Hlavní navigace

Na pozici generálního ředitele České televize se hlásí dvanáct kandidátů

28. 3. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: ČT
Rada České televize zveřejnila jména dvanácti uchazečů, kteří splňují podmínky výběrového řízení na post generálního ředitele. Je mezi nimi i současný ředitel Petr Dvořák.

Do výběrového řízení na funkci generálního ředitele České televize, které vypsala Rada České televize v polovině února, se přihlásilo dvanáct zájemců. Je mezi nimi i současný ředitel Petr Dvořák, který v čele veřejnoprávní televize stojí od podzimu 2011 a jehož funkční období skončí letos na konci září. Důvody předčasného termínu volby shrnula pro DigiZone mediální analytička Irena Ryšánková.

K TÉMATU: Radě České televize nikdo nenařizuje, který termín má zvolit

První kolo volby proběhne ve středu 12. dubna, kdy radní zúží seznam vhodných kandidátů. Jméno nového ředitele by měla rada oznámit o čtrnáct dní později. Nedodržení řádného termínu nové volby má dva důvody. Prvním z nich jsou podzimní parlamentní volby, které by případnou volbu zbytečně dramatizovaly. Druhým důvodem pak je končící mandát tří radních, jejich funkční období skončí na začátku prázdnin.

PSALI JSME: Rada České televize vypsala výběrové řízení na generálního ředitele, volba proběhne 26. dubna

Pro volbu generálního ředitele je potřeba deseti hlasů z patnáctičlenné Rady, v případě jejího zúžení na dvanáct členů by pak situace byla ještě komplikovanější. Také není jisté, zda by se do případné zářijové volby povedlo dovolit chybějící tři radní.

Abecední seznam uchazečů o post generálního ředitele ČT

  • Alena Dlabačová
  • Petr Dvořák
  • Gabriela Froňková Dousková
  • Martin Konrád
  • Tomáš Kopečný
  • Karel Novák
  • Daniel Petruška
  • Jiří František Potužník
  • Radoslav Štědroň
  • Milan Vacek
  • Stanislav Vaněk
  • Petr Vinklář

Současný ředitel České televize Petr Dvořák.

Abecedně první v pořadí je redaktorka a scénáristka Alena Dlabačová. Hned za ní se nachází současný ředitel Petr Dvořák, který do České televize přešel z pozice generálního ředitele České televize, předtím pracoval jako manažer společnosti PPF.


Autor: Česká televize

Jedním z kandidátů je i šéfeditor zpravodajství ČT Karel Novák.

Další uchazečkou je Gabriela Froňková Dousková, která se věnuje marketingu a PR a v tomto segmentu pracovala například pro televizní festival Zlatá Praha. Martin Konrád je někdejším ředitelem FTV Prima, z této pozice odešel přesně před třemi lety v březnu 2014. O post generálního ředitele má zájem i majitel PR agentury Topart Media Tomáš Kopečný a šéfeditor zpravodajství České televize Karel Novák.

UX DAy - tip 2


Autor: Česká televize

Jiří F. Potužník kandidoval už při minulé volbě.

Požadavky výběrového řízení splnil i někdejší poslanec ODS Daniel Petruška, který ve Sněmovně reprezentoval Pardubický kraj v letech 2006 až 2010. Jiří František Potužník se jako bývalý zahraniční zpravodaj České televize ucházel o funkci generálního ředitele už v roce 2011, je znám i jako generální komisař české účasti na milánském Expu v roce 2015.


Autor: Česká televize

Milan Vacek působil jako vedoucí dramaturg Centra vzdělávacích pořadů České televize.

Dalšími uchazeči, kteří se do konkurzu hlásili i minule jsou předseda Strany práce Radoslav Štědroň a režisér hudebních relací Českého rozhlasu Stanislav Vaněk. Zkušenosti z působení v České televizi pak má i někdejší dramaturg Centra vzdělávacích pořadů České televize Milan Vacek, který v roce 1999 zvítězil ve výběrovém řízení na šéfproducenta Centra vzdělávacích pořadů České televize. Abecedně posledním uchazečem je Petr Vinklář, někdejší auditor společnost KPMG.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).