Hlavní navigace

Opensat 3000CR PVR - satelitní přijímač s nahráváním přes USB

4. 3. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 118483
V dnešní recenzi se podíváme na přístroj, který zastupuje novou řadu satelitních přijímačů Opensat, doposud na našem trhu známou především díky modelům X7000 a X7000CI. Výrobky této nové řady nesou označení 3000CR PVR, 3000CRCI PVR, 3500HDMI PVR, 3500CIHDMI PVR a liší se, jak je z názvů patrné, především dodatečným CI slotem, resp. HDMI výstupem. Uživatelsky je na nich zajímavé především nahrávání přes USB a samozřejmostí je bezchybné menu v češtině.

Přední a zadní panel

Pod oklopným víkem, na pravé straně čelního panelu, je umístěná UNI čtečka karet, která s vhodným firmware podporuje dekódovaní v systému CryptoWorks. Přístroj si tak bez problému poradí s kartami Gital, Skylink, nebo UPC Direct. Vedle čtečky se nachází USB rozhraní, které slouží pro update firmware přístroje, nahrávání na externí disk, přehrávání pořízených nahrávek, popř. i přehrávání JPEG, BMP a MP3 souborů. Když se porouchá dálkové ovládání, jsou k dispozici tlačítka menu, exit, šipky pro pohyb v menu a tlačítko OK. Tlačítko Standby je dostupné i při zavřeném čelním panelu.

Opensat 3000CR PVR přední panel
Opensat 3000CR PVR zadní panel

Vypínač ON/OFF na zadním panelu přístroje slouží pro úplné vypnutí přijímače, které zajistí nulovou spotřebu elektrické energie. Přístroj je dále vybaven dvěma konektory SCART, 3× cinch, optickým S/P-DIF, rozhraním RS232 pro update firmware a anténním vstupem a výstupem.

Instalace

Při prvním spuštění přijímače je nutné nastavit požadovaný jazyk OSD menu. Tlačítkem OK nebo šipkou doprava uživatel vstoupí do jednotlivých položek menu. Před tím je nutné zadat kód „0000“.

Opensat 3000CR PVR instalace

V testované verzi firmware byla v menu „Nastavení antény“ defaultně nastavena družice Astra 3A, což je uživatelsky příjemné pro naladění programů z CS linku. Pro vyhledání programů z jiných pozic je nutné ze „Seznamu satelitů“ vybrat a přidat požadovanou družici. Samotné hledání programů se spouští pod položkou „Hledání samostatného satelitu“ a na družici 3A netrvá déle než 30 vteřin.

Nahrávání přes USB, přehrávání externích souborů

Nahrávku lze kdykoliv v průběhu sledování pořídit tlačítkem „RECORD“ na dálkovém ovládání. Pomocí tlačítek na DO lze nahrávání stopnout, pořízenou nahrávku „převíjet“ dopředu a zpět, a to pomalu i zrychleně (slow, fast). K dispozici je rovněž funkce Timeshift.

Opensat 3000CR PVR nahrávání

Pro snazší orientaci v nahrávkách slouží manažer záznamů, který naleznete v menu ve skupině „Záznam“. Kromě orientace v nahrávkách je možné získat informace o volném a obsazeném prostoru připojeného paměťového média, formátování HDD a v neposlední řadě detailnější PVR nastavení, jako je např. navolení módu (Standy/Keep playing), do kterého se přijímač automaticky přepne po dokončení nahrávání.

Opensat 3000CR PVR nahrávky

Nahrávky se ukládají ve formátu .DVR, které lze převést do MPEG či AVI např. programem AVS4YOU. Tento SW je ovšem zpoplatněný.

Další funkce

Nové Opensaty umožňují nastavení klasických funkcí, jako je třídění oblíbených programů, místní čas, rodičovský zámek, časovač pro nahrávání na externí médium přes již zmíněné USB rozhraní. Pro rozptýlení ve volném čase je možné ve skupině „Hry“ vybrat mezi „klasiky“: Tetris, Othello a Sudoku. Přímo z dálkového ovládání je možné obraz zoomovat nebo využít funkci „Mozaika“, resp. Multipicture, kde je dynamický obraz a zvuk pouze kanálu, na který je přijímač aktuálně navolen.

Opensat 3000CR PVR další funkce

Firmware, emulace

Testovaný přístroj obsahoval firmware ver. 20090116, který je ke stáhnutí na adrese http://www.open­sat.info. Na internetu je možné stáhnout i neoficiální firmware, který umí emulaci. Na tomto místě je nutné upozornit, že sledování placených služeb bez řádně zakoupené dekódovací karty není legální. Upgrade firmware se provádí přes USB v menu Nástroje/ upgrade USB, nebo přes rozhraní RS232.

BRAND24

Opensat 3000CR PVR firmware
Ilustrační Umí dobře česky 100

Závěr a zhodnocení

Za cenu významně nepřevyšující hranici 2000 Kč nabízí Opensat řadu užitečných funkcí, díky kterým by rozhodně neměl uniknout vaší pozornosti. Bezchybnou češtinou a uživatelsky příjemným manuálem si tento výrobek zaslouží pečeť „Umí dobře česky“.

Set-top-box zapůjčil: obchod.digizo­ne.cz
Web: http://http:/­/obchod.digizo­ne.cz/opensat-3000cr-pvr/
Orientační cena: 2290 Kč vč. DPH
Foto a screenshoty: autor

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).