Hlavní navigace

Nejzajímavější satelitní kanály, které zahájily vysílání během února 2017

3. 3. 2017
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Novinky tentokrát uspokojí jak hudební, tak rozhlasové fanoušky. Změny se navíc týkají i polských a českých programů, mezi jinými také platformy UPC Freesat.

Náš spolupracovník sestavil přehled nových programů, které by neměly uniknout pozornosti satelitních diváků.

Volně vysílané programy

Colors HD (satelit Astra 2)

  • Indický program Colors vysílá na satelitu Astra 2 již skoro deset let. Po šesti týdnech testování spustil v polovině února pravidelné vysílání v HD rozlišení. Program provozuje společnost Viacom 18, což je joint venture amerického Viacomu a indického Network 18. Colors vysílá hlavně indické romanticko-dramatické seriály (Devanshi, Sa Sural Simar Ka, Naagin, Shakti), ale i talent show jako Rising Star, India's Got Talent a Dancing Queen. Colors HD vysílá stejný program jako SD verze, k dispozici jsou volitelné anglické titulky.

Technické podrobnosti:

satelit – Astra 2G (28,5 °E)
frekvence – 11 612 H 23 000 2/3
video – MPEG-4, 1920 × 1080 bodů, 16:9, bitrate cca 9 200 kb/s
audio – AC3, 384 kb/s, 6 kanálů, hindsky

Colors HD.
Autor: Martin Hovorka

Colors HD.

http://www.colorstv.com/uk/

Nuta TV (satelit Hot Bird)

  • Další polský hudební program na satelitu Hot Bird je zaměřen na současný polský i světový pop a dance. Nenajdeme zde tedy starší hity z 80. a 90. let, pouze písně vydané po roce 2010. Programově je tedy Nuta TV podobná stanicím 4 Fun Dance a Eska TV. Poměr zahraničních a polských klipů je asi 4:1 ve prospěch zahraničních písní. V programovém schématu televize najdeme například ranní blok karaoke písní Spiewaj z Nuta TV, večer od 21 hodin se hrají pouze zahraniční písně a od půlnoci do rána naopak pouze polské. Nuta TV vysílá klipy od interpretů, jako jsou Alan Walker, Michael Jackson ft. Akon, Shawn Mendes, Young Stadium Club, Bebe Rexha, Ed Sheeran atp.
  • Ačkoliv je v logu stanice značka HD, na satelitu se vysílá Nuta TV v SD, ve vysokém rozlišení je k dispozici pouze v polských kabelových sítích. Televizi provozuje firma MWE (Michal Winnicki Entertainment), která vlastní i další televize známé ze satelitu Hot Bird – hudební Power TV a kódovaný program Adventure HD.

Technické podrobnosti:

satelit – Hot Bird 13C (13 °E)
frekvence – 11 393 V 27 500 3/4
video – MPEG-4, 720 × 576 bodů, 16:9, bitrate cca 1 000 kb/s
audio – MP2, 192 kb/s, stereo, polsky

Nuta TV.
Autor: Martin Hovorka

Nuta TV.

http://nuta.tv/

Rádio Zet (satelit Astra 3)

  • Rozhlasová stanice Zet (dříve známá jako Rádio BBC) se specializuje na zpravodajství o byznysu a podnikání, do vysílání ale zařazuje také přehledy zahraničního tisku a rozhovory. České vysílání probíhá od 6 do 19 hodin, po zbytek času se vysílá anglické BBC World Service. Zaměření stanice se ale brzy změní, prezident firmy Lagardère Active ČR (která rádio Zet vlastní) Michel Fleischmann požádal nedávno o změny v licenci. Konkrétně by se měl výrazně navýšit podíl hudby ve vysílání.

Technické podrobnosti:

satelit – Astra 3B (23,5 °E)
frekvence – 12 363 V 29 500 3/4
audio – MP2, 192 kb/s, stereo, česky

https://www.zet.cz/

Nové programy v českých kódovaných paketech

DTX – Discovery Turbo Extra (satelit Thor, paket UPC)

  • UPC Freesat vyřadil tento měsíc ze své nabídky program Discovery World, který jako jediný ze stanic Discovery vysílal dokumenty v původním slova smyslu. Nahradil ho programem Discovery Turbo Extra, ten se zaměřuje na mladé mužské publikum a jeho název napovídá, že se věnuje hlavně autům. Většinou zde najdeme docusoap pořady o opravách, přestavbách a renovacích aut a motocyklů (Garage Squad, American Hot Rod, Chasing Classic Cars, Chop Shop – London Garage, Wheeler Dealers, Street Customs Berlin, Kindig Customs), motoristické reality show (Ice Racer Showdown, Ulimate Car Building, Driving Me Crazy) a pořady složené z amatérských videí (Fail Army, Wheels That Fail, Destroyed in Seconds).

Technické podrobnosti:

satelit – Thor 5 (1 °W)
frekvence – 11938 H 28 000 7/8
video – MPEG-2, 720 × 576 bodů, 16:9, bitrate cca 2 500 kb/s
audio – MP2, 128 kb/s, stereo, maďarsky
audio – MP2, 128 kb/s, stereo, česky
audio – MP2, 128 kb/s, stereo, anglicky

Stanice DTX.
Autor: Martin Hovorka

Stanice DTX.

Nové zahraniční placené programy

Polsat Doku (satelit Hot Bird, paket NC+)

  • Nový tématický program společnosti Cyfrowy Polsat vysílá dokumenty, docusoap i reality show nejen zahraniční, ale i domácí výroby. Převažují dokumenty z druhé světové války – The Men and the Machines that Beat Hitler, The Last Secret of the Third Reich, Nazi Secret Weapons… Z dalších pořadů můžeme zmínit např. erotický magazín Girls Guide to 21st Century Sex, dokumentární krimi série Making of the Mob a Great Escapes, nebo přírodopisnou sérii Micro Monsters. Z domácí docusoap a reality show tvorby Polsat Doku vysílá mimo jiné seriály Drwale, Taaaka ryba, Na ratunek 112, Gliniarze a Skarby III. rzeszy. Program má i jakože anglickou zvukovou stopu, ale i na ní je polština.

Technické podrobnosti:

satelit – Hot Bird 13B (13 °E)
frekvence – 12 265 V 27 500 3/4
video – MPEG-4, 1920 × 1080 bodů, 16:9, bitrate cca 5 500 kb/s
audio – MP2, 192 kb/s, stereo, polsky

Polsat Doku.
Autor: Martin Hovorka

Polsat Doku.

Rubrika sleduje změny ve vysílání na družicích v rozsahu 55 °E až 30 °W, pouze vysílání v Ku pásmu s V nebo H polarizací a jen programy zachytitelné s anténou do 100 cm. Zdroje jsou vlastní ladění, tiskové zprávy a weby jako Flysat.com nebo Lyngsat.com.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).