Hlavní navigace

Nad multiplexem 4 se smráká. Odchází z něho TV Metropol a zřejmě i Óčko

13. 8. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
TÝDENNÍ REVIZE - Společnost Telefónica O2, která je kromě IPTV televize O2TV také provozovatelem digitálního pozemního multiplexu 4, bude mít zřejmě brzy s ufinancováním této sítě problémy. K poslednímu srpnu z ní odejde pražská televize TV Metropol a chuť na přestup do konkurenčního multiplexu 3 má i hudební stanice Óčko. Oba dva kanály se nechaly zlákat nabídkou společnosti Czech Digital Group na vysílání pouze ve vybraných lokalitách. O2 tak nezbude v multiplexu 4 žádný klient.

Odchod TV Metropol z multiplexu 4 = velký problém pro Telefóniku

Budoucí fungování digitálního pozemního multiplexu 4 je v ohrožení. O odchodu z této sítě uvažuje po pražské televizi TV Metropol také hudební stanice Óčko. Podle informací serveru DigiZone.cz už jsou zástupci tohoto programu ve fázi pokročilých jednání se společností Czech Digital Group, respektive zástupci Českých Radiokomunikací, která firmu stoprocentně vlastní, jež souvisí se vstupem do multiplexu 3. Mohu potvrdit, že s Radiokomunikacemi jednáme a vypadá to velice nadějně. Pravděpodobně se dohodneme, uvedl pro DigiZone.cz generální ředitel Óčka Jiří Balvín. Jednání na dobré cestě potvrdil redakci našeho webu také šéf techniky tohoto programu Lukáš Hnilička. Óčko by stejně jako TV Metropol využilo nové nabídky Czech Digital Group na vysílání pouze v některých lokalitách. Vybralo by si tak určitě Prahu a střední Čechy, dále pak pravděpodobně Brno, Ostravu, případně další oblasti.

Lukáš Polák: Multiplexu 4 hrozí existenční problémy. Óčko uvažuje o přesunu do sítě 3
Lukáš Polák: TV Metropol odchází od Telefóniky O2. Od září bude vysílat jen v multiplexu 3
Lukáš Polák: TV Metropol začala testovat v pražském multiplexu 3

JOJ a JOJ Plus začnou vysílat v přirozeném HD formátu

Nejen obraz z SD do HD kvality převedený, tedy takzvaný upscale, ale také vysílání v nativním (přirozeném) vysokém rozlišení nabídnou slovenské televize JOJ a JOJ Plus od tohoto podzimu. Informoval o tom server Mediálne.sk. Zařazení do nabídek operátorů potvrdil mluvčí skupiny Jozef Gogola. Nechtěl být však ještě konkrétnější v tom, kterých společností se tato skutečnost týká. Na nativní formát HD obrazu se mohou diváci těšit u akvizičních pořadů, jako jsou například filmy a seriály. V tuto chvíli je již několik nakoupených a počítá se i s dalšími. TV JOJ nezapomene v nejvyšší kvalitě obrazu nabídnout divákům i některé původní formáty. Již od roku 2008 vysílá v HD kvalitě konkurenční Markíza, jejímž prvním takto nabízeným titulem byl animovaný film Happy Feet. Také Slovenská televize vysílala v HD rozlišení, například během letních a zimních olympijských her.

Nova HD - repríza

V České republice vysílá ze satelitu například Nova HD. Slováci se ještě takového programu nedočkali. (Foto: autor)

Lukáš Polák: TV JOJ přinese v HDTV i nativní obsah – filmy, seriály a původní tvorbu

Nova Sport mění na satelitu Astra parametry příjmu

Provozovatele kabelových a IPTV sítí čeká přenastavení distribuce kanálu Nova Sport. Tento týden o tom informovala společnost CET 21. Primární vysílání televizní stanice NOVA Sport ve standardním rozlišení se přesouvá na novou frekvenci, a to na stejném satelitu Astra 23,5 stupně východně. Program bude zakódován v systému podmíněného přístupu Conax, uvedla CET 21. Přeladění, které je nutné provést do 31. srpna, se bude týkat také satelitních služeb CS Link, Skylink a T-Mobile televize. V současné době se už program na novém kmitočtu vysílá, ale je kódován pouze systémem podmíněného přístupu Conax, později k němu budou připojeny i zbývající – CryptoWorks a Irdeto – které budou určeny právě pro tři výše zmíněné platformy. Diváků, kteří nejsou zákazníky některé z jmenovaných tuzemských satelitních služeb, se přeladění netýká.

Marek Kindernay - Nova sport

Novu Sport vede již několik let Marek Kindernay. (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Lukáš Polák: Nova Sport změní od září parametry příjmu pro služby CS Link a Skylink

Stručně

Dvě různé hlavní zpravodajské relace by mohla brzy produkovat Česká televize. Události nyní vysílají souběžně programy ČT 1 a ČT 24, podle šéfredaktora zpravodajství Karla Nováka jsou však diváci obou programů diametrálně odlišní a zaslouží si specifičtěji zaměřené večerní zprávy.

Jan Potůček: Uvažujeme o jiných Událostech pro ČT 1 a ČT 24, říká šéf zpráv Karel Novák

Filmový kanál Film Europe, za kterým stojí slovenský podnikatel Ivan Hronec, jež už prostřednictvím stejnojmenné firmy provozuje stanice pod hlavičkou CS TV (Kino CS, Doku CS a Muzika CS), by se mohl v případě kladné odezvy dočkat i svých sesterských stanic. V rozhovoru pro aktuální vydání týdeníku Trend to uvedl právě Hronec. Programy by fungovaly na podobné bázi jako rodina CS TV.

Lukáš Polák: Film Europe se možná dočká sourozenců, podobně jako kanály CS TV

Satelitní služba Skylink dosáhla milionu a půl aktivních zákaznických karet v České republice a na Slovensku. Zástupci operátora to dnes oznámili prostřednictvím tiskové zprávy. Hranice milionu aktivních karet bylo dosaženo před rokem, konkrétně 7. dubna. Na další půl milion zákazníků, respektive karet, musel Skylink čekat přesně 468 dní.

Lukáš Polák: Satelitní služba Skylink má po necelých pěti letech milion a půl aktivních karet

TK Skylink 21.4.2011 - Jaromír Glisník

Výkonný ředitel Jaromír Glisník může být s vývojem zákaznické základny Skylinku spokojen. Jen kdyby těch platících zákazníků bylo více… (Foto: Ondřej Hošt, DigiZone.cz)

Slovenská komerční televize TV Živa, která se orientuje výhradně na interaktivní hry a věštění budoucnosti v přímém přenosu, přistoupila v minulých dnech k úpravě svého loga. Stanice se překvapivě opět hlásí ke svému původnímu názvu Nautik. Logo je nyní výrazně menší a tudíž také hůře čitelné. Na webových stránkách však provozovatel stanice používá původní verzi loga.

Lukáš Polák: TV Živa změnila logo a vrátila se k názvu Nautik

Televize Prima, respektive držitel její licence – společnost FTV Prima – provedla v minulých dnech u Úřadu průmyslového vlastnictví (ÚPV) registraci ochranné známky O mé rodině a jiných mrtvolách. Ačkoliv stanice zatím tento formát oficiálně nijak nekomentovala, společenská média (bulvární tisk, některé týdeníky a weby) přinesla již v první polovině roku o tomto chystaném sitcomu podrobnosti.

Lukáš Polák: Prima si zaregistrovala sitcom Pawlovské O mé rodině a jiných mrtvolách

BRAND24

Ve věku 83 let zemřela v pondělí v pražské léčebně dlouhodobě nemocných v Malvazinkách herečka a dlouholetá členka Komunistické strany Čech a Moravy (KSČM) Jiřina Švorcová. Jako první o tom informoval server Novinky.cz. Tomu to potvrdil předseda KSČM Vojtěch Filip. Švorcová byla kromě filmového a divadelního hrání spjata právě s komunistickou stranou, kde působila jako recitátorka při stranických projevech.

Lukáš Polák: Žena za pultem Jiřina Švorcová zemřela

Nejzásadnější událost tohoto týdne byla (je):

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).