Hlavní navigace

Na návštěvě u… Trojky, sportovního kanálu Slovenské televize

8. 8. 2008
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Studio Trojky, připravovaného třetího programu veřejnoprávní Slovenské televize, jsme v bratislavské Mlynské dolině navštívili dva dny před zahájením jeho vysílání. To je naplánované na dnešní druhou hodinu odpoledne. Ve sportovní redakci STV byla patrná určitá nervozita. Přímo v novém moderním studiu Trojky si moderátor nacvičoval vstupy mezi přenosy z Letních olympijských v Pekingu a rozhovor s hostem. Na pozadí běžely upoutávky na olympiádu z oficiálních tras přímo z Pekingu.

Slovenská televize sídlí v ošklivém mrakodrapu v Mlynské dolině, poblíž studentských kolejí a bratislavské ZOO. Polovina mrakodrapu je naprosto nevyužitá, samotná Trojka společně s redakcemi sportu, zpravodajství a publicistiky nesídlí přímo ve výškové budově, ale v mnohem nižším přístavku napravo od hlavní budovy (na fotografii není vidět). Hromadnou dopravou se sem dostanete lehce, přímo u STV je autobudová zastávka „Televízia“. V Bratislavě není jediná, vlastní zastávku MHD má také konkurenční televize Markíza v okrajové bratislavské čtvrti Záhorská Bystrica.

Návštěva STV 3 - 1

Když před několika lety tehdejší generální ředitel STV Milan Materák propouštěl bývalé zaměstnance televize, největší pohlaváři z dob HZDS obsadili vyklizenou restauraci v jednom z nejvyšších pater budovy. Po několika dnech se museli stáhnout, protože si jich nikdo nevšímal. (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Televize vede řadu let debatu s vládou o stavbě nového sídla, neboť mrakodrap už jejím nárokům nevyhovuje a je příliš nákladný na údržbu. Vláda nedávno nářky STV vyslyšela a naplánovala stavbu nového moderního komplexu pro všechna tři slovenská veřejnoprávní média: kromě STV i Slovenský rozhlas a národní tiskovou agenturu TASR. Vyrůst by měl v centru Bratislavy poblíž nové budovy Slovenského národního divadla.

Návštěva STV 3 - 2

Autora článku na recepci STV vítá mluvčí televize Želmíra Habánová (zcela vpravo) a moderátorka Počasí, bývalá redaktora Komunikačního centra Lucia Habancová, která nás prováděla po zázemí Trojky (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Prostory v STV jsou opravdu obrovské. Představa, že tento komplex musíte v zimě vytopit a v létě klimatizovat, je šílená. Výšková budova a její „sestřičky“ vznikly za hluboké totality s požadavkem, aby pojaly 3 800 zaměstnanců. Dnes jich má televize 800.

Návštěva STV 3 - 3

Chodba před studii zpravodajství, publicistiky a sportu, odkud se dá jít přímo do redakčního zázemí všech tří redakcí. Vpravo nepostradatelný bufet, podobný restauraci Eurest v budově zpravodajství České televize na Kavčích horách (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Vchod do studií vypadá dost nevábně. Těžko říct, zda se na tom dá něco změnit. Atmosféra celé budovy je velmi negativní a stěhování do nového by STV jenom prospělo. Otázka je, kolik to bude stát a kdo to zaplatí.

Návštěva STV 3 - 4

Za těmito prosklenými dveřmi se už zkouší olympijské vysílání sportovní Trojky (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Studio Trojky je velmi zdařilé, vypadá hodně profesionálně. Stejně jako ČT 4 Sport, také Trojka vsadila na zelenou barvu a vystříhala se používání virtuálního studia, které se STV neosvědčilo při vysílání hlavní zpravodajské relace. Každopádně je vidět, že STV na studiích pro Trojku nešetřila, a ani nemusela: od státu získala na start tohoto kanálu nevratnou dotaci 90 milionů slovenských korun.

Návštěva STV 3 - 5

Jako mávnutím kouzelného proutku vcházíme z komunistické budovy do velmi moderního a graficky příjemně zpracovaného studia, kde si zrovna moderátor nacvičuje vstupy mezi jednotlivými přenosy z Pekingu. Vlevo sedí fingovaný host, v pozadí na plazmových obrazovkách běží záběry z olympijských kanálů přímo z Číny. (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Na protější straně proti studiu Trojky stojí ještě jedno – diskusní Aréna. Nasvícené vypadá opravdu nádherně. Vejde se do něj celkem šest hostů včetně moderátora. Rovněž v jeho případě televize vsadila hlavně na zelenou barvu, zkombinovanou s modrou a bílou.

Návštěva STV 3 - 6

Diskusní Aréna má rozhodně lepší řešení studia než český program ČT 4 Sport, který si se studiem barevně příliš nevyhrál (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Zpátky do reality. Vycházíme z televizních studií a na obrovské chodbě s kantýnou míjíme dveře do kanceláří redakcí zpravodajství, publicistiky a jednotlivých pořadů. Vypadají opravdu nevábně, mnohem hůř, než ve stejně „komunistickém“ komplexu Kavčích hor v Praze, kde sídlí Česká televize.

Návštěva STV 3 - 7

Kdo zná budovu zpravodajství České televize, jistě potvrdí, že slovenští kolegové jsou na tom z estetického hlediska mnohem hůř než ti čeští (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Přímo ve sportovní redakci STV jsme v době návštěvy zastihli pouze jediného redaktora – Ľuboše Hlavenu. Část redakce byla tou dobou už v Pekingu na olympiádě (STV do Číny vyslala celkem 33 lidí, o pět více než Česká televize), část se věnovala zkušebnímu vysílání Trojky a zbylí redaktoři natáčeli v terénu. Prostory redakce se ještě upravují, kancelář se bude rozšiřovat, aby pojala všech zhruba 25 interních i externích novinářů. Celkem pro sportovní kanál STV pracuje asi 80 lidí, část z nich ale zároveň využívají i další dva programy veřejnoprávní televize.

Návštěva STV 3 - 8

Ľuboš Hlavena pracuje v STV od loňského roku, externě s ní spolupracoval ale už od roku 2003. Předtím působil ve zpravodajské televizi TA3 a Denníku Šport (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

O trofejích na skříni v kanceláři redakce sportu STV nám Ľuboš Hlavena řekl, že jich v televizi mají více než slovenští olympionici. Na obrazovkách vpravo běží několik kabelových programů, na jedné z nich testuje vysílání i sportovní Trojka.

Návštěva STV 3 - 9

V době naší návštěvy už Trojka zkušebně vysílala přes satelit a kabel monoskop, upoutávky a informace o plánovaném programu. V pravém horním rohu jedné z obrazovek se objevovalo logo s číslicí tři, které se pravidelně měnilo ve znak STV. (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Prostory pro sportovní redakci STV jsou poměrně stísněné, redaktorů a komentátorů má Trojka asi polovinu oproti ČT 4 Sport. Čeští kolegové se obávají, že STV 3 po olympiádě nebude moci nabídnout dostatek kvalitního programu, protože domácí sportovní ligy na Slovensku jsou podle nich málo kvalitní. Trojka má ale po olympiádě omezit vysílání na sedm hodin denně, a v tomto režimu má fungovat až do konce letošního roku. Příští rok se má rozsah vysílání zvýšit na dvanáct hodin denně a generální ředitel STV Štefan Nižňanský uvažuje o tom, že zbylých dvanáct hodin zaplní zpravodajstvím. Z Trojky by se tak stal zpravodajsko-sportovní kanál.

Návštěva STV 3 - 10

Nástěnka v redakci sportu STV s přehledem různých sportovních utkání, výsledky porad a dopisy (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Vedoucí redakce sportu STV Jaroslav Šišolák byl během naší návštěvy plně vytížený telefonováním. Není divu: zkoordinovat vysílání z letních olympijských her v Pekingu se startem nového sportovního kanálu musí být vysilující.

Návštěva STV 3 - 11

Jaroslav Šišolák je šéfem sportovní redakce STV, která nenaplňuje pouze vysílání Trojky, ale také sportovní pořady pro STV 1 a STV 2 (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Technické zázemí sportovního kanálu STV je oproti jeho studiím dost zastaralé. V tomto případě musí slovenští kolegové pro změnu závidět redakci ČT 4 Sport, i když leccos by se mohlo změnit po plánovaném stěhování do nového komplexu pro všechna slovenská veřejnoprávní média v centru Bratislavy. Problém je v tom, že STV je neustále zadlužená a po odchodu generálního ředitele Richarda Rybníčka v roce 2006 hospodaří s deficitními rozpočty.

Návštěva STV 3 - 12

Technické zázemí redakce Trojky není bůhvíjaké (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

BRAND24

Slovenská televize spustila před startem sportovní Trojky velkou reklamní kampaň v tisku, na billboardech i ve vlastním vysílání. Jako reklamní nosič do poslední chvíle fungoval i hlavní vchod do výškové budovy STV v Mlynské dolině, který byl oblepený plakáty s logem nového programu.

Návštěva STV 3 - 13

Moderátorka Počasí Lucia Habancová pózuje před reklamními letáčky na start Trojky u vchodu do Slovenské televize (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Pokusíte se Trojku chytnout doma?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).