Hlavní navigace

Opticum X403p: levný HD PVR satelitní přijímač

29. 12. 2010
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Opticum x403p je maďarským HD satelitním přijímačem střední třídy v černém provedení s patrně bezkonkurenční cenou na našem trhu. Umožňuje příjem volně vysílaných i kódovaných satelitních programů v normách DVB-S a DVB-S2 včetně komprese MPEG-4/H.264. Prodává se již nějakou dobu a firmware (včetně alternativního) je již optimalizováno, mírně se změnil i vzhled přijímače a je k němu dodáváno nové dálkové ovládání. Disponuje jednou čtečkou karet a jedním slotem pro modul.

Umožňuje záznam na externí disk přes port USB. Podporuje VBI teletext i teletextové titulky, DVB, Timeshift i připojení FTP klienta. Pro přijímač existuje i alternativní software. Ve Standby je spotřeba menší jak 1 Watt, při provozu cca do 9 Wattů. Koncepcí i cenou je to konkurent oblíbené Arivy 200.

Přední panel

Na předním panelu vlevo pod matným ochranným plexisklem je senzor dálkového ovládání a čtyřmístný sedmisegmentový zelený numerický displej, který zobrazuje přesný čas a vedle něj barevné diody, které indikují činnost přijímače. Uprostřed panelu je tlačítko Standby a vedle tlačítko Menu. Dále jsou do kruhu situovaná tlačítka na pohyb v Menu a uprostřed kruhu potvrzující tlačítko OK. Vpravo pod odklopným víčkem jsou umístěny dva sloty prvním je čtečka přístupové karty CONAX (po nahrání alternativního software se změní na univerzální) a CI pro vložení libovolného dekódovacího modulu. Karta se do čtečky vkládá čipem dopředu a nahoru.

Opticum x403p HD přední panel

Pohled a přední panel přijímače, dole s otevřenými dvířky se sloty pro kartu a modul

Zadní panel

Na zadním panelu odleva najdeme dva F konektory, první pro vstup do tuneru a druhý pro výstup na další přijímač, následují dva audio cinch výstupní porty a jeden cinch video výstup. Dále SPDIF konektor a jeden SCART, nad kterým je USB 2.0. Následuje ethernetové připojení 10/100 Mbit/s a HDMI výstup pro připojení LCD či Plazmy. Posledními dvěma porty jsou RS 232 a výstup 12V/50mA.. Zcela vpravo se nachází napevno zabudovaný síťový kabel a kolébkový síťový vypínač.

Opticum x403p HD zadní panel

Zadní panel je osazen nezbytnými porty.

Dálkové ovládání

Dálkové ovládání je klasické velikosti, v černé barvě, v prostoru baterií (2×AAA) je mírně zesíleno. Gumová tlačítka jsou velmi dobře popsána. Na dálkovém ovládání je například tlačítko USB, kterým se dostaneme přímo do adresáře Správce nahrávek, kde jsou uloženy Vaše záznamy. Dalším takovým přímým tlačítkem je přepínání formátu obrazu (Auto, 16:9, 4:3PS, 4:3LB), nebo žluté tlačítko které zobrazí titulky.

Opticum x403p HD dálkový ovladač

Instalace

Po připojení antény, propojení přijímače s televizorem a připojením síťového kabelu do zásuvky můžeme na zadním panelu zapnout kolébkový vypínač. Na displeji se objeví údaj o čase a svítí červená dioda. Poté buď na předním panelu tlačítkem Standby/ON nebo na dálkovém ovládání přijímač zapneme. Uvítá nás úvodní obrazovka. Poté se dostaneme do Menu přijímače. To je rozděleno na osm částí, pod nimiž najdeme další volby.

Opticum x403p HD menu

V první nabídce Menu je Služba. Zde editujeme televizní kanály/rádiové kanály. Můžeme je přesouvat, přejmenovat, zamykat i mazat. Můžeme zde editovat 32 favoritních skupin, měnit jejich názvy apod.

Programy můžeme editovat i na svém PC v editoru AliEditor přes rozhraní RS232. Můžeme si také udělat zálohu settingu na USB a příslušný soubor z USB disku v editoru. AliEditor upravit.

Opticum x403p HD menu 2

Vlevo na screenshotu je Menu Instalace kde nastavíme své LNB a dále vybereme ze seznamu satelit, který budeme ladit. Skenujeme všechny transpondéry, nebo pouze některé. Ty lze i přidávat, upravovat, nebo mazat. Přijímač disponuje DiseqC 1.0, 1.1, 1.2 a funkci USALS. Můžeme zde nastavit také orientaci i elevaci paraboly. Vpravo je Menu Preference, kde nastavujeme jazyk, čas, timer, rozlišení obrazu, poměr stran 16:9/4:3/Auto, titulky, vypnutí přijímače za tři hodiny nečinnosti, přepínání signálů na SCART/CVBS/RGB/H­DMI apod.

Opticum x403p HD menu 3

Vlevo je Menu Zařízení, kde se v první položce dozvíme vše o přijímači a jeho software, v další položce je Tovární nastavení, dále Aktualizace software přes RS232, přes družici, pomocí USB. V tomto Menu můžeme také na USB flash uložit zálohu software přijímače. Další obrázek ukazuje Menu Podmíněný přístup, kde nalezneme informace o použité přístupové kartě a modulu. Je zde i možnost vypnout otravná hlášení při použití přístupových karet stejného kódovacího systému.

Opticum x403p HD menu 4

USB Menu obsahuje seznam nahrávek na externím disku, jejich správu, informaci o kapacitě a volném místě na disku, nastavujeme zde Timeshift, můžeme zvolit typ záznamu PS/TS, vypnutí HDD apod. V poslední položce je také test rychlosti Vašeho disku, kde se dozvíte, zda je dostatečně rychlý pro záznam SD, nebo HD. Vpravo na obrázku je Menu Internet. Zde zadáváme parametry síťového rozhraní Ethernet, instalujeme aktualizační software přes http či ftp protokol, dále zde nastavujeme konfiguraci přijímače jako server či jako klient.

Opticum x403p HD menu 5

V poslední položce Menu najdeme i tři jednoduché hry: Tetris, Snake a Othelo.

Opticum x403p HD nastavení a průběh ladění

Nastavení a průběh ladění kanálů.

Opticum x403p HD EPG

Elektronický programový průvodce (EPG) se zobrazuje v několika režimech zobrazení a najdeme zde také podrobný popis zvoleného programu i podrobnou tabulku celodenního vysílání příslušné stanice. U klasického zobrazení je vpravo nahoře živý náhled zvoleného programu a žlutým grafem se u programů zobrazuje i přibližný část již odvysílaného programu, či kolik zbývá do konce.

EPG

Jednoduché EPG je zobrazeno v převážně modré barvě a použitý font je dobře čitelný. U pořadů s podmíněným přístupem vadí však to, že přeškrtnutý dolar je zobrazován před názvem stanice bez mezery, což nepřispívá k přehlednosti. Programy však můžeme třídit a tak není problém si je uspořádat podle přání. EPG je zobrazován (pokud je vysílán) až na sedm dnů dopředu, což při běžném provozu stačí. Diakritika je bezchybná.

Opticum x403p HD info banner

Informační lišta zobrazená na obrázku vlevo obsahuje informaci o probíhajícím a dalším pořadu, časový úsek již odvysílané části a aktivní ikony s parametry vysílání. Vpravo z TV-Listu můžeme přepínat programy a k dispozici je vpravo nahoře i náhled zvoleného programu. Pod ním je zobrazen příslušný satelit, kmitočet muxu a další údaje. Dole je graficky znázorněna síla a kvalita signálu (orientační údaj, který nemusí být zcela přesný).

PVR

Přijímač ukládá soubory na disk v TS nebo MPG formátu, který jsem bez problémů přehrál jak samotným přijímačem, tak i v PC například KMPlayerem. Přehrál jsem je i v televizoru Samsung Media Playerem. Zakódované stanice jsou na disk ukládány v rozkódovaném stavu, takže nemusíme mít při přehrávání v interní čtečce zasunutou kartu jak bývá u některých levných přijímačů zvykem. Při nahrávání, nebo zapnutém Timeshiftu můžeme současně sledovat jiný program, ale ze stejného muxu.

Opticum x403p HD přehrávání v PC

Přehrávání HD záznamu v PC pomocí KMPlayeru

Přijímač nemá problémy s nahráváním víceméně na jakýkoliv disk. Vyzkoušel jsem několik disků i flashí a vše bylo bez problémů. Někdy při startu záznamu dojde k postřehnutelnému zadrhnutí záznamu. Záznamové médium musí mít minimálně 4 GB kapacitu, jinak přijímač odmítne nahrávat.

Opticum x403p HD soubory v PC

Takto se záznam zobrazuje při otevření souboru v PC.

Zajímavá je možnost zvolit si Menu nastavení formátu nahrávání. Při nastavení TS se všechny nahrávky zaznamenají s příponou *.ts (Transport stream) a obsahují video a audio, teletext i titulky. Při nastavení na PS (Program stream) je zaznamenáno pouze video a audio s příponou *.mpg. Toto však platí pouze u záznamů SD kanálů. Pokud budeme nahrávat vysílání v HD je vždy záznam ukládán ve formátu *.ts . Přijímač podporuje také Timeshift (nahrávání s časovým posunem). Tato služby se může deaktivovat.

Image Viewer přehrává video soubory (*. mpg) a fotografie ve formátu *.jpeg. Obrázky lze při prohlížení obracet pomocí šipek na dálkovém ovládání. Audio soubory v MP3 neuměl přehrát ačkoliv zobrazoval jejich seznam. Také se nepodařilo přehrát soubory MPEG.

Titulky jak DVB tak i TXT fungují dobře. Jejich trvalé zobrazení na všech kanálech si můžeme aktivovat. Zobrazovat je pouze na některých kanálech však nelze nikde nastavit. Buď vše, nebo nic.

Opticum x403p HD nastavení menu

Nastavení záznamového formátu, správa nahrávek a info lišty při nahrávání

Mimo přehrávání záznamů normální rychlostí, nebo zastavení záznamu můžeme záznam převíjet dopředu i dozadu v rychlostech 2, 4, 8, 16 nebo 24×. Plynule zpomalit nahrávku můžeme na čtvrtinu, polovinu a osminu tam i zpět. Rychlý přesun v nahrávce umožní stisknutí šipek na dálkovém ovládání vlevo/vpravo. Všechny tyto funkce si můžete kontrolovat v informační liště.

Opticum x403p HD test disku

Před nahráváním si můžete v Menu Test rychlosti USB zkontrolovat orientačně rychlost Vašeho flash disku a zjistit, zda vyhovuje pro záznam alespoň SD programů, či má dostatečnou rychlost zápisu i pro záznam HD kanálů. Disk může být formátován jak na FAT32 nebo NTFS.

Opticum x403p HD teletext

Teletext

Přijímač má vestavěný OSD teletext a podporuje i VBI teletext. Zobrazuje se na popředí programu ve zmenšeném okně. Po načtení do paměti jsou stránky okamžitě k dispozici. Diakritika češtiny i slovenštiny je bezchybná i u velkých liter.

CI moduly a vestavěný dekodér

Vyzkoušel jsem moduly Cryptoworks, T-Rex a Irdeto Smit. S moduly Cryptoworks a T-Rex pracovaly karty Cryptoworks (CS Link, Skylink a UPC) a Skylink ICE bez problémů, karta Skylink Irdeto PI-sys pracovala pouze v modulu Irdeto Smit. V universální čtečce pracují dobře karty Cryptoworks (CS Link, Skylink i UPC) a Skylink ICE bez problémů. Karta ICE PI-sys Skylink pracovala v universální čtečce také, ale není zaručena plná kompatibilita do budoucnosti. V tom případě bude nutné použít příslušný modul. Karty ve čtečce i v modulu se neovlivňují a tak můžete použít např. karty CS-Link i Skylink současně.

Upgrade software

Nejjednodušší je možnost provést upgrade přes USB port. Přijímač však dává i další možnosti, a to přes port sériový port RS232, nebo přes družici (OTA).

Sledování televize - 200

Vyřešte digitální příjem televize na e-shopu DigiZone.cz!

Máte doma starý analogový televizor a potřebujete přejít na digitální příjem televize? Nebo jste se rozhodli pořídit satelit a nevíte, jak na to? Sledujete už satelitní programy a chtěli byste přijímač, který zvládne rozluštit televizi ve vysokém rozlišení obrazu (HD)? Řešíte potíž s televizní anténou nebo rozvody? Se vším vám poradí e-shop DigiZone.cz. Nejlevnější ceny, kvalitní zboží, zásilka až do domu nebo osobní převzetí na některé z kamenných prodejen. Vyberte si právě teď!

Hodnocení a závěr

Přijímač je nejen k nízké ceně velice dobrý a podporuje i síťové služby, což nebývá u této kategorie zvykem (protokoly NewCamd, Cccamd, Homecamd i Homecamd2 jako klient přes LAN/WAN). Při použití alternativního software se naskytnou i další funkce (sdílení a emulace). Rychlost přepínání programů s originálním software mne zklamala, byla velice pomalá. S alternativním software byla tato funkce již skvělá. Přijímač má podle subjektivního posouzení výborný obraz u HD kanálů, u SD je průměrný. Rozměry přijímače jsou velice malé, a to 220×40×160 mm (Š x V x HL). Hmotnost přijímače je 1,5 kg. Přijímač pracuje v rozlišení 1920×1080i, 1280×720p, 720×576p, 720×576i. Disponuje pamětí pro 4000 televizních i rozhlasových programů. Časovač má až na 16 událostí.

Poklepáním pravým tlačítkem myši na jakýkoliv obrázek v textu jej zvětšíte v novém okně.

Fotografie a screenshots autor s použitím jedné firemní fotografie

Opticum x403p HD krabice

Diskusní fóra k tomuto přijímači a aktualizace software:

http://www.ab-forum.info
http://www.spa­ceball.phorum­.cz/phpBB3/vi­ewtopic.php?f=43&t=­1869
http://www.ijachou­f.com/sat/glo­bo/Ali3602_220mm/

Balení obsahuje:

BRAND24

• Přijímač Opticum X403p
• Dálkové ovládání
• 2× AAA baterie
• Český manuál

Přijímač k testu zapůjčila firma IPON s.r.o. se sídlem v Rokycanech
web přijímače: http://www.tvdi­gitalne.cz/op­ticum-hd-x403p.html
e-mail: info@tvdigital­ne.cz
Orientační cena přijímače: 2 590 Kč včetně DPH

Stačí vám levnější přijímač, nebo naopak požadujete vyšší třídu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).