-ray Disc pro rozlišení Ultra HD (4K). Je tu také podpora multimédií a dvojice výstupních konektorů HDMI, přičemž jeden se dá nastavit čistě pro přenos zvuku. Důležitější ale je, že nechybí digitální audiovýstup, i když v tomto případě pouze optický, takže záleží na vašem zesilovači, A/V receiveru nebo domácím kinu, zda ho napojíte, či nikoli.

I k tomu se dostaneme a zmíníme i kvalitu aktivního chlazení, které zajišťuje spínaný větrák.

K TÉMATU: Panasonic DMP-UB900: Ultra HD Blu-ray poprvé a hned s THX

Bontonfilm uvádí lokalizované disky v rozlišení Ultra HD. Mají mít i HDR

Instalace a nijak oslňující výbava

Instalace je, stejně jako u DMP-UB900, prakticky nulová. Tzv. Easy Settings nabídne jen možnost tzv. rychlého startu za cenu vyšší spotřeby v pohotovostním režimu a volbu jazyka nabídek, přičemž tu není ani čeština, ani slovenština. Toť vše.

I tomuto obrazově výtečnému přehrávači chybí USB 3.0 a druhé rozhraní USB. To zabudované je navíc za předním krytem, takže i když do něj zasunete velice drobný a výtečný Kingston DataTraveler microDuo, který je jednak z jednoho kusu kovu a jednak velice krátký, kryt stejně nezavřete.

Přehrávač rozhraními právě nehýří, což můžete vidět v tabulce, a to, že lze jedno HDMI přestavit pouze na zvukový výstup, není nijak zásadní. Daleko lepší by bylo, kdyby tu ještě vedle „optiky“ byl obyčejný „digitální koax“. Ten ale nabízí až nejvyšší model UB900. Co ale ani on nemá, je USB 3.0 a výrobce rezignoval na kvalitní přehrávání 4K videí touto cestou. Podpora streamování ve 4K pro Netflix a YouTube je však zmiňována, což má ale faktický smysl jen v případě Netflixu. Na YouTube se v tomto ohledu nedá spolehnout.

Nabídka na tlačítku Home – Domov.
Autor: Bohumil Herwig

Nabídka na tlačítku Home – Domov.

Rigidní ovládání a menu nastavení

Dálkový ovladač v ruce poněkud přepadává a nedrží se nejlépe. K práci s multimédii, včetně přehrávání disků, musíte použít vyhrazená tlačítka, vše další jako OK či šipkové klávesy je zapovězeno. Styl ovládání je tak vysloveně rigidní, OK nefunguje jako Pause/Play a ostatně jako Pause nefunguje ani tlačítko Play, i když kupodivu obráceně to jde. K posunu po videu (nikde) nelze použít šipkové klávesy, nemluvě o tom, že je tu pouze klasické přetáčení, a nikoli nějaký přeskok třeba o deset sekund či minutu. Zdát se nám může i o obrazových náhledech, po kterých byste se mohli rychleji posouvat. Samozřejmě s výjimkou disků DVD/BD, kde je to ale dané systémem.

UB700 nabízí spousty možností pro detailní obrazová nastavení, ale neumí nic tak prostého jako zobrazit dobu do konce filmu či skočit na čas. A protože si při přerušení pamatuje pozici u USB média, pouze dokud nepřehrajete něco jiného nebo nevypnete přehrávač, máte dost smůlu. Pozici na disku si ovšem zapamatuje, což je paradoxní. Jen ho nesmíte vysunout. Tedy u Blu-ray Discu, včetně 4K, si místo zapamatuje i poté.

Nastavení na tlačítku Home jsou určena především pro diskovou část, pro multimédia je vyvoláte až při přehrávání pomocí Option. Skoro žádná tu ale nejsou a narazíte zejména na výběr zvukového kanálu či doprovodného audia a zapnutí externích titulků, případně jejich výběr (z externích i interních). Ještě že tu je alespoň vysunutí vozíku diskové mechaniky. Bohužel na přehrávači chybí tlačítko Play, takže v případě práce s disky budete vždy potřebovat dálkový ovladač. Zmáčknutí tlačítka pro zasunutí vozíku bohužel Play nespustí, jak bývalo dobrým zvykem, a to ani na prostém audio CD. Po jeho zasunutí totiž přehrávač místo toho, aby začal hrát, na zkoušených cédéčkách zobrazil jen seznam jednotlivých stop…

Nastavení, chytré funkce, parádní Voyo

Na tlačítku Home je bez obalu pojmenovaná volba Network Service, kde mezi Netflixem, dobře fungujícím YouTube a řadou dalších zahraničních aplikací najdete i jednu českou – Voyo. V knihovně jsou pak mj. hudební, dětské či herní tituly, žádný domácí, či s lokalizovaným obsahem, už ale k vidění nebyl.

Pokud jde o Voyo, pracovalo bez potíží, pořady se spouštěly bez zaváhání a fungovalo i vyhledávání a pohyb v rámci menu. Aplikace se navíc od Voya pro jiné platformy liší ve dvou důležitých věcech: není tu otravné cvakání doprovázející každý pohyb po nabídkách, a co je podstatnější, pokud zmáčknete Pause, neodpočítává se vám pět minut, po kterých se přehrávání samo vypne v jakési podivné snaze šetřit obrazovku. U tohoto přehrávače zkrátka Voyo funguje, jak má, a s videotékou je radost pracovat.

Nastavení, zejména obrazová, jsou velmi bohatá, což je nejlépe vidět ve fotogalerii výše. Přehrávač napojíte i ke staršímu televizoru, podmínkou je rozhraní HDMI, ostatně jiný videokonektor tu ani není.

Videovýstup jde nastavit od 576p, resp. 480p, využít se dá i automatika, která v případě rozlišení Full HD a 4K pracovala u dvou televizorů bezchybně. U zvuku vidíte zajímavou volbu pro zvýšení kvality výstupního audia na úkor rozlišení… videa. Zřejmě je funkční jen za určitých okolností, protože se při krátkém vyzkoušení nijak neprojevovala. Stejně je to ale překvapivá volba.

V části HDMI najdete i přestavení jednoho z konektorů na pouze audiovýstup.

Přehratelná média, přefoceno z dodávané papírové příručky.
Autor: Bohumil Herwig

Přehratelná média, přefoceno z dodávané papírové příručky.

Přehrávání disků

Veškeré zajímavé funkce jsou právě zde. Pokud máte v mechanice zasunut nějaký disk, vždy se po zapnutí přehrávače automaticky spustil bez ohledu na to, co se před tím sledovalo. Přehrávač tak jednoznačně preferuje diskové funkce. Na přehrávání disků jsou ostatně vázána snad veškerá nastavení v domovském menu.

Pozici ve videu si pamatuje pro Blu-ray, a to i po vypnutí přístroje, případně přehrání něčeho jiného. Vždy pak úvodem nabízel obnovení přehrávání od místa, ve kterém se skončilo.

U CD audio už tak komfortní přehrávání není a vzhledem k ceně bychom i co do kvality zvukového výstupu očekávali víc. Vzhledem ke koncepci to ale nepřekvapí, navíc se cédéčka po zasunutí do mechaniky automaticky nespustila, jak je zvykem, nýbrž byl vypsán seznam stop.

U DVD pak klasicky nabídl hlavní menu disku a jak bylo řečeno, pozici v přehrávání si v tomto případě nezapamatuje. Následně můžete použít buď rychloposuv, nebo systém scén vlastní každému disku DVD/BD. Pokud máte doma DVD-Audio či SA-CD, můžete jít rovnou o dům dál. Tyto disky Panasonic nezvládne a vidět je to i na přefocené stránce z příručky na snímku výše.

Přehrávání multimédií hodně slabé

Začněme tím, že když se budete dívat na video s externími titulky, musíte pokaždé jejich zobrazení povolit. Nastavit u nich nejde zhola nic, ani velikost fontu, ani znaková sada (někdy jsou česky, jindy nikoli, takže možná je tu nějaký automatický výběr). Velikost písma je vhodná tak pro televizor s metrovou úhlopříčkou sledovaný ze tří metrů…

V podstatě také nevíte, co přehráváte, protože se v průběhu přehrávání, například u fotografie, nezobrazí (nedá zobrazit) ani jméno souboru. U videa pak vidíte jen čas od začátku přehrávání a jeho celkovou délku, což platí bohužel i u filmových disků. Odpočítávání do konce přehrávání či nějaké „nasekané“ kapitoly pro svižnější přeskok apod. tu nejsou.

Manager pro práci se soubory je však výtečný. Nabídne textový výpis, je snadno ovladatelný šipkovými tlačítky a OK a kolovat můžete na všech úrovních. Tady by se televizní divize Panasonicu mohla učit.

Multimediální soubory můžete přehrávat jen podle jejich druhu, možnosti jsou stejně slabé jako podávané informace například o pozici či o souboru jako takovém. Zkrátka na přehrávání multimédií raději v případě tohoto 4K Blu-ray přehrávače zapomeňte, což ostatně platí i o nejvyšším UB900.

Panasonic DMP-UB700 je zjevně koncipován jen jako přehrávač filmových disků a možná ještě jako streamer pro Netflix a YouTube, včetně udávané podpory rozlišení 4K. Ta je ovšem v případě YouTube dosti nespolehlivá – videa sice přehrána byla, ale na lince s aktuálními 10–13 Mb/s, což je pro 4K přece jen trochu málo. Přizpůsobit se umí YouTube výborně, stejně jako nevydat zprávu, že dané rozlišení při dané internetové lince přehrát nejde.

Zbytek je v podstatě jen nechtěný doplněk, „který tedy zabudujeme, ale s moc velkou radostí to neděláme“. Díky USB 2.0 je také problém přehrát rozlišení 4K, ale to už je v kontextu dalšího spíše drobnost.

Většinu disků sice zvládne, ale…

Hned úvodem je třeba říci, že dosti velkým problémem bylo automatické vypínání přehrávače, které se nedalo ovlivnit. A stačil jen trochu delší telefonní hovor či odběhnutí, protože nastaveno je nějakých pět minut. Až takový problém to není při přehrávání BD disků, které si pozici pamatují, ale v DVD a v multimédiích přes USB je řádově větší. Po opětném zprovoznění přehrávače na vás pak čeká někdy i hodně dlouhé hledání toho správného místa a také přetáčení, protože není k dispozici ani skok na čas. Celkově vzato je právě pro multimédia přehrávač v podstatě nepoužitelný, i když resampluje výtečně, což je v tomto ohledu asi jeho jediná výhoda.

Stále znova a znova si tu našinec uvědomuje, že je pouze u přehrávače filmových disků. Pokud bude například zasunut, bude vždy po zapnutí nabíhat on, a to i když se přehrávač jen samovolně uspí při Pause. A jelikož si následně nepamatuje, co přehrával, automaticky sáhne po diskové mechanice. Pokud v ní disk nemá, naběhne domácí menu. Tohle se sice může zdát špatně, ale jistou logiku to vzhledem k výše uvedenému má. Přehrávání multimédií přes USB či lokální síť je tu jen jako doplněk a jak vidíte, někdy i ve fázi nutného zla. Pro CD audio se UB700 také příliš nehodí a je otázkou, zda se dnes dá Blu-ray přehrávač posuzovat jen podle přehrávání DVD/BD či 4K BD disků. Panasonic, ale nejen on, nás tak v podstatě tlačí do nákupu vysoce specializovaného a nijak levného přístroje. Navíc počítejte s tím, že v ceně nedostanete kabel HDMI a nějaký dobrý pro 4K s propustností alespoň 18 Gb/s přijde kolem tisícovky. Jasně to vidíte ve stručné příručce, kde se píše, že pro 4K, 50p/60p sn./s, je nutné použít kabel podporující přenosovou rychlost 18 Gb/s. Při výstupu 1080p nebo 4K, 24p je pak zapotřebí kabel HDMI kratší než 5 m. V každém případě se nákup 4K HDMI může poněkud prodražit…

Jaký tedy je Panasonic DMP-UB700? Pro filmové disky opravdu výborný, i když občas s klasickým čekáním na reakci diskové mechaniky, které jsme z přehrávačů DVD neznali a které u BD stále trvá, byť není tak dlouhé jako dříve. Výtečně ale podával i DVD disky a také dva zapůjčené disky s plným rozlišením 4K. Někde mezi tím byly co do kvality obrazu tradiční Full HD BD disky, avšak remastrované ve 4K (české provedení filmů Andělé a démoni a Total Recall 2012). V tomto ohledu nelze mít námitek.

Pokud bychom však UB700 posuzovali komplexně z pohledu univerzálního přehrávače, pak je podprůměrný, i když si i v multimédiích zachovává vysokou obrazovou kvalitu a schopnost televizoru výborně připravit i průměrně nebo podprůměrně kvalitní SD nahrávku. Pro tento účel ale zjevně navržen nebyl, i když absence konektoru USB 3.0 pro kvalitní přehrávání videa ve 4K je i tak nepochopitelná.

Vzato jinak: pokud na misku porovnání s tímto přístrojem přihodíme CD/DVD přehrávač Sony DVP-S7700, který má autor doma a který přišel na více než třicet tisíc (CD i DVD podává špičkově), UB700 obstojí jen částečně. BD přehrávač Philips BDP8000, který stál podobně a který je tudíž více srovnatelný, je v DVD/BD discích minimálně stejný, v CD a v multimédiích o třídu lepší, nemluvě o tom, že výbava je o třídu výše. Samozřejmě ale nepodporuje 4K BD.

Panasonic DMP-UB700 tedy musíte kupovat s vědomím, že si pořizujete jednoúčelový přehrávač pro DVD/BD, ale hlavně pro 4K BD disky, a v tomto případě jde o jeden z nejkvalitnějších přehrávačů na současném trhu. Nic míň, ale také nic víc.

UX DAy - tip 2

Hodnocení

pro: vysoká obrazová kvalita nejen pro filmové disky, ale i pro multimédia, výtečné resamplování z nízkého rozlišení (dtto), aktivní větrání, které neruší, podpora pro 4K streamování, v nabídkách se dá kolovat, což usnadňuje a zrychluje ovládání, které je ale…

proti: …dosti rigidní a s chybějícím Play na přístroji, nedokáže automaticky přehrát klasické audio CD, problematický dálkový ovladač, v ceně není kabel HDMI, pouze jedno rozhraní USB a chybí USB 3.0, slabá informovanost o přehrávaném videu či disku, vzhledem k ceně až příliš jednoduché provedení přehrávače a nijak vysoká výbava

Panasonic DMP-UB700
cena: 12 990 Kč
některé funkce: přehrávání videa, fotografií a hudby z místních i síťových zdrojů, aplikace pro přístup ke službám (Netflix, YouTube atd.), včetně českého Voyo
audio DAC; zvukové formáty: 192 kHz / 32 bitů; Dolby Digital, Dolby Digital Plus, TrueHD, DTS-HD Master Audio, DTS-HD High Resolution Audio
přehrává (udáváno, výběr): disková mechanika, disky: CD-DA, DTS-CD, DVD-Video, DVD±R/R DL/RW, BD-R/R DL; BD-RE/RE DL, BD-ROM (BD-Video, Full HD 3D, Ultra HD Blu-ray); dále v závislosti na typu disku: JPG, MPO, FLAC, WAV, ALAC, DSD, WMA, AAC, MP3, Xvid, MKV, BDAV, AVCHD, AVCHD 3D; mechanika karty SD: JPG, MPO, MP4, AVCHD, AVCHD 3D; rozhraní USB: JPG, MPO, FLAC, WAV, WMA, MP3, ALAC, DSD, Xvid, MKV, MP4, MPEG-2; titulky neudány
spotřeba (udávaná): 24 W, pohotovostní režim: < 0,2 W; další údaje nezjištěny
chlazení: aktivní, spínaný větrák
vstupy/výstupy: zezadu: 2× HDMI 2.0, digitální optický audiovýstup, Ethernet (LAN); zepředu: USB 2.0 (médium až 2 TB), mechanika SD karty (až 64 GB); Wi-Fi (blíže nezjištěno)
rozměry (švh); hmotnost: 430 × 61 × 199 mm; 2,3 kg

Balení obsahuje

  • dálkový ovladač
  • 2× tužkové baterie (AA)
  • napájecí kabel (běžný, dvoužilový)
  • nápověda je v přehrávači, plný návod v PDF, v papírové podobě dostanete „Základní návod k použití“
  • záruka: 24 měsíců

Plánujete si pořídit přehrávač na disky Blu-ray s rozlišením 4K?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).