Hlavní navigace

Na návštěvě... ve zrekonstruované historické budově Českého rozhlasu

11. 6. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Zástupci Českého rozhlasu tento týden představili výsledek druhé etapy rekonstrukce historické budovy ČRo na Vinohradské třídě v Praze. Novináři dostali možnost nahlédnout do prostor budoucích studií, kanceláří a chodeb. Redakce serveru DigiZone.cz byla při tom. Přinášíme vám pohled do budovy, která je chráněnou historickou památkou. Její prostory jsou zatím pusté, ale za několik měsíců by se sem měla nastěhovat valná část techniky a lidí z rozhlasu.

Vítejte na Vinohradské

První etapa rekonstrukce slavné budovy na Vinohradské ulici proběhla již v letech 2004 a 2005. K odstar­tování druhé etapy na podzim roku 2007 bylo nutné najít náhradní prostory pro studiovou výrobu a stejně tak přestěhovat na 600 zaměstnanců do dočasných prostor. Tento problém se podařilo vyřešit nákupem budovy v Římské ulici 15, která sousedí s rozhlasovými budovami Vinohradská 12 a Římská 13, a pronájmem budovy Římská 12 na dobu předpokládané rekonstrukce.

Český rozhlas kolaudace 1

Pojďte s námi po schodech do historické budovy

Právě včera bylo zahájeno kolaudační řízení administrativní části budovy Českého rozhlasu. Dvě etapy rekonstrukce jsou u konce, nebyly zjištěny žádné závady, které by bránily převzetí budovy.

Český rozhlas kolaudace 2

V každém patře jsou dva historické výtahy v neustálém pohybu

Český rozhlas kolaudace 3

Chodby vypadají čistě a elegantně

Generální ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík sice novináře po budově neprovázel, nicméně prostřednictvím tiskové zprávy vyjádřil svou radost nad úspěšným průběhem rekonstrukce. Jedná se o největší stavební zásah v dlouholeté historii této kulturní památky, který vyžaduje citlivá řešení s ohledem na její jedinečnost, proto jsem velmi rád, že u takové události mohu být. Těší mě, že je Český rozhlas dostatečně silný a stabilní a mohl použít k financování této skutečně obří rekonstrukce své vlastní finanční zdroje. Jelikož se však jedná o obnovu kulturní památky a památkově chráněného objektu, přibližně desetinu nákladů hradil Český rozhlas z příspěvku státu, za což bych chtěl poděkovat Ministerstvu financí a Ministerstvu kultury, řekl Kasík.

Pracoviště

Český rozhlas kolaudace 4
Český rozhlas kolaudace 5

Pohled do osamělé kanceláře

Včerejší exkurze v prostorách rozhlasu zatím neodhalila, jak bude nové dílo vypadat ve výsledné podobě. Bylo vidět jen holé prostory bez techniky a studií. I proto většina kanceláří vypadala téměř stejně. Po nastěhování techniky by se měl interiér budovy změnit k nepoznání.

Český rozhlas kolaudace 6
Český rozhlas kolaudace 7

Panoramatický výhled z oken Českého rozhlasu

Budoucí studia

Český rozhlas kolaudace 8

Prostory pracoviště jsou připraveny

Český rozhlas kolaudace 9

Pohled z druhé strany

Intenzivně pokračují i práce na tzv. vnitrobloku historické budovy s rozhlasovými studii. Po skončení rekonstrukce této části tak vznikne ucelený rozhlasový komplex ohraničený ulicemi Vinohradská, Balbínova a Římská.

Český rozhlas kolaudace 10
Český rozhlas kolaudace 11

Každé pracoviště nebo budoucí studio lemuje tento vzor

Zrekonstruovaná budova rozhlasu vypadá hezky, ale zatím byla prázdná. Zajímavější pohled se naskytne za několik měsíců, kdy dojde k přestěhování vysílacích studií a jednotlivých pracovišť. I proto se rádi znovu podíváme na celkový výsledek, který bude určitě pastvou pro oči všech, kteří rozhlasem žijí.

UX DAy - tip 2

Český rozhlas kolaudace 12

Zde všechno začíná i končí

Foto: Český rozhlas

Jak se vám líbí zrekonstruované prostory historické budovy Českého rozhlasu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl šéfredaktorem severu Digitálně.tv, oficiálního státního informačního webu k přechodu na digitální televizní vysílání. V minulosti vedl internetové deníky RadioTV.cz a RadioTV.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).