Hlavní navigace

Nova chce MPEG-4 v DVB-T2, ČT představila jarní programové schéma

3. 12. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Česká televize
TÝDENNÍ REVIZE – Televize Nova navíc uspěla se žalobou na slovenského operátora ISPER a podívali jsme se i na placené VoD a obsah zdarma.

Nova přišla s požadavkem na použití MPEG-4 v DVB-T2

Požadavek Novy, aby se kromě kódování HEVC využil v budoucích sítích DVB-T2 i kompresní standard MPEG-4, je v rozporu se snahou o efektivní využití spektra, říká Pavel Dvořák. 

Představa televize Nova, že by se v chystaných sítích pro zemské digitální televizní vysílání nové generace DVB-T2 vysílalo nejen v nejnovějším kompresním standardu HEVC, ale také v MPEG-4, se nelíbí vedoucímu Koordinační expertní skupiny ministerstva průmyslu a obchodu Pavlu Dvořákovi. Technický ředitel Novy Josef Uher minulý týden na konferenci Mediální reflexe 2016, již v Telči pořádala Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), uvedl, že vysílání ve standardním rozlišení obrazu při využití kodeku HEVC snižuje kvalitu obrazu a je chybové. Navrhl proto, aby programy v SD rozlišení vysílaly v kompresním standardu MPEG-4.

Jan Potůček: MPEG-4 pro televizní vysílání DVB-T2 v SD rozlišení? Neefektivní, míní šéf digitalizace

Jarní programové tipy ČT: seriál Bohéma, Četníci z Luhačovic a mj. také pokračování Labyrintu

Exkurze do osmdesátých let, četníci z počátků první republiky, návrat Labyrintu nebo mládeži nepřístupná rodinná komedie. To jsou čtyři nové seriály České televize. V oblasti hrané tvorby během nadcházející sezony je doplní dvě minisérie od režisérů Roberta Sedláčka a Petera Bebjaka, film o autorovi Stalinova pomníku a nový snímek tvůrčího tandemu Jiří Svoboda a Vladimír Körner.

Osudy herců z barrandovského studia připomene seriál Bohéma. Málokdy se v našich dějinách skupina lidí pohybovala na tak tenké hranici mezi slávou, blahobytem a výstředním životem na jedné straně a koncentrákem, mučením a smrtí na straně druhé, mezi odbojem a zradou, mezi slávou a hanbou, jako tomu bylo u herců a filmařů z barrandovského studia za německé okupace během druhé světové války a následně i po Únoru čtyřicet osm, říká kreativní producent Jan Štern. Bohéma je projekt o tom, že herci jsou lidé jako my, jenom mají jednu vadu – mají talent, kterým se vymykají. A všichni na to dojedou, doplňuje režisér Robert Sedláček. Hvězdy stříbrného plátna v Bohémě ztvární přední čeští herci, například David Novotný jako Jaroslav Marvan, Saša Rašilov jako Oldřich Nový nebo Vladimír Javorský coby Vlasta Burian.

Jan Brychta: Česká televize láká na jarní programové tipy

TV Nova uspěla se žalobou na slovenského operátora ISPER

Po měsíci pak Okresní soud Bratislava V postoupil žalobu svému protějšku z prvního okresu. Ten rozhodl 11. října o uložení předběžného opatření, které ukládá bratislavské společnosti ISPER zdržet se jakéhokoliv dalšího vysílání českých programů skupiny Nova. Konkrétně se ISPER musí „zdržať akejkoľvek ďalšej retransmisie programov Nova, Nova Cinema, Telka, Smíchov, Fanda a Nova Sport 1 a neumožniť takúto retransmisiu tretím osobám prostredníctvom jeho platformy“.

Společnost ISPER a také jedna civilní osoba je podle rozhodnutí soudu dále povinna „odstrániť a ďalej sa zdržať akýchkoľvek verejných vyhlásení, inzercie, propagácie a reklamy týkajúcej sa poskytovania retransmisie“ uvedených programů na webových stránkách Isper.sk a Isper-Slovakia.sk a „propagujúcich retransmisiu programov Telka, Smíchov, Fanda a Nova Sport 1“. Toto předběžné opatření nabylo právní moci 8. listopadu, když se proti němu v zákonné lhůtě patnácti dnů společnost ISPER neodvolala.

Jan Brychta: Bratislavský operátor ISPER nesmí dále šířit stanice skupiny Nova

Jan Brychta: ISPER: Nekomunikace spočívala v odmítnutí smlouvy na šíření Novy International

Stručně

Na projekt „DAB Praha – dlouhodobý experiment digitálního rozhlasu z pražského vysílače Žižkov“ navázalo od 1. prosince 2016 další experimentální vysílání, které ho rozšíří i do Berouna.

Bohumil Herwig: ČRo rozšiřuje DAB do Berouna

Odchod televizních stanic Mňam a Mňau z multiplexu 4 anoncoval už v říjnu Pál Milkovics, CEO společnosti S&P Broadcasting, která převzala aktivity obou stanic od původní Milkovicsovy firmy CE Media. V tiskové zprávě na konci října tehdy Milkovics uvedl, že jeho společnost „plánuje posílení kabelového, satelitního a online vysílání“.

Jan Brychta: Mňam TV splnila slib a ukončila pozemní vysílání, Mňau TV vysílá dále

Společnost TP Vision, jako výrobce televizorů Philips, v aktuálně prodávaných přístrojích používá operační systém Android TV 5.1. Aktualizace na nejnovější 6.0 pak má být dostupná právě jen pro tyto televizory a zatím se plánuje pro modely 2016. Výrobky z roku 2014 pak podle TP Vision aktualizovat vůbec nepůjdou.

Bohumil Herwig: Máte Philips s Androidem? Připravte se na verzi 6.0

Společnost SES uzavřela s poskytovatelem satelitní televize, M7 Group, smlouvu na rozšíření stávající kapacity a prodloužila kontrakt na vysílání ze satelitu Astra 3B na pozici 23,5° východně. Nová dohoda umožní M7 Group vysílat veškeré HD programy české veřejnoprávní televize, stejně tak jako nové HD programy satelitní platformy Skylink do českých a slovenských domácností.

Jan Brychta: SES zajistí kapacitu HD kanálů z portfolia M7 Group pro střední a východní Evropu

TVČK, kterou na Facebooku založil Eugen Kukla a David Černý, odvysílala ve spolupráci s VideoZive.cz celodenní přenos soutěže v nádechovém potápění, tzv. freedivingu.

Bohumil Herwig: První sportovní přenos vysílaný výhradně přes mobily měl úspěch

BRAND24

Placené on-line videotéky (VoD – Video on Demand) už poměrně často nabízejí, jako promo nového seriálu, jeden díl pro volné použití. Z tohoto přístupu se už jednak pomalu stává pravidlo a jednak začíná přicházet do obecného povědomí. V drtivé většině případů musíte být ke sledování do služby přihlášeni (mít založen účet), jindy musíte zadat platební údaje a přihlásit se k tzv. třicetidennímu sledování zdarma a někdy je přístup pro vyzkoušení VoD a zhlédnutí dílu skutečně volný. V našem případě to však obnáší pouze HBO GO.

Bohumil Herwig: Placené on-line videotéky a obsah zdarma

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).