Hlavní navigace

Několik postřehů k souhlasu Novy a Primy s TPP

17. 8. 2008
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Páteční souhlas obou analogových komerčních televizí s harmonogramem digitalizace je velmi dobrou zprávou pro diváky, méně už pro chystané digitální televize. Ti, co se v uplynulých dvou letech tolik bili za možnost vysílat, a v pátek odpoledne měli bouchat šampaňské, se do vlastního vysílání jaksi nehrnou. A Nova s Primou svůj souhlas s Technickým plánem přechodu doplnily několika výtkami, z nichž lze vyčíst, že digitalizace v Česku stále ještě nemá vyhráno.

Nechme je vycukat

NovaPrimou, ale především Nova, zvolila už od první verze Technického plánu přechodu (TPP) z roku 2006 zdržovací taktiku. Fakt, že jednou na digitální vysílání bude muset přejít tak jako tak, jí nezabránil v obstrukcích, aby uzavřený analogový trh, který jí nesl největší zisky z televizní reklamy, udržela ještě nějaký ten rok – bez digitální konkurence. Povedlo se, a navíc tenhle plán přinesl i vedlejší efekt: Nova nechala malé, na vysílání nepřipravené digitální televize „vycukat“ soudními spory o jejich licence a nekonečnými debatami o tom, co by měl harmonogram digitalizace obsahovat, aby s ním vyjádřila souhlas.

Nadšení budoucích televizí postupně pohasla. Navíc se dost rapidně změnila situace na trhu. Jestliže ještě na jaře 2006 nikdo nepředpokládal, že by se velká část českých diváků chystala pořídit satelitní přijímač nebo kabelovou televizi, o IPTV nemluvě, rychlý nástup nových vysílacích platforem (satelitní služba Digi TV, digitální televize přes pevnou telefonní linku O2TV, digitální kabelová televize UPC Digital) rázem snížil pomyslnou cenu licencí pro celoplošné zemské digitální vysílání. Diváci se zkrátka dají stejně efektivně oslovit i přes satelit, kabel a IPTV. Navíc pozemní vysílání je drahé a původní investoři chystaných digitálních televizí ztratili kvůli průtahům s digitalizací trpělivost.

Digitalizace = zmnožení Novy, Primy a ČT

Digitalizace po česku, alespoň ta pozemní, se tedy bude odehrávat v podobě zmnožení programů stávajících analogových televizí Nova a Prima, ale také České televize. Tu a tam se objeví nějaká osamocená nová televize, jejíž šance prorazit proti silným skupinám několika kanálů se stejným vlastníkem bude malá. Takže sice bude vysílat zpravodajský kanál Z1, otázkou ale zůstává, jak dlouho to bude jeho majitele, investiční skupinu J&T, bavit, protože se dá jen těžko předpokládat, že by si na sebe tato televize v dohledné době dokázala vydělat. Totéž se dá říci o připravované televizi Barrandov, hračce ocelářského magnáta Tomáše Chrenka.

Nova se svým bonusovým programem a již existujícími kabelovými a satelitními kanály Galaxie sport a Nova Cinema by mohla časem, po ukončení analogového vysílání, obsadit celý jeden multiplex, a Prima k tomu má nakročeno už dnes. Jednu bonusovou licenci už od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) získala (pro programovou síť regionálních televizí, které ovládá prostřednictvím firmy Regio Media), chystaný ženský kanál Prima klub ale doplní ještě jedním bonusovým programem za to, že podepsala TPP. Obě nové Primy mohou začít vysílat okamžitě po udělení licencí. S největší pravděpodobností se tak stane již příští rok na jaře.

Výhrady k TPP věstí další problémy

Pozorným čtenářům jistě v pátek neušly výhrady Novy a Primy k TPP, které provázela jejich prohlášení o přistoupení k harmonogramu digitalizace. Nova si postěžovala, že většinu jejích připomínek k TPP jeho autor, Český telekomunikační úřad (ČTÚ), neakceptoval, a že tedy stále hrozí reálné poškození provozovatelů analogových televizí, kteří se rozhodnou přejít na zemské digitální vysílání. Zvláštní pozornost bychom měli věnovat upozornění Novy, že chystaná novela zákona o elektronických komunikacích může analogové televize předčasně (oproti posouvaným termínům v TPP) připravit o analogové vysílání.

Ustanovení o odebrání analogových frekvencí v případě, že by souběžné analogové a digitální vysílání CET 21 překročilo dobu stanovenou v TPP, by bylo bezprecedentním zásahem do zákonem garantovaných práv provozovatelů zemského analogového televizního vysílání, píše Nova ve svém stanovisku k TPP (PPT, 215kB). Generální ředitel Novy Petr Dvořák byl na pátečním setkání s novináři ještě otevřenější, když řekl, že pokud by stát televizi nutil k dodržení termínů vypínání analogu v místech, kde dojde ke zpoždění zapínání digitálu, Nova ukončí digitální vysílání a bude v dané lokalitě šířit signál dál jenom analogově.

Nastupuje další demagogie

Generální ředitel Novy si v pátek také protiřečil, když nejprve řekl, že bonusovou licenci za souhlas s TPP chce televize získat do konce listopadu a vysílání tohoto programu spustí v prvním čtvrtletí příštího roku. Zároveň však kritizoval Českou televizi za to, že zřejmě nestihne do 30. září opustit přechodný multiplex A (jak jí to určuje TPP), v němž by měl tento nový program Novy společně s nynější nejsledovanější televizí vysílat. Pokud chce Nova bonusový program spustit v prvním čtvrtletí příštího roku, může jí být naprosto jedno, jestli ČT setrvá v přechodném multiplexu A do konce září nebo do Vánoc. Ve svém stanovisku k TPP ale Nova mluví o „závažném porušení TPP, které může mít dopad i na vysílání CET 21“. Jaký, to je otázkou.

Nova má sice pravdu, že kvůli průtahům s výběrem technického operátora veřejnoprávního multiplexu dochází k posunům spouštění samostatné digitální sítě České televize oproti termínům v TPP, Novu ale toto zdržení nijak nepoškozuje. Veřejnoprávní multiplex ve všech oblastech, kde má odstartovat v letošním roce, odstartuje (byť se zpožděním). Novu nikdo z přechodného multiplexu A nevyhazuje a její nový program v něm začne vysílat až příští rok – takže v čem je problém? Zřejmě v tom, že Nova chce najít nějakého jiného viníka zdržování digitalizace, a našla ho v České televizi (za to, že neustoupila požadavkům Českých Radiokomunikací a vyjednávala o lepších podmínkách pro provoz veřejnoprávního multiplexu, což zdrželo start této digitální sítě).

Novácký multiplex ještě před rokem 2011?

Ve stanovisku Novy k TPP je také zajímavé vyjádření k obsazování připravovaných multiplexů: Většina subjektů, kterým byly RRTV uděleny licence k digitálnímu vysílání, ještě vysílání nezahájila a ani nepožádala Radu o vydání licencí. K rozšíření programové nabídky, jež má být jedním z hlavních cílů procesu přechodu, nedochází. Neobsazený prostor v digitálních sítích je Nova připravena pokrýt. Jinými slovy, Nova je připravena využít institut převzatého vysílání kabelových a satelitních programů v pozemních multiplexech pro svoje programy Nova Cinema a Nova sport (nynější Galaxie sport). Je nadmíru jasné, že pokud by skutečně nebylo dost kandidátů s platnými licencemi pro zemské digitální vysílání, Nova by toto převzaté vysílání prosadila.

Jednak by nebyl důvod, proč by tyto převzaté programy nemohly do pozemních sítí, když už dnes touto formou v multiplexu 3 vysílají televize Óčko, Public TV a TV Noe, aniž by měly platné licence pro zemské digitální vysílání. A navíc by operátor multiplexu 2 (České Radiokomunikace), v němž bude Nova se svým jedním bonusovým programem vysílat, dal jistě přednost právě jejím převzatým programům před jinými zájemci, protože jde o velmi lukrativního zákazníka. Jinými slovy, samostatného multiplexu obsazeného pouze programy televize Nova se můžeme dočkat ještě dříve, než Česká republika v listopadu 2011 ukončí analogové vysílání a Nova či jakýkoli další zájemce si bude moci požádat o libovolný počet licencí pro zemské digitální televizní vysílání (a také je dostane).

V čem si Nova notuje s Primou

Výhrady Primy k TPP jsou totožné s Novou v bodech, které se týkají diskriminace při pokrytí zemským digitálním signálem a výpadky vysílání v oblastech, kde bude docházet k vypínání analogu. Obě komerční televize se obávají situace, kdy jedna z nich bude muset v určitém místě vypnout analogové vysílání a druhá by v něm ještě nějakou dobu pokračovala. Tím by ta druhá byla ve výhodě. Prima navíc tvrdí, že v některých místech by musela podle TPP spouštět digitální vysílání později než Nova a Česká televize, a to jí poškodí. Dá se tedy čekat, že pokud by k výše jmenovaným situacím v budoucnu skutečně došlo, pokusí se jedna nebo druhá televize proces digitalizace zpochybnit a není vyloučeno, že by se vrátila plně k analogovému vysílání.

BRAND24

Komerční jedničce i dvojce se rovněž nelíbí obecně formulované zásady chystané státní informační kampaně k přechodu na digitální televizní vysílání. Prima nepřímo, Nova dokonce přímo, kritizovala předsedu Národní koordinační skupiny pro digitalizaci Zdeňka Duspivu a obě naznačily, že by si na jeho místě dokázaly představit někoho jiného. Další obava obou televizí se týká změn v TPP. Ředitelé Novy i Primy říkají, že podepsali harmonogram digitalizace, u něhož nečekají další výrazné změny, zvlášť ne v jejich neprospěch. Jenže už tím, že se zdržel výběr technického operátora veřejnoprávního multiplexu, dochází ke skluzům při vypínání analogového vysílání ČT 2 v určitých regionech a spouštění veřejnoprávního multiplexu.

S termíny v TPP se tedy bude muset hýbat tak jako tak. Červencový start veřejnoprávního multiplexu z jihočeské Kleti už zkrátka Česká televize nestihne, ani kdyby se rozkrájela.

Podaří se Nově obsadit celý multiplex 2 ještě před ukončením analogového vysílání v celé České republice?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).