Hlavní navigace

Německý projekt Teror naznačí nejasnou hranici mezi zločinem a hrdinstvím

12. 10. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Česká televize
Je přípustné obětovat letadlo se 164 civilisty na palubě, pokud tím bude zachráněno 70 tisíc jiných životů?

Tuto a další otázky nastolí projekt německé ARD nazvaný Teror, který ve stejnou dobu odvysílají veřejnoprávní stanice v Německu, Rakousku, Švýcarsku, na Slovensku i v České republice. O závěrečné otázce viny a neviny, a tedy i o konci filmu, rozhodnou v hlasování sami diváci německé televize ARD. Jejich volbu následně na ČT 2 rozebere v přímém přenosu pořad Souvislosti Jana Pokorného. Teror odvysílá ČT 2 v pondělí 17. října od 21 hodin.

BRAND24

26. května, 20:53. Centrum pro zabezpečení vzdušného prostoru hlásí únos osobního letadla na trase z Berlína do Mnichova. Únosci hrozí, že s letadlem zamíří do vyprodaného fotbalového stadionu. Na to okamžitě zareagují dvě stíhačky. Na jejich manévry ale unesené letadlo nereaguje. Piloti žádají příkaz k sestřelení letadla, ale nezískají jej, a jeden z nich se nakonec rozhodne sám. Střih. Soudní síň. Před tribunálem stojí pilot Lars Koch, který osudného dne zřejmě zachránil na sedmdesát tisíc životů. Avšak 164 lidí na palubě uneseného Airbusu zemřelo. Státní zástupce viní Kocha ze smrti nevinných cestujících. Obhajoba svého klienta naopak prezentuje jako hrdinu, který byl v rozhodující chvíli jako jediný schopen převzít zodpovědnost. Ve chvíli, kdy se porota odebere k poradě, se příběh pozastaví. Televizní diváci v Německu sami rozhodnou, jaký bude konečný verdikt: vinen, či nevinen? Jejich rozhodnutí určí, který ze dvou alternativních závěrů filmu uvidí.

Uvedení televizního snímku Teror budou ve všech zemích doprovázet živě vysílané diskusní pořady. V Německu do studia usedne například i ministr spravedlnosti Heiko Maas. Na ČT 2 téma filmu a samotné hlasování okomentují Souvislosti Jana Pokorného, v nichž vystoupí rektor Jihočeské univerzity Tomáš Machula, důstojník Generálního štábu AČR Otakar Foltýn, Marian Brzybohatý z Policejní akademie České republiky v Praze a ústavní právník Jan Kudrna z Právnické fakulty Univerzity Karlovy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).