Hlavní navigace

Nova hledá dodatečné příjmy, platby za HD kanály se ale kabelovkám a satelitářům ne­líbí

4. 4. 2014
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Odříznutím kabelovky UPC od signálu HD verzí Novy a Novy Sport televize způsobila potíže satelitnímu freeSATu, pro který to byl primární zdroj signálu. Jak jsou na tom další operátoři?

Nova přitvrzuje při vyjednávání s operátory

Pravidelné měsíční platby za zařazení HD verzí svých programů do nabídek placených televizních služeb zvažuje skupina Nova. Dosud přitom HD signál volně šířených kanálů Nova, Nova Cinema a Fanda poskytovala kabelovým, satelitním a IPTV operátorům zdarma. Poplatky inkasovala pouze za Novu Sport HD, to je však i ve standardním rozlišení placený kanál. Právě finanční požadavky Novy mají stát za vyřazením HD verzí jejích kanálů z nabídky největší tuzemské kabelové společnosti UPC. Stalo se tak bezprostředně poté, co UPC ukončila šíření Novy Sport a Novy Sport HD, protože vypršela smlouva s provozovatelem Novy a dosud se nepodařilo uzavřít novou.

„V minulosti bylo běžné, že když se nepodařilo domluvit podmínky nové smlouvy do termínu ukončení předchozí smlouvy, placený kanál v nabídce UPC pokračoval další měsíc za stejných podmínek, jaké byly v původní smlouvě. A mezitím se obě strany dohodly na podmínkách nové smlouvy,“ řekl serveru DigiZone.cz bývalý dlouholetý mluvčí české UPC František Malina. To slovenská UPC už v minulosti Novu Sport při jednání o nové smlouvě z nabídky dočasně vyřadila, a letos v únoru to zopakovala znovu. Česká UPC se k tomuto kroku odhodlala poprvé. A téměř okamžitě poté Nova přerušila dodávání signálu HD verzí svých programů do kabelových sítí UPC.


Foto pro DigiZone.cz: Ivana Dvorská

Takto v září 2008 oznamovala Nova zahájení pravidelného vysílání v HD kvalitě. Všichni aktéři této tiskové konference nyní pracují v České televizi.

O peníze jde až v první řadě

„Zcela určitě to bude protiakce kvůli vyřazení Novy Sport z nabídky UPC,“ míní Malina. Požadavek Novy na platby za šíření HD verzí jejích kanálů podle něj není úplně nový, stejnou snahu podle něj mají i ostatní české televize, které nabízí vysílání v HD. Konkrétně Nova s touto žádostí přišla už loni za provozovatelem největší české satelitní služby Skylink. „Myšlenka, že bychom měli Nově platit za možnost nabízet HD verze jejích programů, se objevila ještě za Adriana Sarbu. Nepadla ale žádná konkrétní představa,“ potvrdil na dotaz serveru DigiZone.cz Jaromír Glisník ze společnosti M7 Group, která Skylink provozuje.

Další operátor placených služeb, jihomoravská společnost Self servis, která nabízí největší počet HD kanálů ze všech poskytovatelů kabelové či satelitní televize, se zatím s požadavkem na měsíční poplatky za možnost nabízet tyto programy nesetkala. „Dosud se na nás s takovým požadavkem nikdo neobrátil,“ řekl serveru DigiZone.cz generální ředitel Self servisu Jan Dašovský. Nečekané vyřazení Novy HD a Novy Sport HD z nabídky kabelové UPC nadělalo problémy sesterské satelitní službě freeSAT (dřívější UPC Direct). Primární signál totiž přebírala právě z kabelové sítě UPC. Místo toho nyní nabízí SD verze obou kanálů upscalované do kompresního standardu MPEG-4.


Foto pro DigiZone.cz: Ivana Dvorská

Největšímu poskytovateli HDTV v Česku, jihomoravské společnosti Self servis, dosud Nova nesdělila, že bude za svoje HD kanály požadovat měsíční poplatky. Na snímku šéf Self servisu Jan Dašovský.

Nova HD se poprvé představila v roce 2007

freeSAT se nyní snaží domluvit na náhradním zdroji HD signálu přímo s Novou, protože aktuální spory Novy s kabelovou UPC se ho přímo netýkají. Obě firmy totiž uzavírají s Novou samostatné smlouvy, a například u Novy Sport freeSATu smlouva na její šíření nekončí – na rozdíl od kabelové UPC. Ale freeSAT, ani další operátoři satelitních, kabelových a IPTV služeb v Česku, si nemohou být jisti, že HD verze programů Novy budou nadále dostupné za stejných podmínek jako dosud. Podle důvěryhodného zdroje blízkého televizi Nova se nynější management snaží hledat dodatečné příjmy a zpoplatnění HD kanálů pro provozovatele placených služeb mezi ně rozhodně patří.

Ostatně, už loni v říjnu ukončila Nova šíření HD verze svého hlavního kanálu v celoplošném pozemním multiplexu 4, v němž byla dostupná od roku 2008 (jako součást „experimentálního vysílání“, tudíž za šíření signálu nic neplatila) jako vůbec první televize v Česku. O rok dříve si toto vysílání vyzkoušela v rámci veletrhu Invex v Brně. Rok 2008 byl ostatně pro HD vysílání Novy převratný: tehdejší generální ředitel Petr Dvořák domluvil úzkou spolupráci se satelitním Skylinkem, díky němuž se Nova HD dostala do většího množství českých domácností. Už tehdy šlo o placenou službu, která slušně nastartovala byznys Skylinku.


Foto: archiv DigiZone.cz

Vůbec první představení Novy HD na brněnském veletrhu Invex v říjnu 2007

Odchod HD kanálů z kabelu plánoval už Andruško

V únoru 2009 následovala Nova Sport HD, už jako čistě placený kanál. Filmová Nova Cinema spustila HD verzi pro digitální kabelové sítě loni v dubnu, dva měsíce po startu Fandy HD. Všechny tyto programy se objevily výhradně v nabídkách kabelových společností, IPTV a u satelitních operátorů. S chystaným nástupem pozemního standardu DVB-T2 ale Nova uvažovala o tom, ž by HD verze svých programů přesunula výhradně tam a stáhla je z nabídek kabelovek a satelitních platforem. „Je otázka, zda Novu HD jako svůj hlavní program na satelitu a v kabelu ponecháme. Zatím tam je. Myslím si, že to je opravdu taková prémie pro náročného diváka. HDTV je podle mne cesta budoucnosti. Kudy ji rozšíříme, kterým distribučním kanálem, to je opravdu na zvážení a diskusi,“ říkal v listopadu 2011 v rozhovoru pro DigiZone.cz tehdejší šéf Novy Jan Andruško.

„Spíš než zda to bude placené nebo neplacené je podle mě důležitější otázka obsahu této sítě. Zda vytvoříme nějaký prémiový kanál, ať už z Novy nebo Novy Cinema, nebo balíček prémiových kanálů, které by byly v placené distribuci,“ popisoval Andruško představy o šíření HD verzí kanálů Novy v DVB-T2. O hlavním kanálu Novy tehdy říkal, že by měl být v HD kvalitě dostupný zadarmo. To bylo ovšem ještě v době, kdy Novu HD šířil multiplex 4 vlastněný Telefónikou O2, který pokrýval pouze Prahu, Brno a Ostravu. Nova navíc nemusela platit za šíření signálu, protože byla součástí experimentálního vysílání, které si hradil sám operátor. Celoplošné pozemní vysílání v HD kvalitě za komerčních podmínek však není pro žádnou televizi v Česku rentabilní.

BRAND24


Foto: Ondřej Hošt, DigiZone.cz

Bývalý šéf Novy Jan Andruško plánoval stáhnout HD verze kanálů Novy z kabelu i satelitu a umístit je pouze po pozemních sítí DVB-T2, aby zvýšil zájem o terestrickou platformu.

HDTV se jako free-to-air nezaplatí

Celoplošně v HD kvalitě nyní volně vysílá vlastně jen Česká televize, a to hned tři programy: ČT 1 HD, ČT 2 HD a ČT Sport HD prostřednictvím Regionální sítě 7 Radima Pařízka. V Praze pak je možné naladit Primu HD a Primu Cool HD v metropolitním multiplexu Českých Radiokomunikací. Podle generálního ředitele FTV Primy Marka Singera ale celoplošné vysílání v HD kvalitě nedává žádný ekonomický smysl. „HD se nikdy nevyplatí. Co si budeme povídat. Zatím ne, protože diváci za jeho příjem nejsou ochotni nic dát,“ uvedl šéf Primy v nedávném rozhovoru pro DigiZone.cz. HDTV jako běžný standard ale podle Singera určitě jednou přijde. „Prima ale rozhodně nebude první, kdo s ním přijde a bude platit ty náklady, když za to nic nemá. Ale zase rozhodně nebudeme poslední, to také ne.“ 

HD kvalita ale podle Singera zatím české diváky příliš neláká. Dokládá to interními výzkumy, z nichž vyplývá, že vyznavačů HDTV je v Česku zatím minimum – byť vybavenost domácností HD přijímači je už slušná. „Je to vidět i na placených službách, operátorům se v Čechách vůbec nedaří prodávat HD balíčky. Všude jinde je to jeden z faktorů, který dokáže prodávat. HD balíček je prémiový balíček a bývá o něj zájem. Nevím, proč to u nás nejde,“ říká Singer. Nabízí se tedy otázka, zda to půjde, když se Nova rozhodne svoje HD kanály zpoplatnit přímo operátorům. Lehce by se pak mohlo stát, že Novu HD, Novu Cinema HD a Fandu HD skoro nikdo neuvidí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).