Hlavní navigace

Openbox S3 Mini HD: satelitní přijímač s modulátorem a externím napájením

6. 1. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Nový satelitní přijímač Full HD Openbox S3 Mini HD s novým designem přijal dobré vlastnosti od svého předchůdce Openbox S2 Mini HD+. Je vybavený RF modulátorem i audio digitálním optickým výstupem.

Tento ukrajinský přijímač je trošku jiný, než jsme zvyklí u západních výrobců, kteří musí dodržovat některé normy a specifikace. Najdeme zde tedy funkce, které jsou jinde zapovězeny, včetně možnosti nahrání alternativního software. 

Výhodou přijímače je například tzv. „Duální displej“*. Ten umožňuje propojení s televizorem prostřednictvím HDMI výstupu a současně propojení přes analogový A/V výstup v rozlišení 576i nebo dále také přes RF modulátor. RF modulátor dnes tak hned někde nenajdete, a tak se tento přijímač může zařadit mezi vyhledávané zboží. Pro RF modulátor si můžete v Menu zvolit kanál, na kterém bude signál pro další přijímač vysílán (kanály 1–12, 21–69, norma D/K, B/G, I). Tímto propojením můžeme sledovat jeden zvolený program prakticky na třech televizorech současně. Analogový výstup z modulátoru by teoreticky šel na zvoleném kanálu zesílit a mohl by nelegálně napájet signálem zásuvky „na celém sídlišti“.

* Režim „Duální displej“znamená simultánní výstup různé kvality obrazu, zde na HDMI až do 1080p a současně i na analogový výstup v rozlišení 576i.

Přední panel

Přijímač je v černém provedení skříně, má díky externímu síťovému napájení 12 V / 1,5 A velice malé rozměry 170 × 35 × 135 mm (š x v x h). Můžeme jej tedy napájet i z autobaterie přes zásuvku automobilového zapalovače.

Na mírně sklopeném předním panelu odleva najdeme tlačítkový vypínač do StandBy, dále stavové diody a zelený čtyřmístný sedmisegmentový numerický displej s IR čidlem. Další dvě tlačítka umožňují přepínání kanálů +/-. Zcela vpravo je jeden port USB 2.0.

Zadní panel

Na zadním panelu je odleva port pro připojení externího napájecího adaptéru (12 V, 1,5 A), dále výstup a vstup satelitního tuneru, konektor RF OUT výstupu z modulátoru, audio digitální optický výstup, HDMI, síťové rozhraní Ethernet 10/100 Mb/s a posledním je AV OUT pro připojení analogového videa a audia pomocí RCA kabelu (redukce jack/RCA je součástí balení).

Dálkové ovládání

Dálkové ovládání je stejné jako u předešlých typů přijímačů Openbox. Disponuje 42 tlačítky, která jsou výborně rozmístěna i dobře popsána. Úhel komunikace s přijímačem má velký rozsah. Přepínání mezi programy je svižné (max. do 2 s). 

Boční panely

Na pravém boku přijímače je dole pouze štěrbina univerzálního dekodéru pro vložení jedné přístupové karty. Kartu vkládáme čipem nahoru a dozadu. Přijímač je dodáván s nejnovějším alternativním softwarem, který aktuálně podporuje čtení všech karet Skylink (mimo M7) a mnoho dalších: Firecrypt, Betacrypt, Conax, Seca, Viaccess, Nagravision, Cryptoworks i Videoguard.

V Menu přijímače nejprve zvolíme, pro jaký kódovací systém máme dekódovací kartu, restartujeme přijímač, a teprve poté do něj příslušnou kartu vložíme.

Alternativní software vám umožní ve skrytém menu sdílení karet i emulaci kódovaných programů. Můžete si vytvořit server a pomocí protokolu newcamd i plnohodnotného klienta. Komunikovat můžete přes LAN nebo Wi-Fi dongle. Tento postup však není zcela legální.

Kvalitu a úroveň signálu si můžete orientačně kontrolovat s touto aplikací. Nespoléhejte se však na dokonalou přesnost.

Na levém boku přijímače je prvním portem RS-232. Redukce jack/RS-232 9 PIN port s kabelem není součástí balení. Zapojení je na obrázku níže. Druhým portem je IR. Díky němu je při použití externího IR čidla možné přijímač „schovat“ za televizor a komunikaci s dálkovým ovládáním přenechat pouze tomuto čidlu. Třetím portem je druhý USB 2.0. Pokud jsou vám dva porty USB málo, můžete si je rozšířit pomocí USB hubu až na čtyři.

Zapojení kabelu redukce jack/RS-232 9 PIN

Síťový napáječ

AC 100–240 V / DC 12 V / 1,5 A

Součástí balení je redukce kabelu jack/RCA. Vpravo je závěsná souprava pro instalaci přijímače například na zadní panel televizoru.

Další součástí dodávky je externí IR čidlo pro komunikaci s dálkovým ovládáním a HDMI kabel.

Instalace

Výběr satelitu

Instalace může být plně automatická i manuální (včetně zadání PID). Vyhledávání kanálů je velmi rychlé. Je zde samozřejmě i veškerá správa transpondérů a DiseqC 1.0, 1.1, 1.2 a 1.3 (USALS). Editace programů je vyřešena dobře. Programy můžeme přesouvat (a to i celé bloky najednou i na přeskáčku), mazat, změnit jejich názvy nebo zamykat.

Uložené stanice

Přijímač má paměť na 7000 televizních a 2000 rozhlasových kanálů, 4000 transpondérů, 96 satelitů a 12 seznamů oblíbených kanálů. Symbolová rychlost v obou normách DVB-S/S2 je od 1 do 45 Msym/s, a to i při 8PSK/QPSK. Poslední firmware pro satelitní přijímač Openbox S3 Mini rozšiřuje možnost přijímat také signály v modulaci 32APSK. Mimo češtiny je k dispozici dalších 10 volitelných jazyků, můžeme nastavit titulky i audiostopu. V poslední položce jsou zde informace o vložené kartě.

PVR

Přijímač podporuje kompatibilitu disku se systémy souborů FAT16 / FAT32 / NTFS. Nahrává pořady přes rozhraní USB 2.0 na externí USB disky. Soubory jsou ukládány v *.ts. Můžete současně nahrávat až dva HD programy najednou, samozřejmě pouze z jednoho TP. Režim nahrávání musíme po připojení disku nejdříve povolit v menu. TimeShift režim má automatickou aktivaci (výchozí 120 minut). Vestavěný media player umožňuje použít přijímač jako domácí multimediální centrum, má podporu přehrávání souborů MP3, MKV, AVI, XviD, DivX, DVR, MPEG2, AVI, MKV, JPEG / JPG, BMP…

Nahrávky pořízené přijímačem na externí disk lze přehrávat i mimo přijímač, protože se ukládají v dekódovaném tvaru. Pokud chcete nahrávky z disku připojeného k přijímači přehrát i na PC po síti, můžete použít Wi-Fi adaptér Openbox AIR, který si musíte dokoupit.

EPG

Programový průvodce (EPG) má zobrazovat současný a budoucí program. Zde se však program s aktuálním časem načte až ve chvíli, kdy jej potvrdíte tlačítkem OK u každé stanice. Do té doby se zobrazuje již dávno neaktuální program včetně času. Přijímač zobrazuje EPG až na 7 dní dopředu, pokud je vysílán.

Další parametry a možnosti

• Procesor 400 MHz – MIPS (dual core)
• Paměť: 128 MB DDR2 RAM, 4 MB Flash ROM
• Podporuje USB Wi-Fi adaptéry
• Schopnost pracovat s 3G / 4G USB modemem
• DiSEqC přepínače (1.0, 1.1, 1.2 a USALS)

• DLNA Render technologie umožňuje zobrazit obsah na TV přímo ze smartphonu nebo tabletu (v testovacím režimu)
• Web TV – šikovný přehrávač pro obsah IPTV
• Podpora rozlišení 576i, 576p, 720p, 1080i, 1080p
• Kompatibilní se standardy: DVB-S, DVB-S2, MPEG2 / MPEG4 HDTV
• Blind „hledání“ transpondérů, tzv. naslepo
• Rychlá a snadná aktualizace softwaru, přenos přes USB
• Titulky se zobrazují se správnou diakritikou
• Hmotnost přijímače: 0,500 kg

Balení obsahuje:

• přijímač Openbox S3 mini HD
• dálkové ovládání
• 2 x AAA baterie
• HDMI kabel
• externí IR čidlo
• závěsná souprava pro instalaci přijímače
• adaptér 12 V / 1,5 A
• kabel jack 3,5 mm stereo na 3× cinch
• manuál česky a anglicky

Přijímač k testu zapůjčila firma IPON, s.r.o. se sídlem v Rokycanech.

Email: info@tvdigitalne.cz

Web přijímače: http://www.tvdigitalne.cz/openbox-s3-mini-hd.html

Cena: 1690 Kč včetně DPH

Diskuze na webu:

http://www.ab-forum.info/viewtopic.php?t=64623

BRAND24

http://www.ab-forum.info/viewtopic.php?f=340&t=64065&star­t=20

V recenzi byly použity některé oficiální fotografie výrobku.

  • Podle vyjádření společnosti SAPRO, která je držitelem ochranné známky Openbox pro území České a Slovenské republiky, porušuje přijímač s názvem Openbox S3 práva k této ochranné známce.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).