Hlavní navigace

Nový ředitel Českého rozhlasu René Zavoral hodlá rozvíjet hodnoty „tradiční instituce“

21. 1. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Karel Choc
UVNITŘ GALERIE – Včera proběhla volba generálního ředitele ČRo, o které jsme obsáhle referovali v on-line reportáži. V galerii pak nabízíme dozvuky ze zákulisí.

Výběr byl rychlý a jednoznačný (sedm hlasů z devíti). Po pouhých čtyřech hodinách, z nichž drtivou většinu času zabraly proslovy pěti uchazečů (po patnácti minutách), odpovědi na otázky Rady ČRo (dtto) a také nějaké ty přestávky, bylo po všem.

Následně proběhla pouze první volba mající dvě kola, a hned v druhém jsme se dočkali výsledku. Podle očekávání zasvěcených (jak jsem koupil, tak prodávám) byl zvolen René Zavoral, který v ČRo pracuje od roku 2001, s přestávkou 2005–2006, kdy pracoval v Komerční bance. Od roku 2013 je náměstkem generálního ředitele ČRo pro program a vysílání. Radní se tak jednoznačně přiklonili na stranu uchazeče „zevnitř“ této veřejnoprávní instituce, i když někteří kandidáti zdůrazňovali, že právě oni mají výhodu v tom, že přinášejí pravý opak.

K TÉMATU: Seznam členů Rady ČRo volících generálního ředitele

On-line reportáž Digizone.cz z volby GŘ ČRo

Analýza kandidátských projektů finalistů

Své zvolení René Zavoral komentoval slovy: Český rozhlas je vnímán jako spolehlivá a tradiční instituce. Je pro mě velkou ctí, že budu moci tyto hodnoty nadále rozvíjet v roli jeho generálního ředitele. Chtěl bych, aby byl ČRo vnímán jako spolehlivé a veřejnosti otevřené médium veřejné služby, které si klade za cíl předávat informace, vzdělání i kulturu. Aby byl médiem, které posluchačům nabízí nové podněty, rozšiřuje jejich obzory a odpovědně je provází jejich životními situacemi.

Funkce, která je na šest let, se nový generální ředitel ujme dnes, tedy 21. ledna 2016, a vystřídá tak prozatímního ředitele Karla Zýku.

BRAND24

Mgr. René Zavoral (*1976) také ČRo zastupuje v EBU, Rozhlasovém výboru Evropské vysílací unie, který sdružuje evropská veřejnoprávní rádia.

Oficiální životopis najdete zde.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).