Hlavní navigace

Nova představila zpravodajské News Center

12. 10. 2007
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Televize Nova představila včera novinářům svůj nový zpravodajský dům nazvaný News Center. Diváky toho čeká opravdu hodně – zpravodajství ve vysokém rozlišení (1920 x 1080i) a formátu 16:9, nové studio s plazmovou stěnou 8 x 4 metry a jako standard pro záznam Blu-ray disky. Na televizní obrazovce se objeví i nová moderátorská dvojce - II. vicemiss ČR roku 2006 Renáta Czadernová a současný zprávař Pavel Dumbrovský. UVNITŘ FOTOGALERIE S 80 SNÍMKY

Nová technologická historie?

Historický okamžik bude čekat na diváky televize Nova v neděli 14. října v 19:30. Myslí si to její generální ředitel Petr Dvořák: Je to nová historie zpráv v České republice. Myslím, že nás v budoucnu budou následovat i ostatní televize. V procesu digitalizace nejde podle ředitele techniky TV Nova Ivo Ferkla jen o to, aby se vysílání do vysokého rozlišení překlopilo, ale jde o to proces digitalizace vysokým rozlišením ukončit.

DOKUMENT: Tiskové materiály TV Nova o News Centru (PDF, 2,4 MB)

FOTOGALERIE (71 snímků): (1.), (2.)(3.)

Nova center 10

Účastníci čtvrteční tiskové konference televize Nova, zleva: architekt zpravodajského centra Michael Klang, ředitel zpravodajství a publicistiky TV Nova Martin Ondráček, mluvčí TV Nova Veronika Šmítková, generální ředitel TV Nova Petr Dvořák, technický ředitel TV Nova Ivo Ferkl (Foto: Lukáš Polák, DigiZone.cz)

Chceme divákům ukázat, co všechno umí televize v roce 2007, řekl ředitel zpravodajství a publicistiky Martin Ondráček. Inspirovali jsme se všude a nestydíme se za to, dodal k nové budově News Centre. Pro úplnost pak konkretizoval např. inspiraci britskými stanicemi BBC a Sky News nebo arabskou Al-Jazeerou. Máme tu něco, co nemá nikdo – unikátní systém, unikátní studio. Velikostí plazmové stěny se s námi může srovnat snad pouze Sky, dodal. Ta je osazena speciálními obrazovkami (je jich 53) bez okrajů a ovládá se softwarem, který umožní promítání obrazu všeho druhu přímo za moderátory. Celé nové zpravodajské centrum přišlo Novu přibližně na 600 milionů korun a stojí nedaleko hlavní budovy televize v jednom z objektů areálu pražských barrandovských ateliérů.

News Center navrhl Michael Klang

Požadavkem ředitele Petra Dvořáka bylo zachování identity stávajícího studia. Zároveň došlo k proměně celého komplexu tak, aby ho charakterizovaly nejnovější technologie. Proto si Nova musela vybrat špičkového designéra, kterým se stal nakonec Michael Klang. Navrhl např. muzikálové divadlo na Výstavišti Praha nebo v domě U Hybernů, GoJa Music Hall či stavby pro Českou televizi, Primu, slovenskou televizi Global a její nástupkyni Joj. Dalo by se říci, že je škoda, že něco, co funguje, končí, na druhou stranu je samozřejmě absurdní, aby se stará forma přenášela do nového studia, řekl Klang.

Nova center 5

Reportérka Novy Lucie Brunclíková mluví na plazmové stěně za moderátorským pultem Televizních novin (Foto: Lukáš Polák, DigiZone.cz)

356 kilometrů kabeláže a agregát s výkonem 1,1 MW

Nova použila při stavbě zpravodajského centra přibližně 356 km kabeláže, což by vystačilo na cestu z Prahy téměř až do Ostravy. Moderními technologiemi ho vybavila britská společnost Television Systems Ltd. (stejná firma vybavila novými technologiemi slovenskou Markízu a rumunskou Pro TV, obě vlastněné společností CME, stejně jako Nova) Pro případ výpadku elektrické sítě je v záloze připraven dieselagregát, který má výkon 1,1 MW. Ten by mohl rozsvítit např. 11 tisíc televizních obrazovek. Materiály ve vysokém rozlišení ukládají zaměstnanci Novy na speciální disk o kapacitě 57 TB. Pro představu je tak okamžitě k dispozici téměř 1 500 hodin hrubých záznamů.

Nova center 6

Režie nového zpravodajského centra televize Nova (Foto: Lukáš Polák, DigiZone.cz)

Vysílání ve formátu 16:9 a HDTV

Nova se rozhodla pro vysílání ve formátu 16:9 (začala ho používat už včera večer) hlavně proto, že je na obrazovce laicky řečeno vidět víc. Oko rozšiřuje spíše do výšky než do šířky. Člověk tak reaguje na jevy, které se před ním rozprostírají horizontálně než vertikálně, obhajuje nový formát Ivo Ferkl. Co se týká výroby ve vysokém rozlišení (HDTV), to už Nova používá poměrně dlouho. Poprvé se tak stalo před čtyřmi lety u úspěšného seriálu Pojišťovna štěstí. Televizní noviny jsou pro Novu vlajkovou lodí, a proto chce začít vysílat komerční jednička v HD právě zpravodajství a publicistiku. Takové rozlišení obrazu bude mít vizuálně mnohem podrobnější obraz než klasické DVD, řekl Ferkl. Novinářka z bulvárního Blesku se proto zeptala Martina Ondráčka, zda se nebojí, že nebudou moderátoři zpravodajství vypadat hezky. Ten ji ujistil, že ne, protože Nova použije novou metodu svícení zespodu a také speciální make-up.

Nova center 8

Ředitel zpravodajství Novy v současném studiu Televizních novin, odkud se bude naposledy vysílat v sobotu 14. října (Foto: Lukáš Polák, DigiZone.cz)

Jak dostat HD signál k divákovi?

Budeme se snažit v nejbližší době vyzkoušet technologicky, jak je možné tento signál vysílat v různých distribučních platformách, řekl serveru DigiZone.cz ředitel techniky Novy Ivo Ferkl. Novu ve vysokém rozlišení už mají v tuto chvíli jistou diváci a zákazníci IPTV u společnosti Mattes AD. Dále se na ni mohou v nejbližším časovém horizontu těšit předplatitelé O2TV od společnosti Telefónica O2. IPTV by nemělo být jedinou platformou, kde by se Nova v této kvalitě měla objevit. Uvažujeme také o experimentu v pozemním digitálu, pro který se snažíme získat povolení u Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), dodal Ferkl pro DigiZone.cz. Do něj by šla komerční jednička s Telefónikou O2. Nevyloučil ani možnost, že by Nova požádala ČTÚ o udělení dočasného kmitočtu pro tento experiment. Další z distribučních cest by mohla být i nová služba HD+, kterou brzy představí kabelový a satelitní operátor UPC.

Nova center 3

Pohled do redakčního sálu, tzv. Open Space; na obrazovkách běží zpravodajství AP, Reuters, Sky a CNN (Foto: Lukáš Polák, DigiZone.cz)

Redaktoři „univerzálními vojáky“

Všichni redaktoři publicistiky už nebudou používat klasické kazety, jako tomu bylo dříve, ale média pro záznam vysokého rozlišení, Blu-ray disky. Ty pracují pouze s digitálními daty. Kamery jsou vybaveny laserovým záznamovým systémem a pořízené materiály se ihned po návratu štábu ukládají do datových polí. Redaktor si tak bude moci svou reportáž začít zpracovávat již hned v místě natočení nebo cestou do zpravodajského centra. Každý z redaktorů je dnes vybaven speciálním notebookem, který umožní práci s těmito médii. Znamená to, že redaktor už jen neklade otázky, ale začíná být i střihačem a dramaturgem svého šotu. Komplexnost jeho práce ho posouvá k jinému vnímání novináře, řekl šéf zpravodajství a publicistiky Ondráček. Blu-ray disky mají záznamovou kapacitu 23 GB a vejde se na ně 45 minut záznamu. Na klasické DVD se vejdou dvě hodiny záznamu a má kapacitu přibližně 5 GB. Podobné srovnání použil Ondráček pro upřesnění kvality, s níž bude nyní Nova pracovat.

Nova center 1

Celkový pohled na nové zpravodajské centrum televize Nova v prostorách filmových ateliérů Barrandov v Praze (Foto: Archiv TV Nova)

Nová moderátorská dvojice

K 5000. vysílání Televizních novin se mohou diváci těšit také na novou moderátorskou dvojici. Z hlavní zpravodajské relace totiž odchází Pavla Charvátová a nahradí ji II. vicemiss ČR roku 2006 Renáta Czadernová (22 let). Ta se v únoru přihlásila do konkurzu na krajskou redaktorku Odpoledních Televizních novin, ale na Barrandově zaujala tak, že se ji rozhodli obsadit jako moderátorku odpolední relace společně s Pavlem Dubrovským. Czadernová má zkušenosti z médií již od šestnácti let, kdy začínala jako redaktorka v ostravských novinách, později se dostala do televize jako asistentka v pořadech ČT Neváhej a toč! a Bludiště. S televizním zpravodajstvím začínala v regionálním studiu ČT v Ostravě, následně působila v Primě v pořadu Extra. Diváci Novy ji poprvé uvidí v pondělí 15. října.

Nova center 2

Nová moderátorská dvojice Odpoledních Televizních novin Renáta Czadernová a Pavel Dumbrovský se na obrazovce poprvé objeví v pondělí 15. října (Foto: Lukáš Polák, DigiZone.cz)

BRAND24

Nova center 4

Nová sestava moderátorů Televizních novin, zleva: Karel Voříšek, Markéta Fialová, Renáta Czadernová, Pavel Dumbrovský, Lucie Borhyová a Rey Koranteng (Foto: Lukáš Polák, DigiZone.cz)

Nova center 7

Jedna ze satelitních parabol na novém zpravodajském domě televize Nova (Foto: Lukáš Polák, DigiZone.cz)

Těšíte se HD vysílání televize Nova?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).