Hlavní navigace

Nová verze Tizen 4.0 je určena nejen pro TV Samsung, ale i pro internet věcí

22. 5. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Samsung
UVNITŘ GALERIE – Setkání vývojářů TDC 2017, které už několik let pravidelně probíhá v San Francisku, poskytlo možnost vyzkoušet si novou platformu zaměřenou původně zejména na televizory.

Hlavním mottem konference Tizen Developer Conference 2017 (TDC) bylo „Ready To Connect, Get Involved!“ – „Jsme připraveni se připojit, přidejte se!“ Setkání představilo vlastnosti platformy Tizen 4.0, nejrůznější technologie a produkty a také potřebné prostředí pro vývoj aplikací. Základní nástroj uvolnila firma už minulý rok pro verzi předchozí.

Won Jin Lee, výkonný viceprezident divize Visual Display Business společnosti Samsung Electronics a předseda technické řídicí skupiny pro Tizen k tomu říká: Od svého spuštění se Tizen stal operačním systémem pro téměř všechny produkty společnosti Samsung, zaznamenal rekordní růst tržeb a stal se nejúspěšnějším vestavěným OS na bázi Linuxu na světě. Při otevřené spolupráci a s nástupem éry internetu věcí očekáváme, že Tizen bude znamenat nové příležitosti pro budoucnost internetu věcí.

K TÉMATU: Samsung uvolnil nástroj pro vytváření aplikací pod OS Tizen

Samsung přichází s další verzí zabezpečení televizorů s operačním systémem Tizen

Aplikace a domácí obsah u chytrých televizorů na českém trhu (včetně Samsung Tizen)

Zatímco dřívější verze operačního systému Tizen byly omezeny v podstatě jen na televizory (o pokusech na telefonech dále), Tizen 4.0 přináší novinky především pro vývojáře internetu věcí (IoT) a má také poskytnout vývojářské prostředí, které je možné upravovat v souladu s charakteristikami nejrůznějších zařízení, a to díky rozdělení na tzv. funkční moduly. Vedle toho se objevuje rozšíření Tizen RT (Real-Time), které je určeno např. pro doplňková zařízení v rámci chytré domácnosti, mj. i pro modul Artik 053 (viz dále).

UX DAy - tip 2

V části vystavovatelské předvedl Samsung řadu zcela nových produktů, včetně televizorů QLED, chytré ledničky Family Hub 2.0 s integrovanou technologií IoT a herní aplikace například v chytrých hodinkách Gear S3. Společnost zároveň představila nové služby a produkty na bázi Tizenu, včetně Artik 053 (Wi-Fi modul pro IoT) a chytrého mobilu Samsung Z4. Ten představuje další pokus o vytvoření telefonu s tímto linuxovým operačním systémem. Ty předchozí ale mířily jen do Ruska a Indie.

Konference TDC je pro Samsung místem pro přestavení nových technologií a produktů Tizen. Poprvé se konala v San Francisku v roce 2012, kdy byla spuštěna platforma ve verzi 1.0. Kromě softwarových vývojářů se jí letos zúčastnila i více než tisícovka partnerů z oblasti poskytování služeb a obsahu a výrobců zařízení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).