Hlavní navigace

Nova dostala pokuty za mrtvolu nabodnutou na kůl a erotickou upoutávku

13. 8. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Za brutální scény v seriálu Kriminálka Miami odvysílané podvečer zaplatí Nova pokutu 150 tisíc korun. Upoutávka s erotickým podtextem ji vyjde na 20 tisíc. Pokuty potvrdil soud.

Dvě pokuty v celkové výši 170 tisíc korun bude muset zaplatit provozovatel televize Nova, společnost CET 21, za odvysílání brutálních scén v seriálu Kriminálka Miami a upoutávku na erotický pořad na Fandovi. Sankce, které už dříve uložila Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), Nově potvrdil Městský soud v Praze, ke kterému se televize odvolala. Rada pokuty odůvodnila porušením zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, protože dané pořady mohly ohrozit psychický, fyzický a mravní vývoj dětí a mladistvých.

K TÉMATU: Soud potvrdil pokutu 200 tisíc korun pro HBO za scénu soulože na umyvadle

Kritizovaný díl Kriminálky Miami odvysílal hlavní kanál Novy loni 18. září od půl šesté podvečer. „Pořad obsahoval naturalistické explicitní záběry obětí násilí (mrtvola nabodnutá na kůl) a zvláštního zacházení s nimi (strhávání kůže z lidské hlavy), pocházející z kriminalistického vyšetřování a vymykající se svým charakterem situacím, jejichž sledování by bylo neprofesionály obecně akceptovatelné. Zobrazení drastických záběrů mohlo způsobit dětským divákům psychický otřes, a zejména u dětí nízkého věku přispět ke snížení jejich citlivosti při vnímání násilí, negativně ovlivnit jejich psychiku nebo povzbudit jejich vlastní agresi,“ konstatuje předsedkyně RRTV Kateřina Kalistová.

ČTĚTE TAKÉ: „Kurva“ se před 22. hodinou neříká, varuje vysílací rada televizi Nova

Radním se nelíbilo i to, že daný díl seriálu byl věnovaný aktuálnímu tématu šikany ze strany spolužáků a odplaty za ni v podobě několikanásobné vraždy. „Odsouzení brutálnosti msty za šikanu v dospívání není zejména pro dětského diváka dobře rozlišitelné. Nedospělý divák může získat z chování vražedkyně nesprávný pocit, že přiměřenou odplatou za šikanu je použití ještě větší míry drastického násilí,“ upozorňuje Kalistová. Vysílací rada televizi stanovila za odvysílání seriálu v dopoledních hodinách pokutu 150 tisíc korun. Odvolání k Městskému soudu v Praze je jediným možným opravným prostředkem.

ROZHOVOR: Erotický kanál musí mít děj, jinak jde o porno, říká místopředseda vysílací rady

BRAND24

Druhou, dvacetitisícovou pokutu, uložili radní provozovateli Novy za blok upoutávek na Fandovi který obsahoval i upoutávku na noční Konkurz pro Playboy. „Upoutávka obsahovala scény erotického charakteru, a to zejména ve verbální rovině. V upoutávce na pořad Konkurz pro Playboy ženy v erotickém spodním prádle popisují své sexuální zkušenosti a představy (oblíbené sexuální polohy: „Zezadu“, „Když mě plácá a tahá za vlasy“ a sex ve tře ch: „Jednou jsem to dělala ve třech s další dívkou a klukem a bylo to vážně něco úžasnýho“),“ přiblížila Rada v tiskové zprávě.

„Upoutávka měla potenciál vyvolat u dětí předčasný zájem o sexuální oblast a u mladistvých pak může vyvolat touhu zmiňované jednání napodobovat,“ vysvětluje šéfka RRTV. „Upoutávka navíc jasně specifikovala, kdy je možné prezentované scény zhlédnout v daleko větším rozsahu, což její nebezpečnost zvyšuje, jelikož může motivovat mladistvé ke sledování pořadů v nočních hodinách,“ dodala. Fanda kritizovanou upoutávku odvysílal loni 13. srpna od 19:34 hod.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).