Hlavní navigace

Opticum Lion HD 265 DVB-T2 H.265/HEVC: terestrický přijímač i pro nový standard

2. 3. 2016
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Digitální pozemní přijímač pro příjem DVB-T/T2 volného vysílání s podporou nejnovějšího kodeku H.265/HEVC. Zatím jsme zde měli možnost recenzovat pouze dva.

Přijímačů pro nový standard pozemního vysílání je u nás zatím jako šafránu. Abych vyhověl vzrůstajícímu zájmu, který se na našem webu projevuje vždy při každé zmínce o tomto standardu, zařadil jsem přednostně recenzi přijímače s přijatelnou cenou, který se právě dostal na náš trh. Opticum Lion HD 265 DVB-T2 H.265/HEVC je prakticky třetí terestrický přijímač u nás, který vyhovuje tomuto zadání.

V této souvislosti vyvstává otázka, zda se budou u nás některé programy kódovat, nebo budou vysílány všechny volně. To ale zatím není rozhodnuto. Zatímco České Radiokomunikace předpokládají, že vysílání bude volné, zejména soukromé televize říkají, že „zadarmo“ své programy do vysílání v DVB-T2/HEVC pravděpodobně nepustí. Kódování by mohlo být Conax, Irdeto… Jisté je pouze to, že česká veřejnoprávní televize bude ve svém muxu s určitostí vysílána volně. Pojďme se tedy podívat na přijímač střední třídy, který umí zpracovat současně vysílané programy v DVB-T/MPEG2/4, H.264 a i v nastupujícím standardu DVB-T2/HEVC, H.265.

Přední panel


Autor: reklamní foto výrobce

Lion HD 265

Odleva jsou zde tři základní ovládací tlačítka:

  • POWER – zapnutí/vypnutí přijímače
  • CH+/CH- – přepínání kanálů nahoru/dolů
  • čtyřmístný LED displej, který zobrazuje stavy přijímače
  • stavová dioda (červená StandBy, zelená provoz)
  • USB port

Zadní panel


Autor: reklamní foto výrobce

Lion HD 265

  • Tuner RF In* a RF Out
  • 1 x S/PDIF koaxiální
  • 1 x HDMI v1.4a
  • 1 x SCART
  • napevno zabudovaný síťový kabel**

* Podpora napájení externí antény DC 5 V
** Napájení ~220–240 V, 50/60 Hz, max. příkon při provozu: do 6 W, max. příkon ve StandBy: do 1 W

Dálkové ovládání


Autor: Čestmír Polák

Lion HD 265

Velice oblíbené dálkové ovládání, které se s různým rozmístěním tlačítek vyskytuje u mnoha přijímačů různých výrobců.

Tenké dálkové ovládání má černý aloxovaný povrch, v prostoru baterií je zesíleno. Disponuje 45 gumovými tlačítky, která jsou odlišena barvou nebo tvarem a jsou dostatečně popsána. Přepínání programů trvá do dvou vteřin, u HD programů o něco déle. Je napájeno dvěma AAA bateriemi, které jsou součástí balení. Rozměry dálkového ovládání jsou 175 × 45 × 7/15 mm.

Pohled od přijímače


Autor: Čestmír Polák

Lion HD 265


Autor: Čestmír Polák

Lion HD 265

Hlavní procesor přijímače

Přijímač je řízen novým čipem MSD7T45 firmy Mstar. Máte-li zájem o technickou specifikaci, podívejte se na stránku v čínštině zde.
Ze schematu zjistíte, že čip podporuje i CA pro smart karty. V tomto přijímači tato možnost však není využita. Demodulátor podporuje specifikaci T2 1.3.1.


Autor: MSDT745

Lion HD 265

Hlavní menu přijímače

Přijímač jsem obdržel s verzí firmware 1.1.8. Posléze jsem našel na internetu poslední verzi 1.2.2 a provedl jsem aktualizaci.

Po prvním zapojení přijímače se na obrazovce objeví Asistent instalace v němčině. Zde nastavíme jazyk OSD. Na výběr máme angličtinu, polštinu, dánštinu, francouzštinu, němčinu, italštinu, portugalštinu, španělštinu a švédštinu. Nastavil jsem tedy angličtinu. Dále zvolíme ze seznamu zemi instalace. Na výběr máme Německo, Belgii, Maďarsko, Dánsko, Slovinsko, Lucembursko, Norsko, Francii, Česko, Itálii, Švédsko, Polsko, Rakousko, Chorvatsko, Řecko, Rumunsko, Finsko, Bulharsko, Rusko, Austrálii, Irán, Thajsko, Kubu, Španělsko, Portugalsko, Anglii, Nizozemsko a Srbsko. Poslední položka je již hledání kanálů. Po potvrzení se již automaticky prohledá celé terestrické pásmo a všechny kanály se uloží v pořadí od nejnižšího kmitočtu k nejvyššímu (jak televizní, tak rozhlasové). Poté již stačí vybrat rozlišení: 480p, 480i, 576p, 576i, 720p, 1080i, 1080p (50 Hz), 1080p (60 Hz) a zvolit formát obrazu: Auto, 16:9 Pillarbox, 16:9 Pan&Scan, 4:3 LetterBox, 4:3 Pan&Scan, 4:3 Full, 16:9 WideScreen. Dále jsou v menu další nastavení, která však nemusíte použít.


Autor: Čestmír Polák

Automatické uložení vyhledaných programů


Autor: Čestmír Polák

Editace programů

Editace programů umožňuje programy uzamknout, přeskakovat, přesouvat, smazat, nebo vytvářet oblíbené složky s programy. Toto menu vyžaduje heslo, které je u nových přijímačů nastaveno na číslo 000 000.


Autor: Čestmír Polák

EPG

EPG se zobrazuje na sedm dnů dopředu. Zobrazí se zvolený aktuální program na celý týden. Na další kanál se přesouváme pomocí šípek vlevo/vpravo. Zde můžeme programovat události pro nahrávání anebo pouze nastavit přepnutí programu na zvolený kanál a čas.


Autor: Čestmír Polák

Multimedia

Díky USB portu můžete připojit externí pevný disk nebo flashdisk a nahrávat oblíbené pořady až do kapacity 1 TB. Přijímač podporuje formátování disku na FAT32 i NTFS.
Díky zabudovanému Media Playeru lze přehrávat širokou škálu multimediálních souborů.

Podporovaná multimédia – audio, video a foto:

  • audio: *.mp3, *mp2, *.ogg, *.wav, *.flac
  • video: *.3gp, *.avi, *.dat, *.flv, *.mkv, *.mov, *.mp4, *.mpg, *.m2ts, *.ts, *.vob
  • foto: *.bmp, *.jpg, *.gif

Autor: Čestmír Polák

Menu Media Playeru s nahrávkami z různých zdrojů

Funkce PVR – možnost nahrávání na externí harddisk nebo flashdisk. Přijímač umožňuje současně nahrávat dva kanály a třetí sledovat ze stejného multiplexu. Nahrávání je možné navolit ve formátu TS nebo PS a lze jej přehrát a dále upravovat v PC.


Autor: Čestmír Polák

Nahrávky pořízené přijímačem jsou uloženy v adresáři HBPVR. Všechny, včetně zkušebního vysílání DVB-T2/HEVC, lze přehrávat i mimo přijímač.


Autor: Čestmír Polák

Kontrola nastavení události (View – přepnutí kanálu, Record – nahrání události)

Volba audiostopy


Autor: Čestmír Polák

Lion HD 265

Titulky

Titulky vysílané s programy jsou zobrazovány s bezchybnou diakritikou. U individuálně uložených filmů z jiných zdrojů se mohou u titulků vyskytovat chyby u české diakritiky.

Zoom


Autor: Čestmír Polák

Zvětšení obrazu

Dálkovým ovládáním si můžete v šesti krocích zvětšovat a zmenšovat obraz. Od velikosti mobilu až po detail části obrazu (viz screenshot moderátora ČT 24)

Hry

Sudoku, Boxman, Trans, WhiteBlack, Gobang, Snake, Tetris, Hexa a Mine.

Spokojenost?

Obsluha přijímače je velice jednoduchá, takže nebude dělat potíže i dříve narozeným. Všechny prezentované funkce pracují spolehlivě. Menší problém je zatím se zobrazením některých zkušebních programů vysílaných v rámci testovacího vysílání: CT SPORT HD (HEVC), NOVA (HEVC) a PRIMA (HEVC). Programy T2 HEVC a CT SPORT HD (AVC) jsou zobrazeny v pořádku.


Autor: Čestmír Polák

Infolišta s klipem ze zkušebního vysílání DVB-T2/HEVC

Doladěním firmware bude tento problém v nové aktualizací zcela určitě odstraněn. Přijímač nepodporuje HbbTV a nemá možnost příjmu kódovaných programů. Citlivost tuneru je optimálně nastavena. V chaosu různých signálů v pražském prostředí si přijímač poradil bez problémů.

Další technické parametry Opticum Lion HD 265

  • Podpora MPEG 1/2/4, H.265, VC-1.AVS/AVS+, VP8, HEVC
  • PVR Timer
  • TimeShift
  • 8 skupin oblíbených kanálů
  • Rodičovský zámek
  • Paměť na 6000 TV a rádiových programů
  • Podpora audio MPEG-1 Layer 1/2, MP-3, AAC LC, WMA, HE-AAC, E-AC-3 (Dolby Digital plus)
  • Automatický StandBy
  • Software upgrade přes USB (OTA u nás pravděpodobně funkční nebude)
  • Rozměry: 150 × 100 × 36 mm
  • Hmotnost: 0,24 kg

V následující fotogalerii se podívejte na celé menu přijímače a další obrázky.

Jako první pozemní set-top-box se tento přijímač začíná prodávat také v Německu, kde právě v této době jako u nás probíhají testy DVB-T2/HEVC v oblastech Berlín, Mnichov a Kolín nad Rýnem / Bonn s různou nabídkou kanálů ARD, ZDF, RTL i ProSiebenSat.1 atd. Němci hodlají v průběhu tohoto roku postupně podle svých plánů v některých více obydlených lokalitách již spustit na jaře celostátní pilot s prvními HDTV programy a doufají, že zájem o toto vysílání vzroste při letošních očekávaných významných sportovních událostech. V DVB-T2/HEVC totiž budou programy přenášeny ve vyšším rozlišení, než jsou v Německu tytéž programy vysílány na satelitu. Postup postupného přechodu na nový standard se bude uplatňovat i u nás. Samozřejmě, že stávající programy pozemního vysílání budou další měsíce vysílat jako dosud. Při duálním vysílání v obou standardech budou mít diváci dostatek času si průběžně pořizovat nové přijímače. Vypnutí programů v DVB-T MPEG2/4 je zatím plánováno v řádu let.

Teletext


Autor: Čestmír Polák

Teletext se zobrazuje se správnou diakritikou i na velkých písmenech

Web výrobce přijímače – zde se uveřejňuje i nový firmware, pokud je k dispozici.

Test zkušebního vysílání DVB-T2/HEVC pomocí tohoto přijímače z Berlína:

Balení obsahuje:

  • Přijímač Opticum LION HD 265 DVB-T2
  • Dálkové ovládání
  • 2 x AAA baterie
  • Manuál v několika jazycích včetně češtiny

Autor: Čestmír Polák

Přijímač k testu zapůjčila firma JOINMUSIC s.r.o., Papírenská 180/1, Praha 6, 130 00

Email: info@videotech.cz

Web přijímače:

UX DAy - tip 2

http://www.videotech.cz/opticum-lion-hd-265-dvb-t2-h-265-hevc-p111842/

Cena: 1290 Kč včetně DPH

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).