Hlavní navigace

Odhalení: tak trochu jiná reality show

2. 11. 2005
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Sedmdesát dní bude Český rozhlas Leonardo sledovat ve výběhu pražské zoologické zahrady život čtyřčlenné rodinky goril nížinných. Projekt Odhalení, kterým rozhlas reaguje na zvýšený zájem o televizní reality show, má přitáhnout pozornost k novým digitálním stanicím ČRo. Redakce Leonarda proto chystá kromě audio výstupů také nepřetržité online vysílání a každodenní sestřihy pro Českou televizi. Projekt odstartuje 7. listopadu a potrvá do 15. ledna příštího roku.

Leonardo se snaží být multimediální

Na nápad přiblížit posluchačům chování goril v pražské ZOO přišel Český rozhlas (ČRo) letos na jaře. V podstatě tak navázal na předchozí úspěšné projekty Odyssea (sledování migrace čápů s batůžky), Sokoli v srdci velkoměsta (online kamera v hnízdě sokolů stěhovavých na Týnském chrámu v Praze) a Mládě milénia (sledování porodu mláděte nosorožce bílého severního v zoologické zahradě ve Dvoře Králové nad Labem). Tentokrát jde ale o mnohem výpravnější záležitost. Rozhlas nechal do gorilího výběhu a zázemí uvnitř pavilonu namontovat patnáct televizních kamer a dva speciální mikrofony, jejichž výstupy monitorují 24 hodin denně dobrovolníci v režii umístěné ve stavební buňce vedle opičího výběhu.

Odhalení logo

Sedm kamer sleduje hlavní halu uvnitř pavilonu, další jsou v jednotlivých pokojích (jídelně, trucovně a zázemí pro chovatele) a ve venkovní zahradě. Čtyři kamery jsou dálkově ovladatelné, v ložnici jsou dvě infrakamery. Z pavilonu vede patnáct kabelů s kompozitním video signálem, který je rozmnožen a pomocí matic a přepínačů přiveden do dvou čtyřvstupových režií. Editor vysílání si tedy může z patnácti možných videosignálů vybrat čtyři aktivní, které lze stříhat a dále upravovat pro samotné vysílání. Dvě režie produkují program pro dva video kanály, z nichž jeden je hlavní a druhý doplňkový (oba poběží jen na Internetu). Všechny tyto výstupy se zároveň nahrávají na DVD a ukládají pro pozdější zpracování, např. pro televizní dokument, ale i pro streamování na Internetu.

Odhalení 5

Ve stavební buňce je ale také nainstalován MPEG-2 encoder, který umožní případnou distribuci živého vysílání pro Českou televizi. S ním se sice zatím nepočítá, domluveny jsou pouze předem sestříhané reportáže pro zpravodajský kanál ČT24, ale podle šéfredaktora ČRo Leonardo Miroslava Bobka nelze vyloučit, že se Odhalení časem objeví i v hlavních vysílacích časech na ČT1: Zatím jsme se dohodli z redakcí zpravodajství. Probíhají ještě další jednání, o kterých vím tolik, že jejich výsledkem bude v ideálním případě to, že reportáže poběží na ČT1 ve všedních dnech i jindy než ráno. V čase, který je bližší prime time. Neměli bychom tedy být omezeni jenom na ČT24, k jehož vysílání se dostane menší počet diváků.

Rozhlas v roli televizního producenta

Rozhlas se tak dostal do role televizního producenta, který dodává veřejnoprávní televizi pořady na klíč. Kvůli tomu také v sídle ČRo na Vinohradech vzniklo dočasné televizní studio. Dvě střižny a další technologii do něj propůjčila společnost Visual Connection. Ve studiu Leonarda už máme namontované kamery, všechno je připraveno tak, abychom mohli snímat i obraz, říká Miroslav Bobek. Televizní tým Leonarda vede režisér Petr Kotek a dramaturg Radek Šofr. Kolik lidí se na projektu Odhalení podílí? Podle Miroslava Bobka to není jednoduché spočítat: Třeba jenom osádky ve stavební buňce v ZOO, kde je režie, tvoří studenti a dobrovolníci, kteří se tam neustále točí. Grafiku dělají lidé, kteří jinak pracují na jiných odděleních ČRo. Jsou to desítky lidí, kteří se tomu věnují často jenom z nadšení.

Odhalení 4

O co vlastně v Odhalených půjde? Rozhlas slibuje soutěž podobnou VyVoleným nebo Big Brotherovi. Posluchači budou sledovat život čtyř goril, samce Richarda, samic Kijivu a Shindy a ročního mláděte Moji (to je zatím mimo soutěž), a pomocí sms a Internetu přidělovat jednotlivým soutěžícím body za plnění různých úkolů. Princip soutěže, která začne v pondělí 7. listopadu, rozhlas zatím tají. Jisté je, že podobně jako u VyVolených se diváci nejprve nějaký čas budou seznamovat se soutěžícími a teprve poté rozhlas spustí hlasování. Peníze, které pražská ZOO získá ze zaslaných sms, použije podle ředitele Petra Fejka na podporu některého z projektů záchrany goril nížinných ve volné přírodě.

Odhalení 1

Věděli jsme, že musíme být citliví, protože projekt stojí na naprosto přirozeném chování sledované tlupy goril. Pokud by cítily, že jsme kamerami příliš zasáhli do jejich soukromí, ztratil by smysl, říká režisér Odhalených Petr Kotek. Vítěze soutěže, podobně jako u televizních reality show, čeká bohatá odměna. Nenabízíme deset nebo jedenáct, ale rovnou dvanáct melounů, prozradil šéfredaktor Miroslav Bobek. Místo peněz se ale gorily dočkají ovoce. Podle Petra Fejka je možné, že se počet soutěžících během vysílání rozšíří. Zoologická zahrada totiž v nejbližších týdnech očekává zásilku s novou gorilí samicí. Bude zajímavé sledovat, jak se s ní vypořádá tato malá uzavřená komunita, slibuje Fejk.

Kde a jak lze sledovat Odhalené?

Programové výstupy Odhalených poběží jak na speciální internetové stránce www.rozhlas.cz/od­haleni, tak ve vysílání Českého rozhlasu a České televize. Každý všední den v 10 hodin proběhne na ČRo Leonardo shrnutí z předchozího dne a komentář vědce. Odpoledne v 15:20 odvysíláme novinky s dalším komentářem a jednou týdně od 11:00 hodinový rozhovor s odborníky pod názvem Vstupte! Projekt Odhalení budou mapovat také stanice ČRo 1 – Radiožurnál, ČRo 2 – Praha a ČRo 3 – Vltava, vypočítává Miroslav Bobek. Česká televize dá gorilí rodince prostor každý den po 20. hodině v pořadu Regiony ČT24 na zpravodajském kanále ČT24. Půjde o čtyř- až pětiminutovou reportáž na závěr zpravodajské relace, kterou druhý den dvakrát zreprízujeme v Dobrém ránu s ČT, řekl šéfredaktor zpravodajství ČT Michal Petrov.

Odhalení 2

V jednání je také každodenní opakované zařazení minutového nesestříhaného záznamu v rubrice Bez komentáře před a po zpravodajských relacích na ČT24. Větší prostor zatím Odhalení ve zpravodajství ČT nedostanou. Vnímám to jako zajímavou tečku za Regiony ČT24 nebo výplň volného času v době, kdy vysíláme reportáže Bez komentáře, tedy v prostoru, který odpovídá tomuto projektu, říká ředitel zpravodajství Zdeněk Šámal. Leonardo si kvůli výrobě reportáží najal kameramana, do dvou vypůjčených střižen Avid Media Composer Adrenaline na Vinohradské pravidelně dochází profesionální střihač. Také režisér a dramaturg Odhalených jsou spíše televizní než rozhlasoví profesionálové. U výroby televizních reportáží probíhají nějaké dotáčky. Ty bychom ale dělali i tak na náš web, ospravedlňuje netypický produkt rozhlasu Miroslav Bobek.

Pro televizní vysílání Odhalených rozhlas vybral i moderátorkou dvojici: Petra Rajcherta a Janu Infeldovou. Největší prostor ovšem dostanou Odhalení na Internetu. Zázemí ve stavební buňce je k síti připojeno linkou CESNETu o kapacitě 34 Mbit/s a záloze 20 Mbit/s. Připojení zajišťuje společnost CoProSys. Výstupy z obou režií je možné sledovat jako streaming ve dvou formátech: Real Video a Windows Media. Oba formáty nabídneme v kvalitě pro uživatele s pomalým připojením 20–100 kbit/s a ve vysoké kvalitě 100–400 kbit/s pro uživatele s rychlým připojením. Zajišťuje ho společnost Visual Connection, říká Miroslav Bobek. Firma si na Odhalených otestuje nový formát Theora vyvinutý sdružením Xiph.org Foundation, který nabídne online vysílání ve vysoké kvalitě.

Digitálně se goril dočkáte jen v Praze

Po Internetu bude možné gorilí rodinku sledovat čtyřiadvacet hodin denně včetně víkendů. Rozhlas zde také postupně umístí archiv videozáznamů a reportáží odvysílaných v České televizi, audio pořadů z vysílání Českého rozhlasu, různé hry a textové zpravodajství z dění v pavilonu včetně vyjádření různých odborníků. Stránky běží na systémech Linux Debian, MySQL, PHP a Perl. Odhalení by se také mohli objevit v experimentálním digitálním vysílání Českého rozhlasu v systému T-DAB pro Prahu a střední Čechy. Ten nabídne kromě audia také vizuální službu DMB, jakousi alternativu digitální televize pro mobilní telefony DVB-H.

UX DAy - tip 2

Odhalení 3

Rozhlas nyní zjišťuje, zda by mohl prostřednictvím DMB přenášet obraz z pavilonu živě, podobně jako T-Mobile nedávno na Invexu nabídnul přímý přenos z vily VyVolených na mobilní telefon. Experiment T-DAB je ovšem krátkodobý a skončí 25. listopadu, takže by šlo opravdu jen o testovací provoz. Navíc skoro nikdo v Praze nevlastní DAB přijímače s podporou DMB. Rozhlasovou verzi Odhalených si mohou posluchači v Praze a okolí naladit také v televizním digitálním multiplexu A na kanálu 25. V něm vysílá jak Český rozhlas Leonardo, tak stanice Praha a Vltava. Mimo Prahu a střední Čechy zbývá kromě Internetu už jen analogový příjem ČRo 1 – Radiožurnálu, ČRo 2 – Prahy a ČRo 3 – Vltavy, kabelové nebo satelitní vysílání ČT24 a analogové vysílání ČT1.

Na kolik celá ta legrace přijde? Podle Miroslava Bobka se náklady na realizaci samotného projektu vyšplhají na 2,5 milionu korun. Dalších 1,5 milionu korun rozhlas utratil za novou technologii, především počítače, které ale využije i po skončení Odhalených. V porovnání s cenami televizních reality show jde o mizivou částku. Použili jsme peníze určené na propagaci stanice Leonardo. Mohli jsme je utratit za billboardy nebo za tištěnou inzerci, ale myslím si, že je mnohem lepší udělat nějaký projekt, který přinese obsah, než si zaplatit celostránkové inzeráty, říká Miroslav Bobek. Na tom, že z něj připravujeme nějaké poměrně malé segmenty vysílání pro ČT, zase nic tak mimořádného nevidím. Nekupujeme Kavčí hory, neděláme vlastní televizní program. Pouze televizi dodáváme nějaké sestřihy.

Měl by Český rozhlas produkovat televizní vysílání?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).