Hlavní navigace

Óčko je zpět v multiplexu 4, velká výhra to ale není

3. 10. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
TÝDENNÍ REVIZE - Hudební televize Óčko se tento týden téměř po dvou měsících vrátila do pozemní digitální sítě. Vysílala sice už z českoskobudějovické Včelné a ostravských Klimkovic, ale vysílání z těchto lokalit je vzhledem k výkonu vysílačů poměrně omezené. Óčko vyměnilo multiplex 3 společnosti Czech Digital Group za síť 4 Telefóniky O2. Otázkou tak zůstává, jak moc si hudební a lifestylová televize pomohla, když např. v Praze vysílá společnost pouze z jednoho stanoviště s minimálním výkonem. Jedničkou tohoto týdne je ale pochopitelně vypínání analogu v západních Čechách.

Západní Čechy vypnuly analogový signál, Nova pouze ze třetiny

Na Plzeňsku a Karlovarsku se vypínalo 30. září analogové terestrické televizní vysílání. Zatímco Česká televize vypnula všechny hlavní vysílače a Prima dokonce i dokrývače, Nova se rozhodla, že ukončí vysílání pouze na Krašově. Důvodem je spor Novy s Českými Radiokomunikacemi o použitý kmitočet pro digitální vysílání na Chebsku a Jáchymovsku. Domažlický vysílač Vraní vrch a chebská Zelená hora tedy zůstávají nadále v provozu. Zvláště u domažlického Vraního vrchu to bude na pováženou: Nova zde analogové vysílání vypnula už jednou v roce 2007, kdy se na Domažlicku pokusně zkoušelo přecházet na digitální vysílání. Později však toto analogové vysílání znovu obnovila. Nova má v oblasti také 50 analogových dokrývačů. O jejich osudu zatím televize nerozhodla. Podle Technického plánu přechodu je může provozovat do listopadu 2011, vypne je ale zřejmě dříve – v závislosti na dohodě o spouštění digitálních dokrývačů.

Petr Dvořák 500

Generální ředitel televize Nova Petr Dvořák ve středu oznámil, že jeho televize vypne analog pouze na Krašově. Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

Jan Potůček: Západní Čechy vypínají analogovou televizi. Nova pouze na Krašově
Lukáš Polák: Nova vypne o půlnoci analog pouze na Krašově, Vraní vrch a Zelenou horu ne
Lukáš Polák: Plzeňsko a Karlovarsko je bez analogu, tedy skoro
Juraj Koiš: ČTÚ obhajuje rozhodnutí Novy ponechat analog v západních Čechách
Lukáš Polák: AUDIO: Co si myslí Nova o digitalizaci Plzeňska
Juraj Koiš: NKS: Vypnutí analogu na Plzeňsku proběhlo bez problémů
Juraj Koiš: Návštěvnost státního webu Digitálně.tv koncem září pětinásobně vzrostla

Český rozhlas má nového generálního ředitele

Radní Českého rozhlasu na svém zasedání ve středu zvolili nového generálního ředitele tohoto veřejnoprávního média. Ve druhém kole hlasování se jím stal Richard Medek, a to se šesti hlasy z osmi. První kolo skončilo patem, když po čtyřech hlasech získal nejen Medek, ale také bývalý generální ředitel Československého rozhlasu Petr Duhan. Jiří Mejstřík odešel z volby bez jediného hlasu. Medek byl považován již od začátku za hlavního favorita celého výběrového řízení. Není tajemstvím, že proti svému předchůdci Václavu Kasíkovi dvakrát kandidoval na stejnou funkci. Podruhé, před čtyřmi lety, Kasíkovu volbu značně zkomplikoval. Kasík musel slíbit, že si Medka vezme do nejužšího vedení rozhlasu (v roce 2007 jej jmenoval programovým ředitelem). Medek do té doby vedl jako ředitel pražskou stanici Českého rozhlasu Regina, a jejím vedením byl pověřen i po svém jmenování programovým šéfem celého rozhlasu.

Richard Medek - 1

Richard Medek může být spokojen. Stal se novým generálním ředitelem Českého rozhlasu. Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

Lukáš Polák: Generálním ředitelem Českého rozhlasu bude Richard Medek
Jan Potůček: Nový ředitel Českého rozhlasu pozdrží digitalizaci

Óčko je zpět v DVB-T

Hudební televize Óčko se dohodla na šíření signálu digitálního pozemního vysílání DVB-T se společností Telefónica O2. Od 1. října je kanál experimentálně vysílán prostřednictvím multiplexu 4. Současně Óčko pokračuje ve spolupráci s provozovateli lokálních vysílačů. „Všichni víme, že v minulosti nebyla jednání o čtvrtém multiplexu jednoduchá a o rozvoji sítě bylo více spekulací než seriozních informací, ale teď jsme dostali na stůl konkrétní nabídku s jasnými parametry. A nabízené podmínky experimentálního vysílání nám přišly výhodné, takže jsme se rozhodli uzavřít dohodu se společností Telefónica O2 o šíření signálu Óčka v jejím multiplexu,“ uvedl generální ředitel hudební televize Óčko Jiří Balvín. Hudební televize se tak po dvou měsících vrátila do pozemního digitálního vysílání, které opustila k poslednímu červenci. Důvodem byl nesouhlas s podmínkami společnosti Czech Digital Group, která provozuje multiplex 3.

Kate Ryan - Óčko

Návrat Óčka do DVB-T netrval dlouho. Foto: Lukáš Polák, DigiZone.cz

Jan Potůček: Telefónica O2 zveřejnila nové mapy pokrytí multiplexu 4
Juraj Koiš: Óčko se vrací do DVB-T, bude v multiplexu 4
Lukáš Polák: Óčko zahájilo vysílání v multiplexu 4
Lukáš Polák: Hudební televize Óčko měla na satelitu a v kabelu výpadek

Stručně

Společnost České Radiokomunikace dnes spustila digitální vysílání terestrických multiplexů 2 a 3 z vysílače Sušice – Svatobor. Multiplex 1 s programy České televize na kanálu 49 už vysílá z této oblasti od 18. listopadu loňského roku. Diváci si tak nyní mohou naladit ze Svatoboru také televize Nova, Nova Cinema, Prima, Prima Cool/R1 a TV Barrandov, dále pak stanice Public a Z1.

Lukáš Polák: Radiokomunikace spustily multiplexy 2 a 3 ze Sušice

Satelitní platforma CS Link se rozhodla pro změnu distribuce kanálů z rodiny Nova, která proběhne v následujících několika týdnech. Všechny programy této stanice budou po ukončení celého procesu vysílat na parametrech: 12070/H, SR 27500, FEC 3/4, norma DVB-S.

Lukáš Polák: Satelitní CS Link přichystal několik zásadních změn v distribuci
Lukáš Polák: Přesuny kanálů v CS Linku konkurenční Skylink nepotěšily

V minulých dnech oznámila změnu svého ceníku satelitní platforma CS Link, nyní novinky nachystal také konkurenční Skylink. I on přichází s dosud neznámým balíčkem, a to Multi HD, který je, jak již z názvu vyplývá, kombinací služeb Multi a HD Plus. Mnoho novinek je také v jejím ceníku.

satelitní parabola

Satelitní televize se těší čím dál tím větší oblibě. Foto: archiv

Lukáš Polák: Nejen satelitní CS Link, ale i Skylink mění ceník

Filmový kanál Nostalgia, který nabízí např. satelitní platforma Skylink nebo skupina operátorů RIO Media, změní brzo svůj název na Kino CS. Bližší podrobnosti však ještě nejsou v tuto chvíli známy. „V této chvíli nechceme nic bližšího ohledně rebrandingu prozrazovat,“ uvedla pro server DigiZone.cz výkonná ředitelka provozovatele kanálu.

Lukáš Polák: Program Nostalgia se změní na Kino CS

BRAND24

Na poslední měsíc letošního roku si naplánoval svůj start kanál Mezzo Forte HD z portfolia francouzského mediálního domu Lagardère. Slavnostně představen bude v zemi svého původu, ale objeví se i v dalších státech včetně České republiky.

Lukáš Polák: Do Česka míří HDTV program s klasickou hudbou. Bude o něj zájem?

Nejzásadnější událost tohoto týdne byla:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).