Hlavní navigace

Nové kanály České televize jsou na Lipně nesledovatelné, ruší je DVB-T z Rakouska

30. 12. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

UVNITŘ FOTOGALERIE – Ač je salcburský vysílač vzdálený přes sto kilometrů, je zde díky svému výkonu a příznivému terénnímu profilu běžně zachytitelný jako „místní bourák“.

Obyvatelé obcí v okolí Lipenské přehrady se dočkali vánočního dárku. DigiZone.cz o spuštění nového vysílače Regionální sítě 1 informoval před několika dny. Podobně jako v Roudnici nad Labem tu funguje tento multiplex jako nadstavba celoplošné Vysílací sítě 1 České televize, tj. virtuální Vysílací síť 1a. Vysílač Vítkův hrádek tedy vysílá, otázkou však je, jestli ho někdo dokáže také přijímat.

Zásadní problém spočívá v použitém kanálu. Stejný kanál 29 jako tento vysílač, totiž používá rakouský vysílač Salzburg/Gaisberg. A ten, ač je od Lipna vzdálen přes sto kilometrů, je zde díky svému výkonu a příznivému terénnímu profilu běžně zachytitelný jako místní bourák.

K TÉMATU: Předvánoční dárek pro diváky na Lipensku: HD kanály České televize i Déčko a Art

O tom, že k tomu skutečně došlo, svědčí výjezdní měření dvou zkušených místních anténářů, které proběhlo o uplynulém víkendu, do okolí vodní nádrže Lipno. V naprosto drtivé většině měřících bodů byla na kanále 29 přítomna směs rakouského vysílače a vysílače Vítkův hrádek. Ten tak byl zcela nezpracovatelný. Rušivý signál nezastaví ani šumavské kopce na jihu přehrady, do severně situovaných obydlených lokalit se totiž bez problémů ohne.

BRAND24

Na měřícím přístroji byl vidět bez problémů i jiný rakouský multiplex na kanále 32 ze stejného vysílače, který má prakticky stejný výkon a parametry. Dalo se podle něj tedy dobře sledovat, jak přibližně silný je i signál Gaisbergu na kanále 29 (i když není vidět kvůli českému vysílači). Jelikož mají oba vysílače shodnou horizontální polarizaci a při pohledu na jih se nacházejí zhruba v podobném směru, nejde ani docílit potlačení Gaisbergu. Ani rozdílná polarizace by ale nebyla moc platná. Signál z Rakouska je velmi robustní i díky použité modulaci 16QAM.

Proč si nechal provozovatel tento kanál zkoordinovat, je otázkou spíše na něj. Je jasné, že Český telekomunikační úřad (ČTÚ), pokud nedostal zamítavé stanovisko od okolních států, nebo provozovatelů blízkých českých vysílačů, ho povolí. Že si ale provozovatel, nebo subjekt, který to řešil technicky, neověřil „čistotu“ požadovaného kanálu v místě pokrytí, je přinejmenším zvláštní. Jediné řešení je tedy změna kanálu na některý, který v dané oblasti nekoliduje.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).