Hlavní navigace

Octagon SF 1008HD Intelligence: Linux a možnost síťového nahrávání

10. 3. 2010
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Tento nový linuxový satelitní digitální přijímač je určen pro příjem v kompresních standardech MPEG-2/MPEG-4. Má jednu čtečku karet Conax a dva CI sloty. Umožňuje nahrávat na externí úložiště přes USB (použít můzete SATA disk až do 1TB), ale i pomocí Ethernetu na síťový disk! Přehrává soubory DIVX, obrázky i MP3. Disponuje i funkcí PIP (obraz v obraze), nebo TineShiftem. Rozměry přijímače jsou: 300 x 60 x 230 mm. Spotřeba ve Stand-by je pouze 1W.

Přední panel

Satelitní přijímač je dodáván v černém provedení s výraznou lištou z aloxovaného hliníku umístěnou dole ve středu předního panelu. Uprostřed nad ni se nachází tři tlačítka. Vlevo vypínač StandBy a dále dvě tlačítka pro přepínání kanálů nahoru/dolu. Nad nimi pod průhledným oknem je osmimístný VFD (Vacuum Fluorescent Display), který indikuje název programu a čas. Další informace indikují symboly, která se rozsvěcují při různých režimech. Červená dioda vlevo od displeje upozorní na režim Stand-By nebo nahrávání.

Octagon SF1008 HD - Inteligence přední panel

Přední panel nového modelu Octagon SF 1008HD Intelligence

Octagon SF1008 HD - Inteligence CI slot

Vpravo pod odklopným víkem se nachází jedna čtečka karet a dva CI sloty pro moduly.

Zadní panel

Na zadním panelu vlevo jsou dva F porty pro připojení LNB a propojení dalšího přijímače. Následuje SPDIF pro audio a vedle něj port pro kompozitní video a dva L/R audio. Dále trojice portů pro komponentní výstup. Nedisponuje ale ani jedním výstupem SCART TV/VCR. Následují porty USB 2.0 s podporou MP3 a JPEG, HDMI, Ethernet, RS-232C. Výčet připojení uzavírá napevno instalovaný síťový kabel a kolébkový síťový vypínač.

Octagon SF1008 HD - Inteligence zadní panel

Zadní panel nového modelu Octagon SF 1008HD Intelligence

Dálkové ovládání

Dálkové ovládání je v černém provedení, má zvláštní mírně prohnutý tvar a směrem k spodnímu okraji (tam, kde jsou umístěny baterie) se jeho výška zvyšuje. Rozměry jsou: 225×48×20 až 25 mm. Vzhledem k jeho délce musíte při jeho používání, pokud nemáte dlouhé prsty ke vzdálenějším tlačítkům trochu ručkovat. Výška tlačítek je dostatečně vysoká a stisk nevyžaduje velkou námahu. Každé zmáčknutí indikuje červená dioda umístěná nahoře mezi tl. vypínače StandBy a zvuku. Ta také zastává funkci kontroly stavu baterií. Dálkové ovládání je univerzální, můžete jej použít i na televizi a DVD přehrávač.

Octagon SF1008 HD - Inteligence dálkový ovladač

Dálkové ovládání nového modelu Octagon SF 1008HD Intelligence

Funkce některých důležitých tlačítek na DO

Zmáčknutím tlačítka „INFO“ se zobrazí informace o programu z EPG. Opětovným stlačením se zobrazí všechny podrobnosti o vysílaném programu. EPG je velmi dobře zpracováno a umožňuje snadné naprogramování nahrávání. Začátek i konec nahrávky můžeme změnit přidáním minut na posunutí záznamu v případě nedodržování času vysílání. Oblíbené kanály vyvoláme tlačítkem FAV. Žlutým tlačítkem můžeme zadat rychlé hledání kanálu, červeným můžeme kanály uložit podle abecedy. Seznam kanálů vyvoláme stlačením tlačítka OK. Kanály můžeme přesouvat, mazat, zamknout, přejmenovat a přesouvat do oblíbených. Můžeme vytvořit až různých 16 favoritních skupin.

Například roztřídit obsah kanálů můžeme do těchto sekcí:

1. Nedefinovatelný obsah
2. Film/Drama
3. Zprávy (Současné aféry)
4. Show (Hra)
5. Sporty
6. Dětské pořady a pořady pro mládež
7. Hudba/Balet/Ta­nec
8. Umění/Kultura
9. Sociální/Po­litické problémy/Ekonomika
10. Výuka/Věda/Fak­ta
11. Zájmy/Volný čas

Seznámení s instalací

Patrně nejfrekventova­nějším tlačítkem na dálkovém ovládání bude tlačítko MENU. Po jeho zmáčknutí se totiž dostanete do OSD přijímače. To je ve spodní části obrazovky situováno do pruhu se čtyřmi ikonami. Tisknutím tlačítek  /  nalezneme požadovanou volbu, která se zbarví do červena a začne blikat.

Octagon SF1008 HD - Inteligence OSD menu

Nad zvolenou ikonou se poté objeví příslušné okno ze kterého můžeme pokračovat do dalších voleb.

Octagon SF1008 HD - Inteligence instalace

Instalace je vzhledem k téměř dokonale zpracovanému menu srozumitelná i pro laika. Navíc si informace můžeme doplnit ve čtyřicetistránkovém podrobném manuálu, který je i s ilustracemi ke každému tématu. Hlavní menu je tedy rozděleno do čtyř skupin: Systémové nástroje, Nastavení systému, Instalace a Doplňky. Jedním z prvních kroků instalace bude nastavení jazyka a antény.

Octagon SF1008 HD - Inteligence jazyk anténa
Octagon SF1008 HD - Inteligence čas AV výstup

Pro automatické vyhledávání jsou k dispozici tyto možnosti: „Všechny programy“, „FTA“ a "TV ". Vyhledávat můžeme i podle sítě NIT. Automatické sklenování je velmi rychlé. Do čtyř minut je hotovo, s NIT trvá asi o dvě minuty déle. Vyhledávání Blind scan je o mnoho delší a doba se může až desetkrát prodloužit. Jsou však nalezeny všechny nové kmitočty a stanice, které zatím nebyly v přijímači uloženy.

Octagon SF1008 HD - Inteligence hledání kanálů

Transpondéry jsou automaticky seřazeny podle frekvence. Nechybí ani manuální vyhledávání, pokročilé vyhledávání (PID) a Fast Scan pro TV Vlaanderen a Canal Digital. Můžeme uložit až 7000 televizních a 3000 rozhlasových kanálů.

Octagon SF1008 HD - Inteligence rozhraní a seznam kanálů
Octagon SF1008 HD - Inteligence seznam kanálů banner

Octagon podporuje DiSEqC 1.0, (plný), 1.1, 1.2 a 1.3 (USALS). Mimo toho i Unicable.

LAN port umožňuje použít k aktualizaci software internet např.: oud.gmc.to. Aktualizaci můžeme provést i pomocí portu USB. Audio režimy: STREO / Joint stereo / mono, Dolby AC-3

Nahrávání a ostatní média

Přijímač nahrává na externí úložiště formátovaná na FAT32. Nahrávky se zaznamenávají v transportním toku *.TS. Každý záznam ještě obsahuje další dva pomocné soubory s příponou *.idx a *.rap. Nahrávky bez problému přehrajeme i v PC např. pomocí přehrávače Media Player Classic. Nahrávky můžeme také např. v programu DVR Studio sestříhat a převést do formátu MPEG k dalšímu použití. PVR funkce v přijímači SF1008 funguje velmi dobře. Nahrávání jde lehce naprogramovat pomocí EPG nebo časovače. Přehrávání zaznamenaných pořadů je možné zastavit, posouvat tam i zpět, zrychlovat vpřed i vzad 2×, 3×, 4×, 5×. Na HDD, nebo flash disk můžeme též nahrát své fotografie ve formátu JPG, nebo audio MP3. Přijímač umí přehrávat i video ve formátu DIVX.

Octagon SF1008 HD - Inteligence nahrávání

Volby nahrávání nového modelu Octagon SF 1008HD Intelligence

Teletext

Teletext je zobrazován rychle, kvalitně, správně českyslovensky. Chybí však akcenty, jak bývá u většiny těchto přijímačů zvykem u velkých písmen.

Octagon SF1008 HD - Inteligence teletext

Teletextové stránky nového modelu Octagon SF 1008HD Intelligence

Sledování televize - 200

Vyřešte digitální příjem televize na e-shopu DigiZone.cz!

Máte doma starý analogový televizor a potřebujete přejít na digitální příjem televize? Nebo jste se rozhodli pořídit satelit a nevíte, jak na to? Sledujte už satelitní programy a chtěli byste přijímač, který zvládne rozluštit televizi ve vysokém rozlišení obrazu (HD)? Řešíte potíž s televizní anténou nebo rozvody? Se vším vám poradí e-shop DigiZone.cz. Nejlevnější ceny, kvalitní zboží, zásilka až do domu nebo osobní převzetí na některé z kamenných prodejen. Vyberte si právě teď!

Hodnocení

Přijímačem jsem byl velice mile překvapen. Nenašel jsem totiž nic, co bych mu mohl vytknout. Obraz je podle subjektivního posouzení velice dobrý, instalace díky příjemnému menu a software velice snadná a rychlá. S originálním software je možno použít čtečku karet jen pro systém Conax. Po nahrání alternativního software dobře spolupracuje s kartami Skylink a CS Link s použitím CI modulu pracují obě současně. Nahrávky na flash nebo HDD byly zaznamenány bez problémů, snad někdy pouze doba ručního vypnutí záznamu vykazovala menší prodlevu. Fotografie jsou reprodukovány ve vynikající kvalitě a přehrávání souborů MP3 je standardní. Přehrává i DivX. Přijímač umožňuje nahrávání i přehrávání současně, nebo při nahrávce sledování jiného programu na stejném muxu. Velkou výhodou je možnost upravení začátku i konce nahrávky po minutách tzv. posun. Umožňuje PIP funkci (obraz v obraze). Podporuje EPG & MHW-EPG (Media Highway). OSD je zobrazováno v High rozlišení a jeho čitelnost je výborná. V pozdějších verzích oficiálním software, např v. 1.07.89 ze 4.2.2010 a zatím poslední v.1.07.94 bylo přidáno v Seznamu programů zobrazování přeškrtnutého dolaru u kanálů s podmíněným přístupem. V předešlých verzích tento příznak nebyl zobrazován, což stěžovalo přehlednost. Na následujícím screenshotu je vidět velice výrazný znak podmíněného přístupu zdůrazněný červenou barvou přidaný v současných verzích software.

Octagon SF1008 HD - Inteligence kódovaný kanál

Jako zatím nejlepší se mi jevila instalace verze ze 4.2.2010, kde fungují perfektně i karty Skylink a CS Link. Jeden z odkazů na jeho stažení najdete na konci recenze.

Octagon SF1008 HD - Inteligence přenos dat

V pohotovostním stavu Standby se spotřeba pohybuje pod 1W a při provozu maximálně 30W. Rozměry přijímače jsou: 300×60×230mm. Zdá se, že výrobcům již konečně došla zásoba RCA kabelů, které dnes málokdo využije a máme jich doma asi každý na rozdávání, a začali do příslušenství místo nich konečně dodávat kabely HDMI, které možná mít doma nemusíme.

Vzhledem k tomu, že přijímač disponuje sice velice dobrým překladem a čeština je v menu bezchybná, včetně doprovodných titulků, ale není k dispozici manuál v češtině, nemůžeme mu udělit známku „Umí dobře česky“.

Octagon SF1008 HD - Inteligence krabice

Balení obsahuje

• Přijímač
• Dálkové ovládání
• 2× AAA baterie
• HDMI kabel
• Uživatelský manuál s černobílými ilustracemi v němčině a angličtině.
• Český manuál se připravuje

BRAND24

Přijímač k testu zapůjčila firma IPON s.r.o. se sídlem v Rokycanech


Orientační cena: 6 990 Kč vč. DPH

Foto a screenshoty: autor s použitím firemních fotografií

Co vás nejvíce přesvědčilo ke koupi satelitního přijímače?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).