Hlavní navigace

OLED televizor Loewe Bild 7: parametry, galerie a první dojmy

7. 10. 2016
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: Loewe
UVNITŘ GALERIE – Ke koupi bude dvojice úhlopříček s označením Bild 7.55 a Bild 7.65. Obě jsou stejně vybavené, byť s trochu odlišnou obrazovkou OLED.

Řada Bild 7, která se dá myslím právem označit za další stupeň v životě tohoto obnoveného a nyní hodně čilého německého výrobce, je postavena na obrazovkách typu OLED, které nevyžadují dodatečné podsvícení. Novinka byla představena na berlínském veletrhu IFA 2016 na počátku září a ve středu uvedena do prodeje i na českém trhu. Využil jsem toho, nafotil na prezentaci pár snímků a trochu si – v rámci možností – Bild 7 osahal. Už teď je zřejmé, že jde o hodně velké překvapení, a to kupodivu i po stránce cenové.

Společnost Loewe v této souvislosti také oznámila, že změnila názvosloví svých produktů a od anglických jmen jako Art či Connect přechází na jména německá. Všechny řady tak postupně ponesou názvy „Bild“ („bild“) a audiosystémy pak „Klang“ („klang“). Změna má podle výrobce jednak reflektovat evropský původ a jednak poukazovat na pověstnou německou preciznost, což logiku má.

Daleko podstatnější změnou je však ta, která se dotkne peněženek potenciálních zájemců. Úprava cenotvorby je jasně vidět právě na řadě Bild 7. Ta je totiž s konkurencí v podstatě srovnatelná, k čemuž se ještě dostaneme. Co do výbavy, funkcí a například individualizace televizoru však nabízí někdy nesrovnatelně více. Vše dokreslují následující slova Martina Cakla, CEO společnosti Basys, která stojí za dovozem značky Loewe.

Úprava cenové politiky však neznamená ústup od tradičních předností, které si značka udržuje již více než 90 let, jako je výjimečný design, provedení, možnosti individualizace, implementace nejnovějších technologií a spolehlivost. Dnes představujeme v Praze jako jedni z prvních v Evropě nový televizor Loewe Bild 7, který všechna tato fakta podtrhuje. OLED displej, vlastní technologie a ve srovnání s konkurencí neporovnatelný design dávají nahlédnout do budoucnosti televizní techniky. Jsme přesvědčeni, že televizory Loewe si nyní najdou cestu i k novým zákazníkům, kteří si potrpí na kvalitu obrazu, zvuku i provedení.

K TÉMATU: OLED televizor Loewe Bild 7 dnes představen i u nás. A je na co se těšit

První pohled na Panasonic TX-65CZ950 (OLED s THX)

První pohled na LG Signature OLED65E6 (druhý nejvyšší model LG 2016)

První pohled na LG Signature OLED (LG OLED65G6V, nejvyšší model LG 2016) – očekává se v říjnu

Nejdůležitější fakta

Podrobnější a konkrétní technické údaje jsou, jako obvykle, uvedeny v tabulce na závěr článku a tentokráte (dva produkty) jsou pro větší přehlednost přidány i do úvodní galerie.

  • Samotná obrazovka má hloubku asi 6 mm (bráno z výkresů) a je motoricky posuvná doslova během pár sekund. Pracuje (může být puštěna) v obou dostupných polohách, stejně jako audiosystém, který tak může být skryt i za ní, což pochopitelně ovlivní jinak, zdá se, vynikající zvukové vlastnosti. Elektronika je v tradičním „hrbu“ v zadní části, který tvoří základnu televizoru, za kterou se přidělává na zeď a montuje na stojan. Co je poněkud překvapivé, jsou velmi nízké garantované pohledové úhly, pouhých 120 º a milisekundová odezva panelu. Na soudy a hodnocení je ale příliš brzo.
  • Loewe Bild 7 v případě technologie HDR podporuje jak HDR 10, tak Dolby Vision. A to každá OLED či UHD neumí.
  • Zdvojená tunerová sada, takže jde jeden kanál nahrávat (za jistých okolností dokonce současně až tři) a na další se dívat klidně třeba i na tabletu.
  • Interní audiosystém představuje zesilovač typu 5.1 a plnokrevnou zvukovou lištu s deseti reproduktory. Ta funguje, stejně jako obrazovka (celý televizor), jak v zasunutém, tak ve vysunutém stavu. Reproduktory vyzařují směrem k divákovi.
  • Zabudován je 3,5" pevný disk s kapacitou 1 TB určený pro nahrávání či TimeShift, tedy sledování živého TV vysílání se zpožděním.
  • K dispozici jsou vždy dvě mechaniky PCMCIA (CI+), které lze využít jak pro 2× DVB-S/S2, tak v kombinaci DVB-S/S2 a DVB-T/T2.
  • Ke stažení jsou již dostupné aplikace SmartAssist a SmartTV2move určené pro ovládání televizoru, vzdálené spuštění nahrávání pořadu či souběžné přehrávání obrazu z druhého tuneru na tabletu.
  • V ceně televizorů je pevná montáž na zeď a za příplatek ji můžete mít i výkyvnou. Motorický stojan lze dokoupit jak ve stolní, tak v podlahové podobě.
  • Kabely jsou v případě použití podlahového stojanu skryty uvnitř, takže ústí až na podlaze.

Jak si stojí v porovnání s Ultra HD (4K) konkurencí

Loewe podle mého velice chytře uvádí jak 55 palců, tedy 140 cm, tak 65 palců, tedy 165 cm, a chystá ještě i větší úhlopříčku. Panasonic má zatím v nabídce jen 165 cm, LG pak pokrývá nejvíce úhlopříček, i když u nás zatím nabízí jen obě výše zmiňované. Philips pak se svým prvním OLED televizorem míří pro změnu na 140 cm. Samsung ani Sony OLED momentálně nenabízejí.

Prodejní cena 209 000 Kč za verzi Bild 7 se 165 cm se sice může zdát vysoká, ale pokud si ji srovnáme s aktuálními prodejními cenami obdobné OLED konkurence, je překvapivě nízká.

Panasonic TX-65CZ950E totiž přijde na 199 990 Kč (oznámen byl na podzim 2015), LG OLED65E6V uvedená nedávno na 187 990 Kč. Rozdíl je tak minimální a už jen výbava je u Bild 7 zjevně zcela jinde.

V rámci objektivity je třeba ještě zmínit, že LG E6 je druhá řada shora a na nejvyšší G6 teprve čekáme. Ke koupi by měla být nejspíše v říjnu, i když zastoupení LG ještě přesný termín nemá. Cena za tento televizor v úhlopříčce 65 palců, tedy 165 cm, se už mezitím objevila na Alze a je to 219 999 Kč.

LG OLED65G6V má sice zdvojené tunery a hodně unikátní zvukovou lištu kombinovanou s natočitelným podstavcem, ale není tu ani pevný disk, ani internetové rádio a k dispozici také není prakticky žádná individualizace vizáže televizoru. Nemluvě například o originálním podlahovém stojanu s motorem.

Pokud vás zajímá prodejní cena Bild 7 s úhlopříčkou 140 cm, tedy 55 palců, ta byla stanovena na 149 000 Kč. Tady srovnání se 4K konkurencí vypadá následovně: momentálně nejvyšší model LG, OLED55E6V, přijde na 133 999 Kč (nejnižší LG 55EF950V dnes stojí 74 999 Kč) a Philips 55POS901F s OS Android zatím ještě cenu a dostupnost stanovenu nemá.

Důležité detaily a funkce

Řada Bild 7 je provedena v grafitové šedé s minimálním rámečkem. Individualizovat jde tkanina zvukové lišty a k dispozici je tzv. color kit pro zadní stanu. Jinak jde dokoupit několik stojanů, k čemuž se ještě dostaneme, a v balení s televizorem dostanete montáž na zeď. Obrazovka OLED pracuje s rozšířeným systémem RGB, tedy s obrazovým bodem doplněným o bílý subpixel, takže se každý skládá ze čtyř subpixelů (RGBW). Obrazovka je od LG, a to v 16. generaci (bohužel jde opět o lesklé provedení), a vyrábí se speciálně pro Loewe, takže se prý nedostane k žádné jiné značce, včetně výrobce.

Tzv. refresh či nabuzení obrazových bodů se u OLED televizorů LG provádí po každém vypnutí asi osm minut a v této době je dobré neodpojovat televizor od elektrické sítě. Loewe používá jiný systém a co jsem zatím viděl, trvá maximálně 30 minut.

Zvuková lišta se skládá ze šesti reproduktorů výškových a středových (tři od každého) a čtyř basových. Pro domácí audiosystém, např. typu 5.1, ji lze nastavit i jako středový reproduktor, což je nepochybná výhoda. Pokud televizor zapnete, obrazovka se vysune směrem nahoru a odkryje zvukovou lištu. Posouvá se opravdu pouze panel a motorový posun tedy nijak nesouvisí s podstavcem. Zvuková lišta hraje, i pokud je zakryta, tedy za obrazovkou, a výsledkem je, že buď z televizoru učiníte jakýsi obraz s tenkými rámečky, přičemž zvuk bude poněkud utlumen, nebo si dopřejete plného zvuku (co jsem krátce zkoušel, stojí za to) a obrazovku vysunete.

Dokoupit jde i dvojice bezdrátových třípásmových reprosoustav Klang 5 (podlahové), přičemž i zde jde zabudovanou zvukovou lištu nakonfigurovat jako centrální, takže vznikne sada 3.1, nebo dokonce 5.1.

Ovládání bylo na první úrovni domácího menu (Home) zjednodušeno a zpřehledněno. Klasický dálkový ovladač je jen lehce přepracovaný a na pozici tlačítka Web je nyní tlačítko pro výběr vstupů. Využít ale můžete také tzv. zjednodušený ovladač, který můžete vidět u některé z recenzí TV Loewe na DigiZone.

Programová nabídka EPG se chová stejně jako u jiných modelů televizorů a odkázal bych vás například na test Loewe Connect 32 DR+.

Televizor je tak schopen si ji načíst nezávisle na multiplexu DVB-T a udržet ji v paměti i po vypnutí. Vybrat si dokonce můžete i kanály, pro které ji chcete stahovat.

Pokud jde o chytré funkce, resp. aplikace, k dispozici je sada těch zahraničních, jako například videotéka Amazon, YouTube či švédský server s bezztrátovou muzikou Tidal. Netflix je momentálně v přípravě a podobně na tom jsou i české a slovenské aplikace typicky pro IPTV/VoD (on-line videotéky a internetové televize). Tady je ale zřejmé, že přednost dostávají větší trhy. Na můj dotaz, zda u Bild 7 funguje HbbTV, mi bylo řečeno, že ano a vyzkoušeno je prý na kanálech České televize a FTV Prima.

Řada Bild 7 si už také poradí s příjmem experimentálního vysílání v DVB-T2/HEVC a na jednom z vystavených televizorů běžel kanál s režimem 1080p. Dozvěděl jsem se také, že se Basys, jako dovozce značky Loewe, chystá i na testování u Českých Radiokomunikací a získání loga „DVB-T2 ověřeno“, a to právě s řadou Bild 7.

Součástí dodávky je držák pro pevnou instalaci na zeď, doobjednat jdou různé podstavce, jak podlahové, tak stolní. Vše lze naprogramovat dokonce i tak, že v jeden okamžik se obrazovka vysouvá a odhaluje zvukovou lištu a zároveň se stranově natáčí do své pracovní polohy, což vypadá velice efektně. Stojany s motorem jsou pak k dispozici dva: stolní (tady jde dokoupit i pevný) a podlahový.

Jak zapůsobil? Hodně

Myslím, že je to už cítit z článku. Jsem překvapen a nebojím se říci, že unesen. Jedna věc je technická stránka, možnosti a funkce, které jsou na naprostém vrcholu, na jaký u masové značky v současnosti nenarazíte. Druhá věc je cenová politika. Tady ale Loewe – velmi překvapivě – boduje také a pryč jsou doby třetinového či dokonce padesátiprocentního rozdílu.

Uvedení Bild 7 zatřese českým a slovenským trhem televizorů s obrazovkami OLED (a také Samsung SUHD, což jsou LCD), a to i přesto, že není nijak velký. Tohle myslím jasně vyplývá ze srovnání cenových relací a funkcí a nebojím se říci, že momentálně zatím vše hovoří jasně ve prospěch Loewe.

Unesen jsem byl ale i ze zvukových možností televizoru, a i když nechci hodnotit, z krátkého osahání bylo cítit, že se interní audiosystém zdá být tím nejlepším, co má Loewe momentálně k dispozici. A nejen Loewe…

Po přepnutí na podlahové třípásmové reprosoustavy Klang 5 a nastavení interního audiosystému jako centrálního reproduktoru se zdál být zvuk na úrovni velmi dobrého domácího kina typu 3.1, a to jde ještě přestavit na 5.1, což jsem ale nezkoušel. Tady si rád počkám na slíbenou zápůjčku k regulérní recenzi. Pokud ovšem dorazí i dokoupitelné reprosoustavy Klang 5.

Hodnotit obraz momentálně nemá smysl. Technologie OLED ho dokáže zprostředkovat v prakticky dokonalé podobě a nejspíše tomu ani tady nebude jinak, i když zaráží to, co bylo řečeno výše – nízké pohledové úhly a relativně vysoká udávaná doba odezvy panelu. I tady si ale rád počkám. Za mě je však už teď jasné jedno: pokud bych byl ten, kdo by si mohl OLED televizor dovolit, nebo bych si ho dovolit chtěl, rozhodně bych na Bild 7 počkal a před koupí jakéhokoli jiného bych se na něj šel podívat. První dojem je u mě hodně, ale hodně silný. A nezastírám, že to je i novou cenovou politikou Loewe.

Hodnocení – nehodnoceno

pro: –

proti:

UX DAy - tip 2

Anketní otázka:

Kdy začnete uvažovat o nákupu televizoru s obrazovkou OLED? Až cena za Ultra HD (4K) s úhlopříčkou 55 palců, tedy 140 cm, bude pod…

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).