Hlavní navigace

OptiboX CX PVR READY: malý standardní satelitní přijímač s možností nahrávání přes USB

26. 3. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Nový model satelitního přijímače CX PVR READY vyniká elegantním, i když jednoduchým designem, a je celý v černé barvě. Je to digitální MPEG-II přijímač s plně kompatabilní DVB. Potěší uživatele, kteří chtějí od svého satelitního set-top-boxu standardní funkce s možností nahrávání na externí disk za velice lidovou cenu. Ta se pohybuje cca od 1800 do 2200 Kč. Přijímač má zabudovanou čtečkou karet Conax.

Přední a zadní panel

Na předním panelu uprostřed je tlačítko Standby, kterým je možné receiver zapnout z pohotovostního stavu i vyponout. Pod ním jsou dvě tlačítka, která slouží k přepínání kanálů. Vlevo je zelený osmimístný vakuový fluorescentní displej a různé ikony, které zobrazují momentální stav přijímače.

OptiboX CX PVR READY přední panel

Pod výklopným víkem vpravo je schována šachta pro jednu přístupovou kartu a jeden USB 2.0 port.

OptiboX CX PVR READY čtečka

Zadní panel je vybaven druhým USB 2.0 portem, dvěma scarty a dále vstupem pro LNB se smyčkovým výstupem, 2× audio výstup L + R (cinch) 1× kompozitní video výstup (cinch). Další cinch použijete, pokud budete potřebovat zdroj DC 12 voltů. Dále dva konektory pro vstup a výstup pozemní antény. Panel dále obsahuje optický audio výstup (SPDIF) a konektor RS-232C pro propojení s PC. Samozřejmostí je také síťový vypínač a síťový kabel.

OptiboX CX PVR READY zadní panel
OptiboX CX PVR READY dálkový ovladač

Dálkové ovládání je velice pěkné a lehké. Všechny tlačítka jsou dobře čitelná a jejich umístění je přehledné.

Instalace

Protože balení neobsahuje žádné kabely, je třeba si je před instalací opatřit. Při prvním zapnutí vás přijímač provede přehlednou instalací. V prvním kroku nastavujeme jazyk. Jakmile ji potvrdíte, celé menu s vámi už od té doby komunikuje v češtině. Dále nastavíme časové pásmo. V dalším kroku je možno nastavit A/V výstup. Vybíráme ze tří možností: RGB, YUV a CVBS. Výstup RF kanálu, použijeme pokud vlastníme TV bez A/V připojení. Dále je možno nastavit standardní předvolby jako systém, formát, zvuk. Můžeme také nastavit jas, kontrast a barevnou sytost v rozmezí 20 až 80 procent a pak již vyhledáme ze seznamu přednastavených satelitů ten, který budeme instalovat. Je možné vyhledávat několik družic najednou. Na satelitu Astra 23,5E proběhlo automatické vyhledávání za 1,5 minuty. Bylo však nalezeno 106 TV a 55 R stanic. To proto, protože se od data použitého softwaru situace na satelitu značně změnila. Některé již nevysílají a jiné muxy byly vyhrazeny např. pro HDTV stanice. Musel jsem tedy použít vyhledávání Blind. Přijímač si načetl data ze satelitu ale nevyhledal TV stanic o moc více. 115 TV a 55 R stanic. HD kanály tento přijímač zpracovat neumí. Z počtu vyhledaných stanic je však patrné, že nebyly vyhledány úplně všechny. Proto je nutné ostatní vyhledat manuálně podle aktuálního stavu publikovaného na webu. Tato činnost je v době, kdy přibývají nebo i zanikají některé programy na družicích, nutná u všech sat. přijímačů. Další možnost připojení je pak určena pro ty, kteří použijí podporu DiSEqC (pro 1.0, 1.1,a 1.2 a USALS kompatibilní) pro příjem z více LNB přijímačů nastavených na různé družice.

OptiboX CX PVR READY hlavní menu

Použití přijímače

V testovaném přijímači OptiboX CX PVR Ready byl nainstalován firmware ve verzi 1.17.16. Tento firmware funguje pouze s kartami Conax. Pro použití jiných karet, např. CryptoWorks (Gital, Skylink atd.) je nutno nahrát software, který tyto nebo jiné karty umožní použít. Existuje i neoficiální software tzv. EMU. V přijímači jsou některé užitečné funkce jako např. PIP (picture-in-picture), který zobrazí najednou statické náhledy (tzv. mrtvolky) dvanácti kanálů. Mezi těmito zobrazenými náhledy se lze pohybovat a aktivovat vždy jeden který se zobrazí uprostřed ve větším okně. Po zmáčknutí tlačítka OK se zvolený náhled zobrazí v plné velikosti přes celou obrazovku.

OptiboX CX PVR READY PIP

Nahrávání

Připojení externího disku je velice jednoduché. Kabel USB připojíme buď do zadního panelu, nebo po otevření víčka do panelu předního. Dlouhodobé připojení HD z předního panelu je však nepraktické, protože musí být otevřeny dvířka a práší se do slotu pro přístupovou kartu. Podle toho který USB použijeme se druhý automaticky odpojí. Zkoušel jsem několik pevných disků o různých velikostech (od 10 až po 500 GB). Všechny přijímač bez problému detekoval. Disk je formátován systémem FAT32. Připojíte-li k přijímači disk, který je formátován v systému NTFS, přijímač jej najde, ale nelze na něj nahrávat. Proto musí být před první nahrávkou přeformátován v přijímači, což je velice rychlé. Nahrávky jsou ukládány ve formátu TS (Transport Stream:MPEG-II ISO/IEC 13818). Pro nahrávání slouží na dálkovém ovladači tlačítko s červeným puntíkem úplně dole. Nahrávání je vzápětí signalizováno v pravém horním rohu obrazovky, kde je také uveden čas do konce nahrávání. Tento údaj musíme nastavit v menu. Je možno nahrávat i při zapnutém Time Shiftu (ten lze nastavit max. na 3 hodiny), nebo současně jeden program nahrávat a druhý přehrávat. Nahrávky lze samozřejmě i naprogramovat buď ručně zadáním údajů, nebo z prostředí EPG, kde stačí najet na požadovaný pořad a zmáčknout OK. Na obr. vidíte soubory s nahrávkami tak jak je vidí počítač.

OptiboX CX PVR READY soubory

Na jejich zpracování se mi osvědčil program DVR Studio Pro od firmy Haenlein Software – cena 75 Euro (na webu možno stáhnout 30ti denní a někde i 60ti denní zkušební verzi). Tam je možné zaznamenané soubory ve formátu *.TS vystříhat např. od reklamních spotů a poté převést na MPEG-2. V tomto programu je možno provést i jednoduchý authoring a upravené soubory vypálit na DVD. Lepší výsledek authoringu však docílíte s programy jako např. Nero, kde DVD menu působí profesionálnějším dojmem.

OptiboX CX PVR READY DVR Studio

Další možnosti USB 2.0

Přes USB porty lze do sat. přijímače přenášet data (programy, software). Přístroj také mimo jiné umožňuje přes USB porty přehrávání MP3 souborů nebo prohlížení obrázků JPEG. Obrázky s velkým rozlišením jsou však načítány velice dlouho. Proto je lépe snížit do určité míry jejich rozlišení, což se na TV zobrazovači nijak negativně neprojeví. Listování mezi obrázky je pak velice svižné.

EPG, teletext, čeština

Ilustrační Umí dobře česky 100

Přijímač může obdržet známku Umí dobře česky, protože jak menu, EPG, tak teletext jsou dobře převedeny do češtiny a podporují české znaky, u teletextu se nezobrazují pouze akcenty na velkých písmenech. Programový průvodce EPG je také velice přehledně uspořádán. Zobrazuje programy na 5 dnů dopředu. Přímo v něm můžeme programovat nahrávání na HD. To je zřejmé ze screenshotů viz obr.

OptiboX CX PVR READY TV program

Seznam kanálů

Pokud chcete přepínat předvolby kanálů stačí na DO zmáčknout číslo pod kterým je příslušný program uložen. Posun po jednom kanále je možný mačkáním tlačítek CH nahoru, nebo dolů. Programy lze také měnit z prostředí EPG. Ve výčtu funkcí tohoto přijímače je třeba upozornit také na možnost editace kanálů. Kanály lze přesouvat, přeskakovat, filtrovat, mazat, přejmenovat, abecedně seřazovat, nastavit favoritní apod. Lze je také zamknout (před dětmi, manželkou?), nebo řadit do skupin. V menu lze zvolit i dobu zobrazovaných informací.

BRAND24

OptiboX CX PVR READY nastavení

Balení obsahuje

OptiboX CX PVR READY krabice

přijímač, dálkové ovládání a náhradní baterie. Uživatelský manuál s černobílými ilustracemi je v maďarštině a angličtině. Český manuál je s odkazy bez ilustrací.

Přijímač k testu zapůjčila firma IPON s.r.o. se sídlem v Rokycanech
Web: http://www.tvdi­gitalne.cz/
e-mail: info@tvdigital­ne.cz
Orientační cena: 2000 Kč vč. DPH
Foto a screenshoty: autor + 1× archiv autora

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).