Hlavní navigace

Navzdory spekulacím společnost MTG Primu zatím neprodá, domnívají se analytici

27. 4. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

UVNITŘ GRAFY – Množí se sice spekulace, že společnost MTG prodá svůj podíl v televizi Prima Andreji Babišovi, podle analytiků k tomu však nedojde. Reálně naopak vypadá odchod MTG z ruského trhu.

Přestože hospodaření společnosti MTG, která spoluvlastní televizi Prima, negativně ovlivnilo posílení dolaru, dokázala firma v prvním letošním čtvrtletí meziročně zvýšit tržby i zisk. V případě čistého zisku šlo dokonce o dvojnásobek. Oproti loňskému prvnímu čtvrtletí se MTG též zvýšily tržby v České republice, a to o 6 %. Navzdory spekulacím se proto analytici domnívají, že MTG tuzemský televizní trh neopustí. Naopak to ale vypadá s ruským televizním trhem, kde zřejmě MTG své aktivity ukončí.

MTG vykázala v prvním kvartále rekordní tržby

Společnosti MTG, polovičnímu vlastníkovi televize Prima, se v prvním letošním čtvrtletí dařilo více než loni. Firma dosáhla tržeb ve výši 3,7 miliardy švédských korun (10,8 miliardy českých korun), což je o 2,89 % více než v prvním čtvrtletí loňského roku. Tehdy měla MTG tržby o více než 100 milionů švédských korun nižší, konkrétně se jednalo o částku 3,6 miliardy švédských korun (10,5 miliardy českých korun). Jak uvedla sama MTG ve zprávě o hospodaření, první letošní kvartál se tak z pohledu tržeb zařadil mezi rekordní. Nedařilo se ale jen v oblasti hrubých příjmů. Oproti roku 2014 se společnosti MTG také zdvojnásobil čistý zisk. Zatímco loni měla MTG v prvních třech měsících čistý zisk 159 milionů švédských korun (465,9 milionu českých korun), letos evidovala zisk ve výši 318 milionů švédských korun (tedy 931,7 milionu českých korun).

Výsledky hospodaření MTG přitom, podobně jako další firmy, negativně ovlivnilo posilování amerického dolaru. Přestože firma v dolarech nevykazuje, má v dolarech denominovanou část nákladů (nákup filmové tvorby z USA) a silnější dolar tak snižuje marže. Přesto se firmě podařilo tržby i zisky udržet, především díky silné výkonnosti placených kanálů v severní Evropě. Ty zůstávají tahounem firmy, zatímco volně šířené signály jak na severu Evropy, tak na rozvíjejících se trzích mají již delší dobu horší trendy, vysvětlil pro server DigiZone.cz Pavel Ryska, analytik J&T Banky. Hlavním důvodem růstu tržeb i zisku v uplynulém období bylo digitální vysílání. Skupině se daří zejména ve Skandinávii, kde rostou tržby z prodeje placených programů. Po poklesu tržeb a zisku v roce 2014 u neplaceného vysílání ve střední a východní Evropě MTG hlásí opět zvýšení tržeb a zlepšení ziskovosti, připojil se Ondřej Šnejdar, partner společnosti BDO Audit.

Tahounem regionu je Bulharsko, Česko ale také rostlo

Právě regionu, který zahrnuje Pobaltí, Českou republiku a Bulharsko, se v prvním čtvrtletí roku 2015 také mimořádně dařilo. Tržby vzrostly o 74 milionů švédských korun (216,8 milionu českých korun) na 546 milionů švédských korun (1,6 miliardy českých korun) a provozní ztráta ve výši 12 milionů švédských korun (35,2 milionu českých korun) se překlopila do zisku 15 milionů švédských korun (44 milionů českých korun). Tahounem se stal bulharský trh, kde tržby vzrostly o 17 % a zvýšil se i podíl sledovanosti.

Oproti Bulharsku sice v Česku rostly tržby méně, i tak si ale MTG polepšila o 6 %. To analytici považují, vzhledem k vysoce konkurenčnímu prostředí na českém trhu, za dobrý výsledek. Jde podle mého názoru o poměrně příznivou zprávu pro MTG, a to vzhledem k tomu, že na českém trhu by nadále mělo docházet k návratu inzerentů na Novu, mimo jiné právě od Primy. Naznačuje to také, že český televizní reklamní trh nadále roste, komentoval pro server DigiZone.cz Ryska.

BRAND24

Podle analytiků MTG Česko neopustí, Rusko však zřejmě ano

Navzdory spekulacím o prodeji televize Prima Andreji Babišovi se analytici domnívají, že MTG český trh neopustí. Nemyslím si, že by MTG o odchodu uvažovala. Na českém trhu mohou ziskově fungovat dvě konkurenční komerční televize a Prima v posledních letech ukázala, že může být Nově rovnocenným soupeřem, uvedl Pavel Ryska. Výsledky společnosti FTV Prima byly v předcházejících letech byly velmi dobré. Přestože v roce 2014 došlo k poměrně významnému snížení tržeb, odchod z Česka považuji v nejbližších letech za krajně nepravděpodobný, souhlasí Šnejdar.

Zatímco na českém trhu MTG podle analytiků zůstane, ruský trh asi brzy opustí. Podle nového nařízení totiž mohou zahraniční vlastníci držet v ruských mediálních firmách maximálně 20 %. Protože nelze očekávat v blízké budoucnosti uklidnění vztahů mezi Ruskem a západem, nedojde zřejmě ani ke změně tohoto kontroverzního zákona. Myslím si, že případný dvacetiprocentní podíl by byl pro MTG příliš malý, a proto se MTG rozhodne odejít z Ruska, domnívá se Ondřej Šnejdar. Pavel Ryska nicméně upozorňuje, že odchod MTG z Ruska není ještě jistý. U Ruska je riziko nepříznivé regulace vysoké a odchod je možný, nicméně jde stále o trh s potenciálem do budoucna a MTG to tak bude velmi zvažovat, upozornil na závěr Ryska.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je redaktorem serveru Podnikatel.cz. Ve svých studiích na VŠE se specializoval na hospodářskou politiku a hospodářské a sociální dějiny. Mezi jeho záliby patří sport, kultura, ekonomika a politika.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).