Hlavní navigace

Optibox DVB-T FTA PVR Ready: terestrický set-top-box s nahráváním přes USB

3. 6. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 118483
V březnu jsme si na DigiZone.cz představili přijímač Optibox CX PVR Ready. Při pohledu na model FTA PVR Ready, který recenzujeme dnes, byste se mohli domnívat, že jde o naprosto totožný výrobek. Zdání však klame. Zatímco první model je satelitní přijímač, dnes přichází na řadu set-top-box terestrický. Je však pravdou, že vzhledově jsou oba modely naprosto totožné. I výrobek určený pro DVB-T příjem je vybaven funkcí PVR (nahrávání) a za cenu necelých dva tisíce korun je vhodným řešením pro vaši peněženku.

Přední a zadní panel

Na předním panelu uprostřed je tlačítko Standby, kterým je možné receiver zapnout z pohotovostního stavu i vypnout. Pod ním jsou dvě tlačítka, která slouží k přepínání kanálů. Vlevo je zelený osmimístný vakuový fluorescentní displej a různé ikony, které zobrazují momentální stav přijímače. Pod výklopným víkem vpravo je schována šachta pro jednu přístupovou kartu (pro tento model nefunkční) a jeden USB 2.0 port. Zadní panel je pak vybavený podobně jako u satelitního bratříčka. Chybí zde však USB rozhraní a zatímco u DVB-S modelu jsou konektory LNB IN a LNB OUT, u DVB-T receiveru je vstup ANT IN a výstup LOOP OUT. Najdete zde tedy konektory VIDEO a AUDIO (levý a pravý kanál) – cinche, S/PDIF pro audio, dva 2× SCART (VCR, TV), RF modulátor, cinch pro zdroj DC 12 voltů a rozhraní RS-232 pro aktualizaci firmwaru. V pravé horní části zadního panelu je také spínač napětí.

Optibox DVB-T FTA PVR Ready přední panel
Optibox DVB-T FTA PVR Ready zadní panel
OptiboX CX PVR READY dálkový ovladač

Instalace

Při prvním spuštění se vám na obrazovce objeví instalační menu, kde v prvním kroku bude nastavení jazyka. Samozřejmě zde nechybí ani čeština. Od té doby už přijímač komunikuje v tomto jazyce. V druhém kroku nastavíte časové pásmo. Poté, co některou z možností potvrdíte, se vám objeví ještě tabulka, ve kterém můžete blíže specifikovat vaši polohu. Prahu tu ale nenajdete. Vyhledání pozemních kanálů následuje hned v kroku dalším. V této části menu je na výběr prohledání programů automaticky nebo manuálně. Pokud vyberete druhou možnost, rozvine se vám ještě menu, kde můžete nastavit číslo kanálu plus údaje o frekvenci a šířce pásma. Prohledávat můžete programy pouze televizní nebo jen volně šířené (tuto možnost však v Česku nevyužijete). V našem případě jsme zvolili prohledávání stanic automaticky a natočení antény směr SV. Jedním z efektů při scanování UHF a VHF pásma je pomyslné červené světlo, které se v době, kdy je nalezen multiplex změní na zelenou barvu. Celkové prohledávání trvalo něco málo přes tři minuty.

Optibox DVB-T FTA PVR Ready sledování

Sledování kanálů

Přepínání mezi kanály je uživatelsky příjemné. Nedochází k žádným prolukám. Pomocí tlačítka OK si vyvoláte tabulku, která obsahuje seznam kanálů. Jako plus hodnotím to, že když se v něm pohybujete šipkami, programy se nepřepínají na ten, na kterém se právě nacházíte, ale v obrazovce vpravo nahoře zůstává stále stanice, kterou jste vybrali naposledy. Kanály si v tabulce můžete řadit standardně, tedy tak, jak se naladily, nebo podle abecedy. V seznamu jsou ale vždy pouze ta počáteční písmena, která mají naladěné kanály. V tabulce dále nechybí číslo kanálu a jeho frekvence v MHz plus údaj o tom, zdali je stanice šířená volně nebo se jedná o kódovanou televizi či rádio. Trochu nešikovně je přeložena možnost hledání stanic, a to jako Vyhledané. Co se týká favoritů kanálů, tak je můžete řadit do skupin Sportovní, Filmové, Dramatické, Zpravodajské, Hudební, Kreslené, Vzdělávací, Dokumentární, O vaření a Reklamní. Celkem je jich tedy deset.

Optibox DVB-T FTA PVR Ready EPG

EPG, teletext

Umí dobře česky - pečeť

Také Elektronický programový průvodce (EPG) je velmi pěkně graficky zpracován. Zatímco v horní polovině obrazovky (přibližně) máte textovou informaci o právě běžícím pořadu s jeho náhledem, v dolní části je časová osa, ve které máte seznam kanálů a aktuálně vysílané i chystané pořady. Na druhou stranu je zapotřebí přiznat, že ne každý firmware je bez chybiček, a je to i případ Optiboxu. Jednou se mně bohužel z nepochopitelného důvodu při práci v EPG stalo, že se přijímač z ničeho nic vypnul, a to při potvrzení rezervace pořadu. Pokud sledujete kanál, můžete si vyvolat tabulku s anotací pořadu. V ní máte, od kdy do kdy se vysílá včetně data a technických údajů, jako jsou PIDy a ID multiplexu. Pokud je název stanice příliš dlouhý, v informační liště jeho název projede celý, a pak se teprve zobrazí pouze jeho část, která se sem vejde. Dále jsou v této liště klasické údaje jako hodiny, síla signálu, kódovaný/nekódovaný kanál atd. Funkci teletextu se mi nepodařilo ověřit, protože po stlačení tlačítka, které je této funkci přiřazeno, se objevila hláška „No Teletext Information“.

Optibox DVB-T FTA PVR nahrávání

Nahrávání

Připojení externího disku je velice jednoduché. Po otevření víčka se zapojí do panelu předního. Dlouhodobé připojení HD z předního panelu je však nepraktické, protože musí být otevřena dvířka a práší se do slotu pro přístupovou kartu. Použitý externí disk i flashky přijímač bez problému detekoval. Disk je formátován systémem FAT32. Připojíte-li k přijímači disk, který je formátován v systému NTFS, přijímač jej najde, ale nelze na něj nahrávat. Proto musí být před první nahrávkou přeformátován v přijímači, což je velice rychlé. Nahrávky jsou ukládány ve formátu TS. Pro nahrávání slouží na dálkovém ovladači tlačítko s červeným puntíkem úplně dole. Nahrávání je vzápětí signalizováno v pravém horním rohu obrazovky, kde je také uveden čas do konce nahrávání. Tento údaj musíme nastavit v menu. Je možno nahrávat i při zapnutém Time Shiftu (ten lze nastavit max. na 3 hodiny), nebo současně jeden program nahrávat a druhý přehrávat. Nahrávky lze samozřejmě i naprogramovat buď ručně zadáním údajů, nebo z prostředí EPG, kde stačí najet na požadovaný pořad a zmáčknout OK. Na obr. vidíte soubory s nahrávkami tak, jak je vidí počítač.

Optibox DVB-T FTA PVR USB

Další možnosti USB rozhraní

Přes USB porty lze do sat. přijímače přenášet data (programy, software). Přístroj také mimo jiné umožňuje přes USB porty přehrávání MP3 souborů nebo prohlížení obrázků JPEG. Obrázky s velkým rozlišením jsou však načítány velice dlouho. Proto je lépe snížit do určité míry jejich rozlišení, což se na TV zobrazovači nijak negativně neprojeví. Listování mezi obrázky je pak velice svižné.

Přijímač k testu zapůjčila firma IPON se sídlem v Rokycanech.

BRAND24

Web: http://www.tvdi­gitalne.cz/
e-mail: info@tvdigital­ne.cz
Orientační cena: 1830 Kč vč. DPH (bez pevného disku)

Foto a screenshoty: autor a IPON

Líbí se vám tento přijímač?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).