Hlavní navigace

O2 TV: první praktické zkušenosti

4. 10. 2006
Doba čtení: 12 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Po deseti dnech používání tolik diskutované televize po telefonu od Telefóniky O2 jsem se rozhodl podělit se s čtenáři Digizone.cz o své zkušenosti. Co mě nadchlo, co zklamalo, co funguje a co by mělo fungovat u O2 TV, ale ještě tomu tak není? Doporučuji všem, kdo uvažují o pořízení této služby a ještě neměli možnost konzultovat svůj záměr s někým, kdo už IPTV od Telefóniku využívá.

Instalace

Zprovoznění služby u vás doma minimálně do konce měsíce října obstará „na své náklady“ sama Telefónika O2 (samozřejmě je to ale ve skutečnosti víceméně započteno do závazku používat O2 TV minimálně 12 měsíců). Nemělo by tak alespoň prozatím dojít na variantu samoinstalačních balíčků, jako tomu bylo a nejspíš stále ještě je při zřizování Internet Expresu. Jde totiž už o trochu složitější proces (nastavování různých IP adres a podobně) a ten by každý zákazník nemusel svépomocí zvládnout.

Ke mně dorazili dva technici a zajistili jak veškeré zasíťování, tak instalaci set-top-boxu a navíc i nové nastavení mého připojení k internetu. Protože můj starý ADSL modem nabízel wi-fi a v době instalace služby neměla Telefónica podobně vybavený modem pro ADSL 2+ v nabídce (to by však už v tuto chvíli mělo být minulostí), technici mi oba přístroje propojili, abych mohl bezdrátové připojení používat i nadále. Instalace trvala asi tři čtvrtě hodiny, z toho nejvíc času zabralo natahování nového softwaru z ústředny do set-top-boxu.

Ovladač

Funkce televize O2 TV se ovládají přes dodávaný ovladač. Na první pohled příliš nepadne do ruky (mamutí kryt na baterky je umístěn v dolní části ovladače), ale s jeho držením jsem neměl problém. Horní části ovladače vévodí tři černá tlačítka přepínající ovládání IPTV, některých televizí a DVD přehrávačů. Moje televize Samsung a DVD Mascom mezi podporované přístroje nepatří, a proto také netuším, jestli jiným uživatelům vážně na televizním stolku nějaké to dálkové ovládání ubude, nebo ne.

ADB IPTV ovladač

Ve stručném manuálu k službě jsou všechna využitelná tlačítka popsaná, proto je zde nebudu podrobně rozebírat. Dovolím si jen pár drobných poznámek.

Na ovladači jsem při používání neidentifikoval několik tlačítek, ale předpokládám, že se používají právě při módu TV nebo přehrávače DVD.

Tlačítko Mute s klasickým symbolem přeškrtnutého reproduktoru je poněkud nešťastně schované v číselné klávesnici pro přímé přepínání kanálů. Přepínání dvouciferných pozic kanálů neprobíhá přes speciální tlačítko, je mnohem jednodušší. Například program 26 přepnete stisknutím dvojky a šestky hned za sebou. Totéž platí pro trojmístné pozice.

Stanice lze přepínat také klasickým + a – a navíc i šipkami nahoru a dolů. Pokud zrovna na obrazovce není zobrazena informační lišta s informacemi o stanici a názvu vysílaného pořadu (podrobnosti viz dále), fungují šipky stejně jako „matematická znaménka“, tj. přepínají televizi na následující nebo předchozí stanici. Se zobrazenou lištou jsou šipky ještě šikovnější. S jejich pomocí pak totiž můžete listovat celým spektrem kanálů a zjišťovat, co právě vysílají, bez prodlevy kvůli přepínání (vlastně s méně než sekundovým zpožděním oproti téměř sedmisekundovému intervalu při přímém přepínání). Teprve když uživatel nalezne to, co mu vyhovuje, stiskne na ovladači tlačítko OK a stanice se mu za chvíli načte.

Tlačítko Back funguje stejně jako v počítačovém internetovém prohlížeči. Platí však jen u přechodu mezi jednotlivými úrovněmi vnořených menu služby. Pokud například sledujete televizi a omylem stisknete menu, zpátky na předtím vysílanou stanici se tímto tlačítkem bohužel nedostanete (to lze udělat přes TV a rádio/TV kanály).

Programová nabídka

Při objednávce služby jsem si zvolil základní programový balíček nazvaný Zábava (449 Kč pro uživatele Internet Expresu za čtyřiadvacet televizních stanic) a přídavný balíček Kino plus (celkem čtyři filmové stanice společnosti, která provozuje HBO; vše v ceně 250 korun).

O2 TV vyber programu

V této souvislosti je třeba zmínit pro někoho možná negativní vlastnost nové televize: divák nemá žádnou možnost, jak si seřadit stanice přesně podle svého zvyku. A tak se musí smířit třeba s tím, že Telefónica nedodržuje obvyklé řazení celoplošných kanálů (Nova na pozici tři, Prima až na čtyřce, ne naopak).

Pevné pozice televizních stanic mají jednu jasnou nevýhodu. Pokud třeba raději sledujete sport (na konci seznamu) než pohádky (prostředek), než se ke svému oblíbenému žánru ovladačem probijete, budou vaše nervy zas o něco slabší. Zatím jsem to vyřešil sepsáním přesného pořadí programů i s číslem kanálu na kus papíru, který mám stále blízko ovladače. Možná se však operátor časem pochlapí a (pokud to služba vůbec technicky umožňuje) nabídne zákazníkům možnost vlastního seřazení programů.

Řazení televizních a rozhlasových programů u O2 TV
Číslo kanálu Program Číslo kanálu Program Číslo kanálu Program Číslo kanálu Program
1 ČT 1 11 ČT 24 21 Zone Romantica 101 ČRo 1 – Radiožurnál
2 ČT 2 12 CNN 22 Zone Reality 102 ČRo 2 – Praha
3 Prima 13 BBC World 23 ČT 4 Sport 103 ČRo 3 – Praha
4 Nova 14 Jetix 24 Galaxie sport 104 Frekvence 1
5 HBO 15 Minimax 25 Eurosport 105 Radio Impuls
6 HBO 2 16 A+ 26 Eurosport 2 107 Country radio
7 Cinemax 17 Spektrum 27 Óčko 108 Radio Beat
8 Cinemax 2 18 National Geographic 28 MTV Europe 109 Radio 1
9 Markíza 19 Discovery
10 STV 1 20 AXN

Toto řazení platí pouze v případě, když si zákazník vyjma pornokanálů objedná všechny ostatní programy. Kdo si vybere například pouze základní balíček Zábava (tj. bez filmových stanic), jeho programové pozice 5 až 9 obsadí až kanály následující v tomto přehledu po HBO a Cinemax včetně jejich dvojek.

Na konci seznamu si nelze nevšimnout rozhlasových stanic. Těmi se Telefónica zrovna nechlubí a možná ví proč. Kromě veřejnoprávního rozhlasu totiž ostatní zatím vůbec nespustíte. Ptáte se proč si vůbec na televizi ladit rádio? Operátor našel uplatnění: jako podklad hlavního menu své služby. Ostatní možná využití nechám na vás.

O2 TV rozhlas

Set-top-box se dá použít i pro příjem DVB-T signálu (hodí se v případě, že bude mít služba O2 TV výpadek, zůstane vám tak alespoň signál ze vzduchu); takto získané programy pak obsadí pozice 300 a vyšší.

Menu

Snad ani počítačový a technický analfabet nebude mít s ovládáním menu O2 TV problémy. Ten, kdo se zvládl doklikat až k tomuto článku, si s ním bude rozumět ještě lépe. V menu jsou čtyři hlavní nabídky: Videotéka, TV a rádio, Moje služby a Můj účet.

O2 TV komplet

O nedostatku opravdu nových a zajímavých filmů ve Videotéce se už na Digizone.cz jednou psalo. Co se týče používání, nezjistil jsem žádný problém. Vybraný film nebo seriál běží opravdu svižně a bez záseků, skoro jako by byl uložený na pevném disku a nepřicházel do set-top-boxu v reálném čase. Začínající uživatel O2 TV se docela těžko dostává k informaci o přednastaveném PINu, který je třeba zadat při každé objednávce. Pro ty, kteří by také tápali: jde o čtyři jedničky. Stejné výchozí číslo platí i pro PIN rodičovského zámku.

Menu TV a rádio má následující čtyři položky: TV kanály (zvolením této možnosti se přímo dostáváme buď na první program z nabídky, nebo na ten, který jsme měli vybraný před předchozím vstupem do menu), TV průvodce, TV archiv a Rádio stanice.

TV Průvodce má být podle propagačních materiálů absolutní náhradou za klasický papírový televizní program. Proti gustu žádný dišputát. Osobně jsem dal častěji přednost staré dobré klasice. Kdo se chce pobavit třeba konkrétním typem pořadu (film, seriál, zprávy, sport, dokumentární, dětský pořad, zábavný pořad, hudební pořad, publicistika), tomu přijde elektronický televizní program opravdu vhod. Vyhledávat v něm můžete jak podle typu pořadu, tak podle televizních stanic, vysílacích časů, nebo dokonce i dnů. U těch jsem ale narazil na dostupnost maximálně šest dnů dopředu.

Informační lišta

Pokud jsem zrovna dostal chuť na sledování televize, místo služeb programového průvodce dostupného z hlavního menu služby jsem raději listoval programy přímo přes rozhraní, které se zobrazuje vždy na pár vteřin při přepnutí na jiný kanál (nebo se vyvolá tlačítkem Info na ovladači).

Jak už jsem uvedl výše, šipkami nahoru a dolů tu můžete listovat kanály bez přímého přepínání. V horní levé části lišty se zobrazuje jméno programu, napravo, je-li k dispozici, i název právě vysílaného pořadu dané stanice. Napravo od tohoto pole se zobrazuje aktuální čas.

Vespod zleva uvidíte volby pro programová tlačítka ovladače. Zelené pro podrobnější informace o pořadu, žluté značí cosi o stereu (ale u pořadů vysílaných v duálu zatím zvukovou stopu nepřepíná) a modré pro přístup k programovému průvodci. Ve spodní části lišty napravo pak vidíme čas začátku pořadu, grafické znázornění délky vysílání a očekávaný konec. Člověk tak má lepší představu o tom, zda se mu vyplatí začít dívat se na film, který je třeba už za půlkou.

O2 TV info

Téměř u každé stanice se lze nahoře vpravo kromě právě vysílaného pořadu podívat i na nadcházející vysílání. K této informaci se dostaneme po stisknutí šipky vpravo na dálkovém ovladači. Tato volba má bohužel pouze jednu pozici, časem bych jich uvítal víc.

Zatím tuto funkci vylepšuje přístup k TV průvodci přes modré tlačítko. Jeho stisknutím vyvoláme zmenšené okno právě vysílací stanice a její další vysílací plán. Je to tedy jednodušší, než kdyby se k funkci přistupovalo přes hlavní menu, kde bychom se museli do té samé pozice pracně „promačkávat“.

U informací o vysílaných pořadech jsem nezaznamenal mnoho výpadků. Kromě asi trojí několikaminutové nedostupnosti služba vážně funguje, nicméně pár chyb by se přeci jen našlo. Programové změny ve vysílání se v přehledu nezobrazí, byť jsou televizní stanicí ohlášené s několikadenním předstihem. Telefónica také nejspíš dostává málo podrobný program bez informací, kdy přesně daný pořad končí (v současnosti se konec pořadu rovná době začátku dalšího), nebo kdy budou upoutávky na vlastní vysílání stanic, kdy reklamy a podobně. Přitom především české celonárodní stanice tak podrobné programové plány poskytují.

Když při zobrazené informační liště stiskneme ještě jednou tlačítko Info, na obrazovku vyběhnou ještě podrobnější informace, jako je země původu, režisér, herci a popis pořadu (u filmů bych uvítal i rok natočení). Tato funkce je dostupná i při najetí na pořady, které se budou teprve vysílat. Samozřejmě nečekejte, že se tu při fotbalovém zápase Sparta – Slavia dozvíte soupisky, avšak při rozhodování, jestli program sledovat, nebo přepnout jinam, mohou tyto údaje hodně napovědět.

Podrobné informace o programech udává služba O2 TV výhradně a jen u veřejnoprávní televize, Primy, Novy, HBO a jeho dalších tří kanálů, ostatní dostaly košem. Možná jde jen o dětskou nemoc a v budoucnu se dočká podobného servisu i dalších 20 televizních stanic, které mám já osobně k dispozici.

TV Archiv

Největším zklamáním z dosavadního používání IPTV od Telefóniky je pro mě nedostupnost tolik propagovaného archivu televizních pořadů. Firma slibovala, že zatím půjde o vybrané pořady z dvou hlavních veřejnoprávních programů, které si bude moci abonent služby O2 TV přehrávat sedm dní od vysílání, ale služba dodnes není funkční. Nyní se po volbě možnosti TV archiv sice dostaneme do podnabídky, ve které jsou tři pozice: TV kanály, HBO a Regionální Prima. Žádná z nich však dosud nešlape.

Už kvůli tomu, že je operátor generálním sponzorem hokejové extraligy, čekal bych, že ze začátku budou k dispozici alespoň právě hokejové zápasy. Nicméně pokud se služba nerozeběhne co nejdříve, měla by podle mého názoru společnost posunout akci, při které prvních dvanáct měsíců nabízí službu za korunu místo za pozdější měsíční poplatek 99 Kč. Ani jednu korunu totiž nelze požadovat za něco, co ještě neběží.

Speciální příloha o IPTV v České republice na DigiZone.cz

DigiZone.cz perex
Server DigiZone.cz společně se sesterským webem Lupa.cz připravil speciální přílohu věnovanou IPTV v České republice. Dozvíte se z ní, kde si lze objednat televizi přes internetový protokol, od koho a s jakou programovou nabídkou, kolik za ni zaplatíte a jaké technologické řešení IPTV nabízejí jednotliví tuzemští operátoři. Příloha na DigiZone.cz se věnuje spíše obsahové stránce IPTV, Lupa.cz zase techničtějším záležitostem. Nechybí ani přehled IPTV ve světě, otázka regulace, doplňkové služby a informace o všech aktuálních provozovatelích IPTV v České republice.

Na informační lince jsem se zatím bohužel nedozvěděl přesné datum spuštění, jediným velmi neurčitým údajem je začátek října (stav platí k 4. říjnu 2006 – pozn. aut.). Firemní televize je prý zatím jen v rozběhu, avšak nezapomeňme, že ostrému spuštění k prvnímu září předcházelo více než měsíční testování u vybraných zaměstnanců Telefóniky. Času na odzkoušení a spuštění TV archivu tedy bylo dost.

Snad se ale brzy dočkáme a budeme moci posoudit, zda šlo při reklamních prohlášeních o mnoho povyku pro nic, nebo půjde opravdu o užitečnou službu. Kdo usoudí, že mu TV archiv život neulehčí, bude moci tuto službu podle informací operátorky ukončit. To se bude provádět měsíc před zrušením výhradně písemnou formou, nikoli tedy pouze pouhým zavoláním na informační linku.

Tím jsme vyčerpali téma menu a můžeme se vrhnout na další informace, které by mohly potenciální uživatele tohoto způsobu příjmu televizního vysílání zajímat.

Rychlost

Jak je to vlastně s udávanou dobou při přepínání stanic? Provedl jsem přes padesát měření v různých dnech a časech a vyšly mi tyto výsledky: nejrychleji jsem přepnul za 4,593 s, nejpomaleji za 6,692 s. Nejde samozřejmě o přesné měření: stopky jsem vypínal až v době, kdy kromě obrazu naskočil i zvuk a tuto informaci je člověk schopen zaznamenat a zareagovat na ni až v řádu několika setin sekundy. Berte proto předchozí hodnoty pouze jako informativní.

Teletext

Ač se na internetu Telefónica chlubí podporou teletextových služeb, není tomu tak. Teletext se u celoplošných kanálů sice jakžtakž zobrazí, ale s prolínáním různých stránek, s chybějícím textem a podobně. Jinou zkušenost budou mít možná uživatelé takových televizních přístrojů, které ovladač set-top-boxu dokáže přímo ovládat. Technicky se mi to zdá ale jako málo pravděpodobné.

Nahrávání pořadů

Hodně se spekulovalo o tom, zda půjde z této varianty IPTV nahrávat pořady. Ano, jde to. Nemůžete však do svého videa nebo DVD rekordéru „namapovat“ kanály, jak jste zvyklí třeba z kabelu. V mém případě jsem zadal čas začátku a konce stejně jako normálně, ale místo názvu programu jsem vybral možnost nahrávání z AV vstupu. V tom případě však musíte mít set-top-box neustále zapnutý a navíc přímo na kanálu, ze kterého toužíte nahrávat.

Mozaikování a špatný zvuk

Během používání O2 TV jsem na největší nešvary digitálního vysílání narazil jen párkrát. Trhaný kostičkovaný obraz mě zlobil vždy na pár sekund u Markízy, synchronizace zvuku s obrazem sice častěji (cca tak 5× za celou dobu) a na všech stanicích, ale tady vždy pomohl reset (tlačítko přímo na set-top-boxu). Pokud by zrovna vás televize přes pevnou telefonní linku zlobila víc, než je zdrávo, a reset by nepomohl, zkuste místo inzerovaného bezplatného čísla 800 184 084 linku přímo určenou pro televizní služby Telefóniky 800 19 19 19. Zde byste měli narazit rovnou na techniky.

Závěrem

Se službou O2 TV jsem zatím docela spokojený. Nevypadává, chyb je minimálně, ke štěstí mi chybí snad jen onen proklamovaný TV archiv. Každý však máme na úroveň služeb jiné nároky a to, co já chválím, ostatní budou naopak třeba ostře kritizovat. Při psaní tohoto článku jsem si nekladl za cíl podat naprosto úplné informace (spoustu jich najdete například zde) a pokud by vám fungovala O2 TV trochu jinak, než zde uvádím, jsou buď služby již doladěné, nebo je neumím používat.

BRAND24

Až po několika měsících ostrého provozu se dozvím, jak moc jsem já nebo mně podobní zákazníci O2 TV prohloupili, když jsme po IPTV sáhli hned, jak ji obrozený operátor začal nabízet. Zatím nás je podle údajů z Telefóniky víc než dost: klienti se prý mohou přetrhnout a objednávek je řádově stejně, jako při mohutné jarní internetové akci stejné firmy.

Hlavní přednosti a nedostatky O2 TV
Přednosti Nedostatky
Kvalitní ostrý obraz téměř bez digitálních šumů Nelze zvolit vlastní pořadí programů
V ČR zatím jedinečná funkce domácí videopůjčovny (co do dostupnosti) TV archiv zatím není dostupný
Přístup ke stanicím O2 TV i digitálním kanálům z externí antény TV průvodce: podrobné informace pouze u ČT 1, ČT 2, Prima, Nova, HBO, HBO 2, Cinemax a Cinemax 2
Bohaté možnosti vyhledávání pořadů Teletext zatím není podporován
Nadstandardní instalace a nastavení služby firemními techniky Duální vysílání není k dispozici
Jednoduché přepínání až třímístných pozic televizních a rozhlasových stanic U programů přes DVB-T se špatně zobrazuje čeština

Fotografie k tomuto článku: Jan Kálal

Čeho si nejvíce ceníte na O2 TV?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).