Hlavní navigace

Nova začala testovat audio popisky pro nevidomé, stejně jako Česká televize

6. 2. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Všechny celoplošné pozemně vysílající televize musí ze zákona doplnit alespoň dvě procenta svého vysílání službou Audio Description. Nova ji nabídne i zpráv a seriálů.

Audio popisky pro nevidomé diváky začala počínaje dneškem testovat v pozemním multiplexu 2 televize Nova. Přidala se tak k České televizi, která první ostré testy provedla na sklonku loňského roku a od února přešla na pilotní vysílání služby Audio Description. Zvukové popisky pomáhají lidem s postižením zraku pochopit scény v televizním vysílání, které jsou pouze vizuální a jsou důležité pro vnímání kontextu děje vysílaného pořadu. Ze zákona takto musí české televize vybavit alespoň dvě procenta svého celkového vysílání.

K TÉMATU: ČT od 1. února přejde na pilotní vysílání Audio Description pro zrakově postižené

Zkušební vysílání audio popisků spustila Nova dnes v poledne jednoduchým textem “Toto je test audiodeskripce”. Prvním pořadem, který naplno doplní zvukovými popisky, bude tento čtvrtek podvečerní seriál Ulice. Týž den pak budou následovat Televizní noviny, Sportovní noviny, Počasí a seriál Ordinace v růžové zahradě 2. “Pravidelně budou kromě těchto pořadů audiodeskripci obsahovat také epizody seriálu Gympl s (r)učením omezeným,” dodala Marie Fianová z tiskového oddělení Novy.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Po České televizi spouští Audio Description i České Radiokomunikace v sítích 2 a 3

„V souvislosti se zahájením této služby je u starších typů set-top-boxů možný výskyt technických komplikací projevujících se výpadkem standardní zvukové stopy pořadu. V tomto případě je potřeba vypnout audiodeskripci v menu set-top-boxu, případně spustit nové ladění stanic,“ upozormil technický ředitel Novy Josef Uher. Pořady, které budou obsahovat audio popisy, Nova označí v EPG a samotném vysílání mezinárodním piktogramem AD, a to nejpozději do konce tohoto měsíce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).