Hlavní navigace

Nový přehrávač služby HBO GO řeší podporu DRM i formátu HTML5

7. 5. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Vyřešena je i samotná technologie přehrávání v závislosti na použitém operačním systému a prohlížeči. „Službu chceme dále rozvíjet a vylepšovat,“ řekl DigiZone.cz Jakub Kotál z HBO.

Videoportál HBO GO, do něhož získají zákazníci placených sítí v České republice a na Slovensku přístup po zaplacení předplatného prémiového kanálu HBO GO, přistoupil k významné technologické změně – nasazení nového přehrávače. Službu HBO GO chceme dále rozvíjet a vylepšovat, proto už jsme nějakou dobu testovali nové řešení přehrávače. Ten řeší jak podporu DRM, tak i samotnou technologii přehrávání v závislosti na použitém operačním systému a prohlížeči, sdělil DigiZone.cz koordinátor nových médii HBO Europe Jakub Kotál.

Z ARCHIVU: HBO připravuje v souvislosti s portálem HBO GO další novinky

A proč vůbec HBO k této změně přistoupilo? Jak jistě víte, poslední verze prohlížeče Google Chrome pro Windows (42) ukončila podporu starých pluginů postavených na architektuře NPAPI – mezi ně se řadí i Microsoft Silverlight, zdůvodnil Kotál fakt, proč HBO upouští postupně od této technologie, a doplnil: Plugin se dá stále ručně povolit, ale je to poměrně komplikovaný postup – rozhodně nic pro běžného uživatele. Například Google Chrome pro Mac už měl nastavenou blokaci Silverlightu.

Tipy C

ČTĚTE TAKÉ: HBO vstoupí do zařízení od Applu, od dubna spustí službu HBO Now

Jakub Kotál DigiZone.cz dále řekl, že podobné kroky se dotknou pravděpodobně letos na podzim i prohlížeče Mozilla Firefox. V tuto chvíli to znamená, že v prohlížeči Google Chrome už používáme nativní HTML5 přehrávání. Ostatní prohlížeče zatím vyžadují plugin Microsoft Silverlight. Je to samozřejmě jen první krok, kterým jsme vyřešili velmi tíživý problém a zároveň jsme se posunuli technologicky kupředu, a doufám, že tento trend bude i nadále pokračovat, vysvětlil Kotál.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).