Hlavní navigace

Opticum 4100TSCR: anténa, satelit a Conax (zn. levně)

8. 1. 2007
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Nabídka kombinovaných set-top-boxů pro zemský a družicový digitální příjem televize je zas o něco větší. Firma Globo Opticum rozšířila řadu svých produktů o model, který je vybavený čtečkou dekódovacích karet Conax. Přijímač nabízí i modulátor a bohatý rejstřík konektorů. Uživatelsky má proti konkurenci ze stáje Golden Interstar ještě co dohánět, cenou je ale české peněžence výrazně blíž.

Kombinovaný přijímač digitální televize společnosti Globo Opticum se na DigiZone.cz dočkal už jedné recenze. Na konci října minulého roku jsme vám představili základní model Opticum 3000TS. Dnes už existují jeho rozšířené varianty se zabudovanými čtečkami karet. Tentokrát blíže představíme Opticum 4100TSCR, který nabízí dekodér Conax.

Opticum 4100TSCR

Přístroj má stříbrné provedení s lesklým předním panelem, jehož pravou část si může uživatel odklopit. Pod plastovým krytem je schovaná bezobsažná záslepka a zdířka na dekódovací karty systému Conax. Set-top-box je rozměrný, jeho míry jsou 30×23,5×6,5 c­entimetru, váží dva kilogramy.

Na přijímači jsou vpředu nalevo tlačítka pro ruční řízení, celkem jich je osm. Uživatelé si mohou přístroj zapnout nebo přepnout do pohotovostního režimu, přivolat si menu a pohybovat se v něm pomocí šipek. Ty slouží i pro změnu navoleného programu a hlasitosti. Volbu v nabídce člověk jednoduše potvrdí klíčem OK, zpátky se vrátí tlačítkem  Exit.

Opticum 4100TSCR panel
Opticum 4100TSCR tlacitka

Zaplněný zadní panel

Plocha zadní části set-top-boxu je prostá nevyužitých míst. Majitelé vzadu naleznou 14 konektorů, přičemž nejvíce místa zabírají dvě zdířky SCART. Nalevo odtud je přípojka paraboly a další konektor jako smyčka pro jiné satelitní zařízení, nechybí ani vstup i výstup pro anténu, a to hned ve dvou vydáních. Signál z antény, na kterou přijímáte digitální vysílání, zapojíte do vstupu Aerial In. Opticum 4100TSCR je vybavený modulátorem, proto můžete jeho signál doručit do televizoru i přes obyčejný anténní výstup.

Přijímač má čtyři konektory typu cinch, dva nabízejí výstup analogového stereo zvuku, další umožňuje kompozitní videovýstup a černý slouží pro spínací napětí. Digitální zvuk ve formě S/P-DIF má set-top-box v optické variantě, koaxiální výstup mu chybí. Součástí zadního panelu je i sériové rozhraní RS-232 na komunikaci s počítačem nebo jiným set-top-boxem a síťový vypínač. Citlivost ladicího obvodu pro DVB-T vymezuje rozsah –87 až –20 dBm, u satelitní části je to –65 až –25 dBm. Spotřeba výrobku může dosáhnout za provozu až 30 wattů.

Opticum 4100TSCR zezadu

Předinstalační příprava aneb jak vyčistit seznam programů

Welcome to Digital World, uvítá set-top-box svého majitele po spuštění. Už na poprvé je přitom digitální svět v podání přijímače Opticum 4100TSCR řádně zaplněný. Místo průvodce instalací se člověk dočká více než 2500 předvolených programů z nabídky 44 satelitů. Komu ale chybí natáčecí motorek u satelitní paraboly, tomu bude záplava stanic jedině pro zlost – na většině z nich dostane divák jen varování, že tu má slabý nebo žádný signál. Co by také mohl čekat jiného, když mu talíř míří třeba jen na Astru 19,2 stupně východně?

Jediné rozumné řešení je dvouapůltisícový zával programů smazat a začít nanovo. Kdo nechce zbytečně hledat potřebné informace v anglickém manuálu (český distributor nedodal), ať se řídí následujícím postupem. Pro výmaz nechť navštíví menu, zvolí položku Služba a vybere si Organizér. Ačkoli je ve spodním pruhu nápověda, postup na označení všech programů se z ní člověk nedozví. Cesta vede přes zelené tlačítko, které vyvolá nastavení, ve kterém už je funkce Vybrat vše k dispozici. Celý seznam člověk pak vyčistí pomocí ikony popelnice na pravé straně obrazovky. V mém případě si operace vyžádala několik sekund čekání, navíc jsem ji musel zopakovat ještě jednou. Stanic je tolik, že prvnímu mazání jich téměř 700 unikne kvůli paměťovému omezení na souborné značení. Konečně je seznam prázdný a instalace může začít na zelené louce.

Úvodní nastavení pro DVB-T…

Set-top-box nabízí samostatnou instalaci pro zemskou a satelitní část, vydělené je pak i nastavení dekódovacích modulů. Pasáže pro DVB-T a DVB-S shodně umožňují ruční nebo automatické vedení. U zemské instalace si člověk může nejprve vybrat jednu ze tří zemí, ve které bydlí, aby si podle ní nastavil přijímač na rozsah frekvencí a používané normy. Nabídka obsahuje pouze Německo, Británii a Austrálii, český divák si proto musí nechat vybraného svého západního souseda. Pak už může přijít na řadu automatické vyhledávání.

Během hledání Opticum 4100TSCR ukazuje čas nezbytný na dokončení akce, postup práce, nalezené stanice televize a rádia i sílu a kvalitu signálu na tom kterém kanálu. Do dvou minut mi přijímač našel kompletní nabídku tří multiplexů, pak zbývalo jen nalezené uložit, aby začal hrát první objevený program – ČT 4 Sport.

… a satelit

Při satelitní instalaci je dobré zvolit si místo automatického hledání nejdříve službu průvodce. V opačném případě se rozběhne pátrání na všech 44 přednastavených družicích. Průvodce dovoluje omezit hledání jen na satelity, kde se o to uživatel chce doopravdy pokoušet. Když je výběr potvrzený, přístroj člověka vyzve, aby si upravil parabolu pro nejlepší příjem. Jako vodítko má uživatel k dispozici ukazatel síly a kvality signálu, obojí může zkoumat pro jednotlivé transpondéry té které družice. Nelekejte se proto, když na u satelitu, na nějž jste zvyklí, set-top-box zobrazí nulovou kvalitu signálu. Většinou stačí prolistovat na některý z dalších transpondérů a kvalita se ukáže. Teprve pak můžou zájemci upravit parabolu na lepší příjem.

Kdo chce, může věnovat pozornost i dalším podrobnostem, jakými jsou vložení zeměpisné šířky a délky svého bydliště pro určení polohy, zapnutí DiSEqC 1.0 nebo přídavného napájení. Na další stránku průvodce kupodivu nevede stisk tlačítka OK, ale klávesa pro listování směrem dolů, která je na ovladači napravo od lupy.

Opticum 4100TSCR ovladac

Po dalším nastavení přichází na řadu poslední krok, ve kterém si zájemce může přidat do nabídky nový satelit a projít se znovu celým kolečkem. Většina lidí se ale rozhodne spíš pobídnout set-top-box k hledání programů na družicích již vybraných. To umožňuje položka Completní instalace paraboly a vyhledání kanálů. Před hledáním stačí už jen nastavit, zda chce divák zařadit do nabídky všechny programy, nebo jen ty nekódované. Svoji volbu může omezit jen na televizní, případně pouze na rozhlasové stanice.

Hledání volných programů na satelitu Astra 19,2 stupně východně zabralo set-top-boxu necelé tři minuty a proběhlo úspěšně. Do nabídky mi přibylo 71 televizí a 26 rádií. Uložením výsledků instalace skončila.

Masivní informační panel a nedokonalá čeština

Opticum 4100TSCR má masivní grafiku. Informační pruh zabírá čtvrtinu obrazovky a má vytažené kontury vzbuzující dojem prostoru. Přes rozměry pruhu se divák nedočká názvů aktuálního a budoucího pořadu v celé šíři, je jim totiž vyhrazené jen okno v jeho pravé části. Levou stranu okupuje číslo a jméno stanice, údaj o skupině, ve které je program zařazený, i to, zda je bezplatný nebo kódovaný. Napravo zbylo místo na informace o přítomnosti EPG a teletextu, dole je po celé šířce panelu údaj o síle a kvalitě signálu.

Po stisku tlačítka i na dálkovém ovládání se rovnou zobrazí také okno s podrobnosti o daném pořadu. Zájemci tu konečně vidí i plné jméno pořadu, kolik děje už z něj je pryč a bližší popis vysílání. Čeština je správně pouze u multiplexu A. Prefix CES užívaný sítí B pro identifikaci jazyka v rámci normy ISO 6937 vede set-top-box k tomu, že ukazuje české znaky chybně. Abychom měli výčet kompletní, dodejme, že alternativní normu ISO 8859–2 umí přijímač dobře.

Několik podob EPG

Elektronický průvodce programy (EPG) nabízí informace o pořadech na pěti stanicích na jedné obrazovce zároveň, na další programy není problém dolistovat. Horní část obrazu je věnovaná zmenšenému vysílání vpravo, které je zleva doplněné textovým popisem vybraného pořadu. Pod ním následuje jméno zvolené skupiny stanic. Set-top-box rozlišuje kategorie podle poskytovatele programu, vysílače, zpoplatnění, oblíbenosti a družice. Perličkou nedokonalého překladu jinak dobrého českého menu je možnost Hotovo, která ukáže všechny stanice. Sami asi tušíte, že anglické slovo All mělo být přeložené jinak…

Po spodní polovině obrazovky EPG jsou údaje o zmíněných pěti programech, ukazatelé průběhu jejich pořadů včetně časů a názvů. Grafická ikona pak signalizuje, že si divák může přečíst podrobnější informace.

Programový průvodce zobrazuje buď pořady aktuální, těsně následující nebo budoucí. Poslední z možností ukáže úsek jedné hodiny. Tady si rozdělí místo všechno, co se během hodiny na obrazovce objeví, a to pro každou stanici zvlášť. Ukotvení na časové ose je přitom podle časů začátků každého z pořadů. Spodní pruh na obrazovce EPG je ve všech případech vyhrazený nápovědě k tlačítkům dálkového ovládání, která v průvodci mají nějakou funkci.

EPG dovoluje kromě tří uvedených možností také pohled na týdenní programový plán, který zobrazí sedmidenní nabídku na jedné stanici se snadným výběrem konkrétního dne. Poslední variantou průvodce programy jsou žánry. I tady je rozpis na jednotlivé dny v týdnu, divákovi se ale ukazují jen takové pořady, které vyhovují zvolenému žánru. Na výběr jich je deset, modré tlačítko slouží na vyvolání jejich seznamu. Možnosti jsou například film, sport, hudba, umění nebo zábava. Filtrování pořadů bohužel funguje zatím pouze na stanicích České televize, vysílání dalších stanic je neoznačkované, a třídit se proto nedá.

Podezřelý časovač

Stisk žlutého tlačítka na ovladači vyvolá v EPG obrazovku časovače. Časovač nabízí možnosti buď Video recorder, nebo Změna služby. První varianta má zajišťovat nahrávání na video, druhá volba slouží pouze na přepnutí na zvolený program. Každému záznamu musí majitel set-top-boxu nastavit čas zapnutí, vypnutí a počet opakování. To může být jediné, každodenní, týdenní, ve všední dny nebo o víkendu. Nezbytné je vybrat si také mód časovače (VCR / změna) a program, kterého se nastavení týká, na který se má přijímač ve správný čas přepnout.

Na mě udělal časovač v akci dojem, který je minimálně podezřelý. Set-top-box se ve zapnul podle očekávání, aby mi položil otázku: Běží systémový záznam. Zapnout VCR? Předpokládám, že na video si člověk nahrává především v době nepřítomnosti, kdy na podobné otázky na domácí televizi těžko odpoví. Rozhodl jsem se proto vyčkat a neodpověděl vůbec. To přijímač asi nepotěšilo.

Na obrazovce se sice objevil nápis Recording, pak ale signál z televizního konektoru SCART úplně zmizel a zůstal jen šum. Zkouška byla jen dvouminutová, i během této krátké doby se vysílání stihnulo několikrát na televizi vrátit a zase zmizet. Přiznávám, že jsem v tu chvíli neměl možnost sledovat, co se děje na výstupu SCART pro videorekordér. Mohl tu být bezproblémový signál, který by znamenal kvalitní nahrávku, to nevylučuji. Zkušenost na mě ale neudělala dobrý dojem, po zkušenostech s desítkami jiných přijímačů bych očekával, že signál uvidím i na televizním výstupu. Každopádně se Opticum 4100TSCR po uplynutí vymezeného času zapomněl vypnout.

Blikající teletext, rádio s ekvalizérem a další funkce

Set-top-box umí zobrazit teletext, dokonce mu věnuje celou obrazovku. Paměť na stránky má set-top-box velkou, zobrazení háčků a čárek je ale tragické. Pro oko je ale mnohem nepříjemnější, že obraz teletextových stránek bliká, což čtení statických informací notně znepříjemňuje.

Po přepnutí do rozhlasového režimu se divákovi ukáže fotka studiových sluchátek doplněná barevným pozadím a informačním panelem. Pro oko zajímavý je grafický ekvalizér, který ukazuje hlasitost zvuku na jednotlivých frekvenčních hladinách. Příjemná změna oproti strohým obrazovkám, které jsou na set-top-boxech při reprodukci rádia k vidění.

Přijímač nabízí i další funkce. Patří mezi ně zastavení obrazu a zvětšení na čtyř, devíti nebo až šestnáctinásobek původní velikosti. Zájemci si mohou vyvolat také náhled více stanic najednou. Můžou se dívat na čtyři, devět, 13 nebo až 16 programových o­ken.

Výsledný dojem

Jedním slovem: rozporuplný – takový je můj dojem ze set-top-boxu Globo Opticum 4100TSCR. Vzhledem k výbavě kombinovaného přijímače pro satelit a DVB-T je cena pod tři tisíce výborná. Konkurenční Golden Interstar DVB-T/-S 8700 CRCI nebo TechniSat MultyMedia TS 1 nabízejí podobné možnosti minimálně o 1500 korun dráž. Narozdíl od recenzovaného set-top-boxu mají ale lepší znalosti češtiny, jednodušší ovládání, propracovanější firmware a disponují sloty Common Interface. Volba je ale na každém zákazníkovi zvlášť a levný Opticum může v konkurenci uspět.

Opticum 4100TSCR
Celkové hodnocení 7,5 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 4,5 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 1,5 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 1,5 b.

Přístroj zapůjčil: obchod.digizo­ne.cz

DT24

Orientační cena: 2790 Kč

Foto: Autor

Jakou cenu za kombinovaný přijímač pro DVB-T a DVB-S jste ochotni zaplatit?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).