Hlavní navigace

Nova tento týden zabodovala Smíchovem, Prima zase povýšením Singera

8. 12. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

TÝDENNÍ REVIZE – Kdo si tento týden zaslouží pozici diskutovanější mediální skupiny – Nova, nebo Prima? Nemůžeme to tvrdit jednoznačně. Každá z nich zaujala naše čtenáře jinak.

Nova získala licenci pro Smíchov a začala s testováním

Takovou přetahovanou, která z dvou největších komerčních televizí spustí dřív svůj nový kanál, jsme asi ještě nezažili. FTV Prima začala už v létě připravovat čtvrtý, tentokrát dokumentární kanál Prima Zoom, 31. října pro něj získala licenci pro celoplošné zemské a satelitní vysílání a minulý týden spustila promo smyčku v multiplexu 3, konkurenční Nova si koncem září registrovala ochrannou známku Smíchov, tento týden získala vysílací licenci pro zábavný kanál stejného názvu a včera večer spustila jeho promo smyčku v multiplexu 4. Teď už se hraje jenom o to, který z nových tematických programů Novy a Primy odstartuje dřív.

Trumfy podle všeho drží v rukou Nova, které se podařilo přípravy v pořadí již šesté televizní stanice (čtvrté volně šířené) dokonale utajit. Registrace ochranné známky Smíchov sice vyšla najevo již 28. září, kdy Nova zažádala patentový úřad o zapsání celé řady názvů a log (krom jiného Kriminálka Smíchov, Nemocnice Prosek, TV Podolí, apod.), nic ale nenasvědčovalo tomu, že by mělo jít o přípravu na start zcela nové televize. Zvlášť když pátý program, na muže zaměřeného Fandu, Nova spouštěla teprve před pár měsíci. K registraci ochranných známek došlo až poté, co na veřejnost prosákly informace o chystaném čtvrtém kanálu Primy, a necelý měsíc před startem nové zábavné televize Pětka.

Některé přijímače nemusí programovou pozici SMÍCHOV vůbec naladit.
Autor: repro foto multiplex 4

V multiplexu 4 je v některých lokalit až šest programů.

Jan Potůček: Kdo odstartuje dřív: Prima Zoom nebo Smíchov od Novy?

Jan Potůček: Smíchov by mohl odstartovat ještě do konce roku, potvrdil šéf Novy Jan Andruško

Lukáš Polák: Smíchov, chystaný kanál Novy, spustil v multiplexu 4 promo smyčku

Jan Potůček: Šestý kanál Novy, zábavná televize Smíchov, má vysílat jen 12 až 16 hodin denně

Lukáš Polák: Nova získala licenci pro šestý televizní kanál, zábavný program Smíchov

Šéf Primy viceprezidentem MTG pro střední Evropu

Do vedení mediálního koncernu Modern Times Group (MTG), který z poloviny ovládá českou televizní skupinu Prima, nastoupí od Nového roku generální ředitel FTV Primy Marek Singer. „K 1. lednu 2013 se stane výkonným viceprezidentem MTG zodpovědným za vysílací operace skupiny MTG v rámci střední Evropy,” informoval PR koordinátor FTV Primy Václav Mazánek. MTG tak podle něj oceňuje úspěch skupiny Prima na českém televizním trhu. Singer se postupně vzdá vedení FTV Primy.

“FTV Prima ovšem M. Singer neopouští. Také k 1. lednu 2013 se stane předsedou jejího představenstva a bude tak nadále přímo dohlížet na další vývoj i podobu vysílání všech současných i plánovaných televizních stanic skupiny Prima. Jako generální ředitel FTV Prima bude Marek Singer působit až do okamžiku, než po něm tuto roli převezme jeho nástupce. Ten již byl vybrán, jeho jméno zanedlouho oznámíme,” dodal Mazánek.


Foto pro DigiZone.cz: Ivana Dvorská

Marek Singer při rozhovoru s redaktorem DigiZone.cz Lukášem Polákem.

Jan Potůček: FTV Prima změní generálního ředitele, Marek Singer míří do vedení skupiny MTG

Vznikne řada nových regionálních DVB-T multiplexů

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) „přiklepl“ kmitočtový příděl dvěma novým regionálním sítím. Vyplývá to z jeho online databáze. Jedná se konkrétně o Regionální síť 7 a Regionální síť 8. Zdali za plánovanými multiplexy stojí někdo ze stávajících operátorů, nebo se jedná o úplně nové zájemce, se severu DigiZone.cz zatím nepodařilo zjistit. Lidé z branže, které oslovila naše redakce, otázka na nového provozovatele viditelně zaskočila a uvedli, že o něm slyší poprvé.

ČTÚ nesděluje a ani nesmí sdělit, kdo kmitočtový příděl získal, uvedl tiskový mluvčí ČTÚ František Malina. Provozovatel Regionální sítě 7 získá možnost vysílat v zajímavých lokalitách, jako jsou například České Budějovice, Brno nebo Zlín. Jeden z přidělených kanálů je určen také pro Prahu, konkrétně stanoviště Ládví (kanál 37). Kmitočtový příděl od ČTÚ získala také Regionální síť 5, která vznikne ve Svitavách, a Regionální síť 6 z pražských Butovic.


Foto: archiv

České Radiokomunikace už nejsou zdaleka jediným poskytovatelem služeb pozemního televizního vysílání.

Lukáš Polák: V Česku mohou začít vysílat dvě nové regionální sítě. Jedna získala kanál i v Praze

Lukáš Polák: Regionální síť 5 pro DVB-T vznikne ve Svitavách, „Šestka“ v pražských Butovicích

Jan Potůček: Vzniká síť městských multiplexů, které mají cenově konkurovat Radiokomunikacím a Pařízkovi

Stručně

Čtyři zbylé vysílače, kterými dokončil plánované pokrytí více než 85 procent obyvatel České republiky, zprovoznil televizní multiplex 4. Jde o lokality Frenštát pod Radhoštěm – Velký Javorník (kanál 42, výkon 10 kW), Mariánské Lázně – Dyleň (kanál 45, výkon 50 kW), Ústí nad Orlicí – Andrlův Chlum (kanál 45, výkon 10kW) a Sušice – Svatobor (kanál 56, výkon 20 kW).

Jan Potůček: Multiplex 4 dokončen: spustil vysílače Frenštát, Mariánské Lázně, Ústí n./O. a Sušice

Nejen na český a slovenský trh, ale v podstatě všude, kde byly doposud šířeny kanály Zone Romantica a Zone Reality, byly tyto stanice v pondělí nahrazeny novými značkami CBS Drama a CBS Reality.

Lukáš Polák: Do kabelu a na satelit vstoupily kanály CBS, ve formátu 4:3 a s azbukou v grafice

Nejpozději v lednu by měla mít Česká televize jasno, jak se bude jmenovat její pátý program zaměřený na děti a vzdělávací pořady. Zpravodajskému serveru iDnes.cz to řekl generální ředitel ČT Petr Dvořák s tím, že variant existuje „deset nebo dvanáct“.

Jan Potůček: Dětský kanál ČT má deset až dvanáct variant názvu. Vybereme do ledna, slibuje Dvořák


Foto pro DigiZone.cz: Ivana Dvorská

Petr Dvořák dohlíží na finální práce týkající se spuštění pátého programu České televize.

Zvyšování cen kabelové a satelitní televize v souvislosti s vyšší daní z přidané hodnoty (DPH) od Nového roku nebudou moci zákazníci využít jako důvod pro předčasné ukončení smlouvy, aniž by operátorovi museli platit smluvní sankci.

Jan Potůček: Zdraží vám kabelovka nebo satelit kvůli vyšší DPH? Smlouvu nevypovíte bez sankce

Přírodovědně zaměřený program Animal Planet se v satelitní službě freeSAT by UPC Direct dočká vysílání ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV) s českou zvukovou stopou.

Lukáš Polák: Animal Planet HD od 17. prosince v nabídce satelitní služby freeSAT by UPC Direct

BRAND24

Netradičně se rozhodla televize Nova vyřešit problém se stažením moderátora hlavní zpravodajské relace Karla Voříška a hledáním náhradního moderátorského partnera k Markétě Fialové. Fialová bude uvádět Televizní noviny sama.

Jan Potůček: Voříška v Televizních novinách nikdo nenahradí, Fialová je bude moderovat sama

Nejzásadnější událost tohoto týdne byla (je):

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).