Hlavní navigace

Noxon A560+: překvapivá kvalitka s výtečným ovládáním

13. 7. 2016
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: Noxon
Černá, čtyři sta třicet milimetrů široká komponenta je určena do klasické věže. K napojení na zesilovač má ty nejlepší předpoklady, velkou výhodou je i kompletní ovládání na čelním panelu.

Nevím jak ostatní výrobky značky Noxon, protože tento je první, který mám v ruce. Každopádně ovládání kombinovaného rozhlasového přijímače (7999 Kč, FM/DAB/internetová rádia) je jak s pomocí rozumně velkého dálkového ovladače, tak prostřednictvím panelu vynikající a také vysoce funkční a intuitivní. A platí to i o výtečně zpracované aplikaci Noxon Remote, která dokonce zvládne zařízení i zapnout.

Výrobce u A560+ vsadil na minimalistický vzhled, takže přes čelní panel například nevyvoláte uložené stanice. Střízlivá elegance ale analogovo-digitálnímu přijímači rozhodně sluší. Sluší mu natolik, že je velká škoda, že čelní panel není kovový a nenabízí se i ve stříbrné. Tu mám mnohem raději, ale uznávám, že ty doby pro většinu zájemců nejspíše už zmizely. Nehledě na to, že by se s kovem na přední straně zřejmě neúměrně navýšila i cena a ta je u čehokoli s DAB už tak dosti vysoká.

Koncepce bez napájecího zdroje

Přijímač je vybaven externím zdrojem, což umožňuje neřešit chlazení a rušení, a je bez tlačítka úplného vypnutí. Je zasazen do kovové krabice široké 430 mm, takže je proveden à la klasický komponentový díl audio-video věže (A/V).

Prakticky všechna rozhraní jsou umístěna na zadní straně, na čele je pouze USB 2.0, které je ale zasazeno citlivě, takže neruší. Rozměrný displej je ve středu a jde pomalu přes celou výšku čelního panelu. Vše doplňuje otočný volič hlasitosti s velkým průměrem a Enterem uprostřed. A také šikovné tlačítko pro návrat (Back), ke kterému se ještě dostaneme.

Na zadní straně vidíte dvě krátké antény. Jedna je určena pro Wi-Fi, druhá pro Bluetooth. Teleskopickou anténu pro DAB/FM pak můžete kdykoli zaměnit za konektor jdoucí z regulérního anténního svodu.

Pro instalaci přijímače slouží šikovný průvodce, který se spustí při prvním připojení přijímače a provede nastavení základních funkcí, včetně jazyka (bez češtiny) a připojení na internet. Z menu ho ale můžete spustit kdykoli a tak by to mělo být. Škoda jen, že tu také na závěr není automatické proladění DAB/FM pásma s uložením stanic. Se zadáním přístupového klíče do Wi-Fi sítě vám pomůže šikovná softwarová klávesnička nebo bezchybně pracující tlačítko WPS.

Funkcí a možností celá řada

Obého je nad míru, takže vedle digitálního a analogového rozhlasového tuneru a internetových rádií je tu i přehrávání muziky přes USB či DLNA a v menu najdete i dva budíky. Rádiem se také můžete nechat uspat s automatickým vypnutím přijímače po určité době. A je tu i Bluetooth audio dovolující streamovat muziku z mobilu. Postupně vzato jdou režimy přijímače na displeji za sebou takto:

  • Internet radio,
  • Music player,
  • DAB radio,
  • FM radio,
  • Bluetooth.

Pokud je vyvoláte přes menu, na konci najdete ještě další dva:

  • Sleep (uspání po 15, 30, 45 a 60 min.) a
  • Alarms (dva budíky).

V případě použití budíku se můžete nechat vzbudit některým z rozhlasových tunerů, včetně „internetového“, nebo použít tón. Budíky jsou nezávislé a nastavit si u každého můžete i stanici, kterou chcete vzbudit, nebo můžete použít tu naposledy poslouchanou. Aby toho nebylo málo, ovlivnit jde také úroveň hlasitosti.

A ještě „drobnost“. Nastavením data a času není třeba se zabývat, upraví se sám, a to i po výpadku proudu. Já provedl i několik dlouhodobých simulovaných výpadků (až celá noc) a měly vždy za následek výpadek Wi-Fi připojení, které bylo třeba vytvořit znova. Naštěstí uložených rozhlasových stanic se to nijak nedotklo.

Intuitivní ovládání, excelentní aplikace pro Android

Hned po prvním osahání bylo zřejmé, že ovládání je propracované a intuitivní, displej ostrý a s výraznými znaky, které jsou ovšem někdy zbytečně malé (jednotlivé režimy přijímače), a dálkový ovladač solidní.

Ať už zvolíte „dálku“ nebo ovládání přes čelní panel, rychle pochopíte, oč jde, a není třeba žádného zvyku či manuálu.

Na panelu ovládání hodně pomáhá Back umístěné u „knoflíku“ hlasitosti s jemným „zoubkovým“ chodem a Enterem uprostřed.

Na dálkovém ovladači Back představuje šipka vlevo, navíc je ovladač kompaktní tak akorát, tedy ani příliš ani málo, a i to se nevidí často. Pozor jsem si tak musel dát jen na jednu věc – poměrně přesné zacílení na čelo přístroje s infra čidlem. V horizontální ani vertikální rovině jsem se tak nemohl příliš odchýlit a tady má Noxon co zlepšovat.

Aplikace, kterou jsem si stáhl, je opět jedna z nejlepších, jakou jsem kdy k ovládání nějakého zařízení, včetně televizorů, viděl. Od drtivé většiny se liší už v jedné zásadní věci – zařízení s ní zapnu a také vypnu.

Další popis netřeba, podívejte se do galerie, kde uvidíte i další možnosti.

Pokud budete aplikaci aktivně používat, nemusíte se zabývat chozením k přístroji a velikostí znaků na jinak opravdu rozměrném LCD. Tady máte naprosto vše po ruce a vlastně k ovládání nic jiného nepotřebujete, ani klasický dálkový ovladač. Vše jede jednoduše přes Wi-Fi, takže odpadají i obvyklé problémy s profily jako u Bluetooth.

Překvapivě kvalitní přehrávání přes Bluetooth i USB

Spárování v případě mého mobilu LG FLex 2 nejenže klaplo, ale překvapilo svou rychlostí. Implementace Bluetooth patří rozhodně k tomu nejlepšímu, jaké jsem za poslední minimálně dva roky v nějakém zařízení viděl.

Telefon byl pochopitelně připojen pouze pro „Zvuková média“, nikoli jako hands-free, a Noxon A560+ se tak dá s výhodou použít i pro rozšíření vašeho domácího A/V systému o další signálovou cestu.

Hudební přehrávač dovoluje buď streamování přes UPnP/DLNA, tj. přehrávání hudby z počítače (Windows) či serveru, nebo přehrávání přes rozhraní USB s podporou MP3, AAC/AAC+ a WMA, vše až 320 kb/s a 48 kHz, a využít jde i formátů WAV a FLAC.

Po zasunutí flash paměti se okamžitě objevilo identifikační hlášení, nicméně formát NTFS se přijímači vůbec nelíbil a uspěl jsem až s FAT32.

DAB/FM/internet: stále stejný přístup

Zásadní výhodou Noxon A560+ při práci s různými zdroji rozhlasového vysílání je zcela stejný přístup ke každému z nich. Výsledkem je stejné ovládání, konzistentní menu a také ukládání do paměti, ať jste kdekoli, a pokud si myslíte, že je to tak všude, skoro všude nebo ve většině případů, já takové štěstí u zapůjčených přístrojů nemívám.

Samotné ukládání je takové, jaké má být – jednoduše déle podržím tlačítko příslušné volby a stanice se uloží a vidím ji i v menu přístroje. V případě použití aplikace Noxon Remote jsem ale natrefil na to, že zatímco internetové „předvolby“ se mi do ní natáhly bez potíží, oblíbené DAB kanály už nikoli. Bylo tak zapotřebí je tam uložit samostatně.

Konzistentní je napříč přijímačem i ovládání a styl menu, a to je rovněž značná výhoda. V praxi tak vidíte, že se nabídka liší jen ve funkcích pro ten který tuner specifických. A možností u každého z nich je více než dost a ani v tomto ohledu nijak strádat nebudete. Samozřejmě nechybí například setřídění naladěných kanálů (např. abecedně) a také odstranění těch nefunkčních (Prune Invalid).

V případě DAB (i to bylo bez českých znaků) jsem byl velice příjemně překvapen vysokou citlivostí přijímacího členu, protože jsem jel na zabudovanou teleskopickou anténu a jsem v případě Žižkova na hranici pokrytí. U multiplexu Teleko jsem pak za ním a hodně tady záleží na počasí.

Internetový příjem potěšil perfektně zvládnutým členěním podle regionů, zemí a žánrů a také šikovnou klávesnicí pro zadávání znaků v případě, že použijete přímé vyhledávání stanic. Vše tak jde rychle a operativně a výrobce uvádí, že stanic je k dispozici přes 40 000. I zde si je můžete uložit mezi oblíbené a opět zcela stejně jako u FM a DAB.

Jaký je? Výtečný a překvapivý

Komponentových rozhlasových přijímačů pro DAB a internet mnoho není. Tento má správnou šířku, ale zdroj není interní, což sice zlevňuje a zjednodušuje návrh, ale může způsobit komplikace při instalaci, což je zrovna můj případ. Někomu může také chybět zabudovaný výstup na sluchátka a především kovový čelní panel. Bohužel vzhledem k cenám DAB systémů to druhé za dané peníze čekat nemůžeme. Jsou tu ale jiné vychytávky.

Na rozměrné hodiny v pohotovostním režimu je vidět už z dálky, pokud chcete vidět bez vstávání z křesla i na displej, třeba při přehrávání internetových rádií, není nic snazšího než si stáhnout program Noxon Remote, přes který lze přijímač i pohodlně ovládat. Ovládání ale je, jak jsem už řekl, výborné za každých okolností, i když je škoda, že tu není nějaké skenovací tlačítko a automatické ukládání stanic do paměti při alespoň prvním ladění na FM/DAB. To ale není až tak důležité, protože ukládání stanic je velice snadné a funguje u FM, DAB i internetového rádia stejně, což bohužel nebývá zvykem.

Ovládání je vůbec velká deviza přijímače, stejně jako nebývale plný a lahodný zvuk vzbuzující dojem, že i z obyčejné „empétrojky“ či jednoduchého DAB streamu, který by se měl zákonem zakázat, vytáhne maximum. Netuším, jak to Noxon dělá, ale audio vylepšení nejsou přehnaná, nijak jsem je ve zvuku necítil a poslechový pocit byl u kvalitních a kvalitnějších stanic nebývale vysoko. Chování na nízkém a nižším datovém toku pod nějakých 64, resp. 100 kb/s v AAC, resp. MP3, lze rozhodně označit za překvapivé a výtečné. Internetové Radio Caroline 259 Gold se svými 320 kb/s v MP3 a vzorkovací frekvencí 44,1 kHz bylo jako z partesu pomalu v celé šíři pásma, nebo spíše v tom, co zvládám já.

Přijímač má s citem dělaný buffer a s citem s ním i zachází, takže výpadky při tu a tam zlobící lince (zdálo se mi, že cca sekundy v rámci minuty) pokryje.

I to je značná deviza.

Noxon A560+, i přes peníze, které za něj zaplatíte, nabídne vynikající poměr cena/výkon, intuitivní ovládání, které ocení snad každý, stejně jako třeba hodně rozměrné hodiny, které se ukáží při vypnutí a které rozhodně nepřehlédnete. Displej by sice měl jít ztlumit, což v mém případě nefungovalo a nešel ani vypnout, já však více oceňuji vynikající připojení k Wi-Fi, excelentní internetové rádio a nadprůměrně citlivý přijímací člen DAB. Ten se u mě projevoval vysloveně výtečně, což na hranici pokrytí poznám okamžitě. Otázkou jinou je, co s DAB se zanedbatelným datovým tokem, když mám takto výborné internetové rádio. Je to na zvážení i v okamžiku, kdy máte přístroj, který i z mizerně šířených stanic vytáhne poslech vysoce nad rámec průměru. Noxon zkrátka dokáže i z velice jednoduchého streamu dostat opravdu maximum a předat ho zesilovači natolik dobře, že máte pocit, že posloucháte stanici řádově kvalitnější.

Pokud by DigiZone.cz rozdávala nějaké ocenění, Noxon A560+ by ho nepochybně dostal. Pokud jste vyznavači klasického stylu a chcete komponentu, která neurazí ani vzhledem, ani zvukovým podáním, tady budete doma. Označení Hi-Fi si zaslouží, i když s tím purista nejspíše souhlasit nebude. Za danou cenu však A560+ představuje rozhodně výtečně odvedenou práci.

Hodnocení

pro: cena/výkon, výborný zvuk, pohodové ovládání (na panelu, přes „dálku“ i přes aplikaci), aplikace pro Android včetně zapnutí a vypnutí (!), digitální optický i koaxiální výstup, snadné ukládání stanic do paměti, navíc stejné na různých tunerech, nadprůměrně citlivý přijímací člen DAB, rozměrný displej, ale…

BRAND24

proti: …zatím nelokalizovaný a bez fungujícího utlumení, dálkový ovladač vyžaduje poměrně přesné zaměření na čidlo, po výpadku proudu vypadává Wi-Fi připojení

Balení obsahuje

  • dálkový ovladač
  • knoflíková baterie
  • externí napájecí zdroj s integrovaným kabelem (dvoužilový)
  • Wi-Fi anténa, Bluetooth anténa, teleskopická anténa FM/DAB
  • příručka (i v češtině)
  • záruka: 24 měsíců

Máte doma komponentový systém?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).