Hlavní navigace

Óčko spouští jako první televize u nás lineární vysílání skrze technologii HbbTV

17. 9. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Hybridní technologii v současné době podporuje kromě Óčka také Česká televize, před několika dny s ní začala koketovat v pražské Regionální síti 12 televize Prima.

Hudební televize Óčko se stává vůbec první televizí v České republice, která nabídne skrze hybridní širokopásmové vysílání HbbTV video stream vysílaný lineárně, tedy v reálném čase. Od dnešní desáté hodiny dopolední dojde v rámci této technologie v multiplexu 3 k aktivaci třetí aplikace označené jako Óčko Expres. Možnost stremování video obsahu nabízela už dříve Česká televize například v rámci aplikací iVysílání nebo TV program, Óčko je ale vůbec první stanicí, která nabídne v HbbTV živý stream. Óčko Expres tak díky této technologii získá stejné pokrytí jako samotné Óčko.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Hybridní vysílání poběží pouze na Óčku, Óčko Gold už s ním nepočítá

To, že Óčko bude vysílat vlastně dva kanály na jedné frekvenci současně a k tomu přidávat další služby je, myslím, jasný příklad toho, že vysílatelé v souboji s novými technologiemi necouvají. Naopak. A že jsme s Óčkem na špici tohoto trendu, to je příjemný bonus, uvedl při této příležitosti generální ředitel televize Óčko Štěpán Wolde. Jsem rád, že se nám daří pokračovat v nastaveném kurzu a experimentovat s nelineárním vysíláním. Díky již fungujícím aplikacím Óčko Flirt a prodeje hudby Óčkovýběr máme již nyní představu o možnostech prodeje prémiového obsahu, doplnil Woldeho technický ředitel stanice Lukáš Hnilička.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Prima začala testovat v pražské Regionální síti 12 hybridní vysílání HbbTV

Pro využívání technologie HbbTV je nutné mít televizor nebo set-top-box s podporou hybridního vysílání a zároveň je nutné mít tento přijímač připojený k internetu. Jednotlivé aplikace je pak možné vyvolávat po stisknutí červeného tlačítka na dálkovém ovladači. Nejdále jsou ze sousedních zemí se zaváděním hybridního vysílání v Německu, kde ho využívají už nejen velké komerční i veřejnoprávní televize, ale i malé a menší stanice, a dokonce s tím koketují i regionální kanály. V České republice si tuto technologii oslovilo kromě veřejnoprávního média právě Óčko a začíná s ní koketovat i Prima, která testy zahájila v Regionální síti 12.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).