Hlavní navigace

Na Opavsko se brzy vrátí digitální signál. Zatím ale jen ČT

26. 1. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Po pěti měsících výpadku naladí na přelomu února a března diváci na Opavsku opět zemskou digitální televizi. Z ostravského vysílače Hošťálkovice začne s více než ročním předstihem digitálně vysílat Česká televize společně s Českým rozhlasem. Signál takzvaného veřejnoprávního multiplexu by měl pokrýt široké okolí Ostravy, včetně Opavska a části Bruntálska, kde nebylo možné po loňské zářijové výměně antény na jiném ostravském vysílači Hladnov digitální televizi naladit.

Digitální ČT pro Ostravu ze dvou vysílačů

Česká televize se dohodla s Českými Radiokomunikacemi, které pro ni zajišťují provoz všech hlavních digitálních vysílačů, že využije náhradní anténu na vysílači Hošťálkovice, z níž loni krátce vysílal multiplex 3 s televizemi Óčko, Z1 a Public. Výkon vysílače ale bude omezen na 14 kW. Digitální vysílání z Hošťálkovic diváci naladí na kanále 54, tedy na tom samém, který loni využíval multiplex 3. Veřejnoprávní televize zároveň bude dál digitálně vysílat na stejném kanále 54 také z vysílače Hladnov, s nímž Hošťálkovice vytvoří jednofrekvenční síť. Na rozdíl od Prahy a Brna ale budou oba městské vysílače v Ostravě vysílat v horizontální polarizaci, takže ti, co zde už digitální vysílání přijímají, nebudou muset znovu upravovat antény.

Region Ostrava

Podrobnosti o digitálním vysílání na Ostravsku

Jaké digitální sítě na Ostravsku vysílají, z jakých vysílačů, s jakým výkonem a které televize obsahují? Dosáhne digitální signál těchto sítí i k vám? Přesvědčit se můžete v kapitole Ostrava stálé přílohy serveru DigiZone.cz Digitální vysílání v regionech. Na jednom místě zde najdete technické parametry spuštěných vysílačů, přehled vysílaných televizí, mapy pokrytí a termíny vypínání analogového vysílání televizí Nova, Prima, ČT 1 a ČT 2.

Vysílání z Hošťálkovic se omezí pouze na čtyři programy ČT a sedm stanic Českého rozhlasu. Komerční televize zatím tento vysílač nevyužijí, protože není uzpůsoben na vysílání několika digitálních sítí najednou. K tomu dojde až po výměně hlavní vysílací antény, již ČRa plánovaly na příští rok. Firma ji ale provede ještě letos, a využije k ní známý dvourotorový vrtulník Kamov Ka-32. Přesný termín výměny antény ještě Radiokomunikace neoznámily, dojde k ní ale zřejmě v létě nebo začátkem podzimu, protože už v listopadu by měla ČT zvýšit výkon digitálního vysílání z Hošťálkovic na plnou hodnotu 100 kW. Komerční multiplexy začnou tento vysílač využívat až v dubnu 2011.

Zrychlí i komerční televize?

Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by komerční televize, stejně jako ČT, chtěly spouštění digitálního vysílání z hlavního ostravského vysílače Hošťálkovice urychlit. Čím dříve by zde totiž začaly vysílat, tím déle by trval souběh analogového a digitálního vysílání na Ostravsku a tím déle by tyto televize musely platit vyšší poplatky za šíření signálu. Vyšší náklady na šíření signálu se týkají rovněž ČT, v jejím případě jde ale o službu veřejnosti. Reagujeme tím i na řadu stížností, které nám od loňského podzimu chodí od diváků z Opavska. Pro tento region nebylo původní digitální vysílání z Hladnova určeno a ani se nepočítalo s tím, že k nim signál dorazí. Změnou vysílacích parametrů hladnovského vysílače ale tito lidé o digitální signál přišli a předčasným spuštěním vysílače Hošťálkovice se jim vrátí, vysvětlil serveru DigiZone.cz Pavel Hanuš, vedoucí projektu digitalizace ČT.

Z hošťálkovického vysílače by mohl teoreticky odstartovat dříve také multiplex 3 s novými digitálními televizemi, které nemusí řešit problém souběžného analogového a digitálního vysílání. Televize, které vysílají v této digitální síti, ale mají s operátorem podepsané jenom krátkodobé smlouvy a zatím není jasné, jak dlouho bude multiplex 3 obsazen, a hlavně kým. Nynější programy v síti 3 totiž lavírují mezi tímto multiplexem a digitální sítí 4, která sice nebude mít tak robustní pokrytí jako multiplex 3, ale zaměří se především na města s větší hustotou obyvatel a tudíž bude mnohem levnější na poplatky za šíření signálu. A to není pro nové televize s malou sledovaností a nepatrnými zisky z reklamy k zahození.

Vysílač Ostrava Hošťálkovice

Ostravský vysílač Hošťálkovice, z něhož 1. března zahájí Česká televize zemské digitální vysílání (Foto: www.mrakodrapy­.xf.cz)

Tipy C

Ilustrační anténa síto

NAPSALI JSME: Lidé na Opavsku přišli o digitální signál. Vrátí se až za dva roky

Nemilého překvapení se dočkali loni v září diváci na Opavsku a Bruntálsku, kteří si zvykli přijímat digitální televizi z ostravského vysílače Hladnov (Slezská Ostrava). Po výměně anténních systémů na hladnovském vysílači je vyzařovací diagram nové antény trošku jiný, a Opavsko s Bruntálskem je téměř bez signálu. Do doby, než digitální televize na Ostravsku začnou využívat další dva plánované vysílače – Hošťálkovice a Lysou horu – případně do spuštění dalšího digitálního vysílače na Pradědu, si většina diváků může nechat o digitální televizi jenom zdát.

Vyšší výkon z Hladnova nepomohl

Česká televize se snažila problém s výpadkem digitálního signálu na Opavsku, způsobený zářijovou výměnou antény na vysílači Hladnov, vyřešit zvýšením výkonu tohoto vysílače. Kvůli mezinárodní koordinaci kmitočtů ale nemohla z Hladnova vysílat vyšším výkonem než 1,2 kW, což divákům na Opavsku nijak nepomohlo. Opavané se ale musí smířit s tím, že jakmile dojde na výměnu vysílací antény v Hošťákovicích, digitální signál z tohoto vysílače se krátkodobě zhorší. Definitivně si oddechnou až koncem listopadu, kdy multiplex 1 z Hošťálkovic najede na plný výkon 100 kW. K tomuto a hladnovskému vysílači přibude v červenci 2010 ještě vysílač Lysá hora, odkud bude ČT digitálně vysílat rovněž na kanále 54 a zapojí se do jednofrekvenční sítě s Hošťálovicemi a Hladnovem.

Stejným způsobem bude řešená také jednofrekvenční síť multiplexu 2 s televizemi Nova, Nova Cinema, Prima, Prima klub a TV Barrandov. Multiplex 3, který rovněž využívá vysílače Českých Radiokomunikací, bude vysílat pouze z Hošťálkovic a Hladnova, vysílač na Lysé hoře používat nebude.

Pořídili byste si jenom kvůli sledování čtyř programů České televize set-top-box?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).