Hlavní navigace

Novoroční nabídka: přehled televizorů mezi 50 000 a 100 000 Kč

8. 1. 2016
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: Loewe
V roce 2016 pokračujeme v našich přehledech trhu s nabídkou přístrojů těsně před vrcholem. Tady už nejde jen o masové, ale také „luxusní“ značky.

Ať už se podíváte na masové výrobce televizorů, nebo na ty „onačejší“, v této kategorii naleznete všechny. Samozřejmě nabídka bude i tak omezena, a to vedle maximálních velikostí úhlopříček především posledními „extra“ technologiemi, které do této cenové relace takříkajíc probublají zpravidla s výrobky pro další sezónu (někdy ale jen o půl roku později). Byli jsme toho ostatně svědky i u kategorie od třiceti do padesáti tisíc korun, kam „prošly“ první přístroje typu Samsung SUHD a Full HD televizor LG s obrazovkou OLED.

V námi uvažované kategorii mezi padesáti a sto tisíci korunami bude takříkajíc lepších výrobků víc, na druhou stranu celkový počet televizorů nebude v této kategorii takový, na jaký jsme zvyklí v nižších cenových relacích, kde se zapojují i menší nebo lokální výrobci. Od tohoto pondělí do středy, kdy jsem tento přehled vytvářel, jsem narazil jen na asi tři desítky aktivně prodávaných televizorů.

V nabídce velkých obchodů je sice ještě na objednávku k dispozici pár dalších, ale novinky sezóny 2016/17 přijdou až někdy před létem. S jednou výjimkou, jménem TP Vision.

Výrobce televizorů se značkou Philips totiž uvádí své špičkové řady na podzim, takže se během ledna doufejme objeví i ty, o kterých jsem se zmiňoval v samostatném článku Pražské „ambilightování“ a „muzicírování“.

Zatím ale má podzimní kolekce TP Vision dost velké zpoždění a i k tomu se dostaneme. Mimochodem, i v této kategorii stále ještě najdete televizory s rozlišením Full HD. Není jich mnoho, ale jsou, a výrobci tak slyší na volání těch, kteří rozlišení Ultra HD (4K) právě nemusí.

A jejich současné důvody nejsou neopodstatněné.

NEZAPOMEŇTE SI PŘEČÍST:

Přehled televizorů 30 000 až 50 000 Kč

Přehled Ultra HD (4K) televizorů do 70 000 Kč

Přehled TV s tunery DVB-T2/S2, které podporují příjem s H.265/HEVC

Nabídka nijak velká, zato…

Mezi padesáti a sto tisíci se už na kombinaci cena/výkon nehledí, nebo hledí jen minimálně a v nižší cenové hladině. Hodně se ale dá na design, resp. vnější design, a už také na jistou efektnost. K mému překvapení se tak do hranice sto tisíc vešel i jeden OLED televizor LG s rozlišením Ultra HD (LG 55EG920V). Vánoční a novoroční slevy jsou zkrátka mocnými čarodějkami.

Základ nabídky představují úhlopříčky 55 a 65 palců, tedy 140, resp. 165 cm, kterých je drtivá většina. Doplněk pak tvoří vysloveně pár modelů větších, tj. se 70, resp. 75 palci (178, resp. 191 cm), kde snaží upoutat zejména Sharp a Sony.

Všechny přístroje pak mají více či méně propracované nahrávání a TimeShift, tedy přehrávání živého televizního vysílání se zpožděním, a pro streamování obsahu z tuneru na další TV poslouží i jako server.

S vyšší cenou pak už nejde ani o výbavu, která tu bývá už prakticky maximální, i když třeba na NFC narazíte málokdy, jako spíše o velikost úhlopříčky a zejména jistou exkluzivitu. Ta se projevuje jednak v podobě certifikátů, a hlavně pak v podobě výjimečných zvukových systémů či třeba bezdrátových subwooferů a zvukových lišt, které mohou, někdy i výrazně, vylepšit povětšinou jednoduchý „televizní“ zvuk.

Přehled je, stejně jako ostatní, připravován z nabídky největších českých obchodů a nejdůležitější parametry jsou ještě ověřovány u výrobců.

Kategorie na Mall.cz s označením „Levné SUHD TV“ mě skutečně dostala! Nějak jsem si nevšiml, že by nějaká SUHD byla pod deset, dvacet či třeba třicet tisíc. To nejlevnější co je, se momentálně dostává těsně pod „padesát“, a to jen díky stávajícím slevám. Obávám se, že levného SUHD se nedočkáme ještě pár let!
Autor: Bohumil Herwig

Kategorie na Mall.cz s označením „Levné SUHD TV“ mě skutečně dostala. Nějak jsem si nevšiml, že by nějaká SUHD byla pod deset, dvacet či třeba třicet tisíc. To nejlevnější, co je, se momentálně dostává těsně pod „padesát“, a to jen díky stávajícím slevám. Obávám se, že levného SUHD se nedočkáme ještě pár let.

Jak číst tabulku

Přestože jsou všechny uváděné televizory chytré, ponechal jsem – pro zdůraznění – v tabulce příslušnou položku. V této kategorii ale už bohužel „TV à la monitor“ nejspíše vůbec neseženete (já nenarazil na žádnou), a pokud byste na tom trvali, museli byste myslím sáhnout po speciálních přístrojích určených pro prezentace.

Všechny televizory také mají lesklé obrazovky, a i když se někdy mluví o polomatných, je to spíše jen „o něco méně lesku“.

Pokud také byly – v části obrazovka – k dispozici doplňkové údaje jako odezva či jas panelu, uvedl jsem je. Dnes se ale jimi výrobci chlubí už jen minimálně (potěšilo Loewe).

U položky tuner a zvuk je také někdy k nenalezení rozdělení výkonu zesilovače na jednotlivé kanály, takže proto uvádím pouze výkon celkový, nemluvě o tom, že se povětšinou nedá zjistit, o jaký výkon (měření) ve skutečnosti jde (sinusový, hudební…).

Pokud budete pátrat po tom, zda tunery T2/S2 zvládají i kodek H.265/HEVC, opět vás odkáži na speciální článek na toto téma zdeJeho aktualizace je vcelku průběžná.

Posledním bodem tabulky je poznámka. Sem se vedle obvyklých věcí jako použitá platforma televizoru, resp. operační systém, snažím uvádět i další úhlopříčky, ve kterých je televizor ke koupi, a to i přesto, že cenově do vybrané kategorie nezapadají, a také s vědomím toho, že nabídka je momentálně hodně proměnlivá. Některé verze jsou totiž už prakticky vyprodané, jiné ještě mohou být na cestě od výrobce, resp. distributora.

Hodně zajímavým televizorem se zdá být Sharp LC-70UD20. Za 178 cm úhlopříčky a certifikaci THX zaplatíte 85.990 Kč a za verzi LC-60UD20 se 152 cm a THX, 54.500 Kč. To se zdá být přímo bombózní!
Autor: Sharp

Hodně zajímavým televizorem se zdá být Sharp LC-70UD20. Za 178 cm úhlopříčky a certifikaci THX zaplatíte 85 990 Kč a za verzi LC-60UD20 se 152 cm a THX 54 500 Kč. To se zdá být přímo bombózní.

Na co nezapomenout?

Především na nadčasovost. U kategorie nad sto tisíc by to sice mělo být automatické, ale rozhodně je na to třeba myslet i zde. Nekupujeme si přece věci proto, abychom je za chvíli vyhodili a pořídili si nové. Tedy alespoň drtivá většina z nás.

Myslet na nadčasovost znamená v současnosti především dvě věci:

  • tunery T2/S2 s podporou příjmu s kódováním H.265/HEVC, což ani v uvažované cenové relaci není automatické, a
  • jistou modulárnost, nebo chcete-li možnost hardwarového rozšíření televizoru.

Na druhý bod nemusíte dbát vždy, ale podle mého se to vyplatí stejně, jako u kategorie výše. V současné době ji uplatňují především Loewe a Samsung. Někdy sice omezeně, ale máte na výběr.

Osobně bych kladl důraz ještě na zdvojené tunery, které bohužel ani v této cenové relaci nejsou automatické. Najít ale tuto volbu na webu prodejců není tak jednoduché a neuvádí to ani Alza.cz. Společnost CZC.cz už sice ano, ale v naší cenové relaci se mi tu nenabídl ani jediný přístroj, což rozhodně nesedí.

A když jsem u toho: u prodejců stále narazíte na perly typu Technologie displeje LED, a naopak nenarazíte, nebo jen málokdy narazíte, na údaj tuner s podporou kodeku H.265/HEVC. Tady se ale prodejců musím zastat, protože takovéto údaje velice často chybí i na webu výrobce, a to se má prosím za půl roku rozjet DVB-T2/HEVC…

Mimochodem, zajímalo by mě, kolik majitelů televizorů s tunery DVB-T2 tuší, zda jejich TV podporuje H.264 (značná většina z dnes instalované báze), nebo modernější H.265/HEVC, ve kterém se letos začne vysílat. Obávám se, že hodně málo…

Elegantně provedený 4K OLED televizor LG 55EG920V prodávaný za 99.590 Kč.
Autor: LG

Elegantně provedený 4K OLED televizor LG 55EG920V prodávaný za 99 590 Kč.

LG: příjemně rozložená nabídka

U LG Electronics najdete v naší cenové relaci vše: LCD s podsvícením v rámu, LCD s podsvícením plošným a také minimálně jeden televizor s obrazovkou OLED. Nicméně v době přípravy tabulky byl k dispozici právě jeden jediný.

V nabídce jsou tak především LCD televizory řady 900 a také vrchol „osmičkové“ řady v podobě LG 65UG870V (58 990 Kč) s úhlopříčkou 65 palců, tedy 165 cm. Všechny už jsou vybaveny operačním systémem WebOS ve verzi 2, na platformu Netcast jsem tu už nenarazil.

Pátral jsem u tohoto výrobce i po podpoře HDR (vyšší dynamický rozsah scény), ale na oficiálních stránkách vyběhl pouze OLED televizor 65EG960V, se kterým se do sta tisíc opravdu nevejdeme.

Loewe v této cenové relaci vlastně nastupuje

I když pod 50 000 Kč seženete základní verzi Loewe Connect 32 (81 cm) a také verzi Art FHD (Full HD…), rozjede se tato značka s televizory postavenými na platformě NetRange naplno až zde.

Řada Reference se sice do 100 000 Kč nevejde, ale v naší cenové relaci nastupují větší úhlopříčky u řady Connect a také je tu zcela nová Art 4K, tedy v rozlišení Ultra HD, i když se základní model Art 40 dodává i ve Full HD (viz tabulka).

Connect nabízí prakticky vrcholovou výbavu (Bluetooth můžete dokoupit, což platí i u Art), a to včetně tuneru DVB-C2, který dnes ovšem prakticky nikdo nepoužívá a který u řady Art chybí.

A ještě poznámka: v ceně je u v tabulce uvedených modelů vždy i stolní podstavec, což u Loewe není pravidlem (u TV větších než 55 palců se nedodává). Vždy si ale můžete navíc dokoupit například i podlahový či „tyčový“. Doplňková výbava je prakticky vždy obrovská.

Panasonic TX-CX800 (140 cm, 54.990 Kč) splňuje kino certifikaci THX.
Autor: Panasonic

Panasonic TX-CX800 (140 cm, 54 990 Kč) splňuje kinocertifikaci THX.

Panasonic: včetně HDR i THX

I když tady na OLED nedosáhneme, jsou tu už hodně pěkné kousky zvládající podporu technologie HDR a mající i příslušný certifikát THX, což je dnes opravdu ojedinělé. Pokud o HDR stojíte, informujte se ale na aktualizaci firmwaru, po které by měla fungovat. U televizoru OLED, který jsem krátce zkoušel – viz článek o Panasonic TX-65CZ950 zde – už opravdu pracovala.

V nabídce pro naši cenovou relaci toho ani u tohoto výrobce momentálně mnoho není. Zastoupeny jsou tak zejména vrcholové řady CR850 (prohnutá) se zdvojenými tunery, procesorem 4K Studio Master procesor, avšak bez THX, a televizory s rovnými obrazovkami CX750, resp. CX800. Ty už taktéž mají zdvojené tunery a v případě CX800 i procesor 4K Studio Master, a hlavně certifikaci THX.

Bohužel například na výborný televizor Panasonic TX-55CX750 recenzovaný na DigiZone.cz zde jsem z kraje týdne nikde nenarazil.

Všechny přístroje pracují s Firefox OS, platforma Viera v této kategorii chyběla.

Philips: rozhodně pozor na podporu kodeku HEVC

I když má tato značka v ohni dvě platformy – Net TV a Android TV – našel jsem mezi 50 000 a 100 000 Kč pouze Android TV a doslova pár výrobků. V tabulce jsou tak pouze dva televizory z řady 7000, a to přitom už dávno měly být na trhu podzimní modely uvedené v roce 2015. Ty už HEVC na tunerech podporují a jsou navíc koncepčně velice zajímavé. Jde o 8601 (odnímatelný zvukový systém, např. 65PUS8601), 8901 Ambilux (projekční Ambilight, 65PUS8901) a 9600 (např. 65PUS9600).

Televizory se zjevně opozdily (opět…), nicméně nezapomeňte je zahrnout do výběru. Na předvádění působily velice dobrým dojmem, na zápůjčku kteréhokoliv z nich ovšem stále čekám.

Samsung UE65JS8502 přijde na 81.990 Kč za což nabídne 165 cm úhlopříčky, zdvojené tunery a mimo jiné i Wi-Fi ac. To najdete v málokterém televizoru a co si vzpomínám, narazil jsem na to jen u Samsungu a Thomsonu.
Autor: Samsung

Samsung UE65JS8502 přijde na 81 990 Kč, za což nabídne 165 cm úhlopříčky, zdvojené tunery a mimo jiné i Wi-Fi ac. To najdete v málokterém televizoru a co si vzpomínám, narazil jsem na to jen u Samsungu a Thomsonu.

Samsung: HEVC v pohodě, pozor na SCART a druh TV

U této značky jste v pohodě se dvěma věcmi: kodek HEVC na tunerech je široce podporován stejně, jako operační systém Tizen. Ten najdete u všech chytrých televizorů této značky a v poslední době mi dělá radost i rychlejším během. U posledního televizoru, který jsem měl zapůjčen (Samsung UE55JU7502 – recenze zde), jel Tizen po aktualizaci firmwaru jako dráha, a to včetně vstupu do EPG.

BRAND24

Při výběru televizoru od Samsungu si i v této cenové relaci musíte dát pozor na konektor SCART, který nebývá v plné podobě a někdy i zcela chybí, a buďte si také jisti, co vlastně kupujete. Prodejcům se stále plete druh televizoru, a pokud kupujete nějaký drahý a chcete SUHD, raději se o tom přesvědčte na oficiální stránce zde.

Sony KDL-75W855C nabídne za 73.990 Kč neuvěřitelných 191 cm a rozlišení Full HD. Mít ho můžete ale už od 109 cm…
Autor: Sony

Sony KDL-75W855C nabídne za 73 990 Kč neuvěřitelných 191 cm a rozlišení Full HD. Mít ho můžete ale už od 109 cm…

Tabulka ke stažení (XLS): Přehled TV 50 000 – 100 000 Kč – tabulka

Co si myslíte, od jaké ceny by měly být součástí výbavy televizoru zdvojené tunery?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).