Hlavní navigace

Slováci už si stěžují na servisní poplatek služeb CS Link a Skylink obchodní inspekci

2. 6. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Slovenská obchodní inspekce už registruje první stížnosti na zavedení servisního poplatku u operátorů CS Link a Skylink. Podobný krok lze podle informací DigiZone.cz očekávat i v Česku.

Zavedení takzvaného servisního poplatku na fungování satelitních služeb CS Link a Skylink se dostává do další fáze. Na Slovensku už si na něho začali stěžovat první zákazníci obou operátorů. Informuje o tom deník SME ve své ekonomické rubrice. CS Link i Skylink sice zdůrazňují, že nejde o zpoplatnění programů v základní nabídce, v praxi ovšem dochází od září k tomu, že servisní poplatek budou platit pouze právě oni. Operátoři deklarují, že u placených nabídek už je zahrnut v ceně balíčku. Tím pádem už ale neplatí, že základní české a slovenské programy budou sledovat diváci zadarmo.

K TÉMATU: Skylink a CS Link od září zavedou servisní poplatek 29 Kč u neplacených nabídek

První stížnosti dorazili na Slovenskou obchodní inspekci. Až prostudujeme legislativu a obchodní podmínky poskytovatele této služby, vyjádříme se, uvedla pro SME mluvčí orgánu Danuša Krkošová. O neférovém jednání vůči zákazníkům hovoří i bývalý šéf slovenského telekomunikačního úřadu Branislav Máčaj. V každém případě je to nekorektní ke všem zákazníkům, konstatoval Máčaj, který se domnívá, že taktéž mohlo dojít ke klamání spotřebitele. Podle informací serveru DigiZone.cz si chtějí na počínání vlastníka operátorů, skupinu M77 Group, stěžovat i zákazníci v České republice.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: O zpoplatnění programů v základní nabídce CS Linku a Skylinku se hovořilo už v březnu

Velice překvapivě se k celé věci postavil Rozhlas a televize Slovenska (RTVS), jehož stanovisko zveřejnil web SatelitnáTV.sk. Ten v podstatě dává od celé věci ruce pryč. Je to jejich obchodní politika a RTVS s ní nemá nic společného. Nemusí ji s námi konzultovat a návrh jsme ani neviděli, takový postup se však dal očekávat. Jde o smluvní vztah mezi provozovatelem satelitního přenosu a příjemcem, ne mezi vysílatelem a příjemcem, uvedl mluvčí RTVS Richard Šümeghy. Naopak Česká televize považuje situaci za závažnou, a jak vás již server DigiZone.cz informoval, iniciuje v této věci mimořádnou schůzku se zástupci Skylinku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).