Hlavní navigace

Na návštěvě u… předvolebních Otázek Václava Moravce Speciál

5. 3. 2010
Doba čtení: 12 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Sledujete předvolební krajské diskuse na České televizi? Od poloviny února objíždí štáb Otázek Václava Moravce jednotlivá krajská města a každou středu po deváté hodině večer nabízí na ČT 1 a ČT 24 živé přenosy debat s místními lídry politických stran, které v průzkumech předvolebních preferencí překročily pětiprocentní hranici zvolitelnosti do Poslanecké sněmovny. Tuto středu zavítaly Otázky do Pardubic a byl u toho i server DigiZone.cz.

Trošku překvapivě i na ČT 1

Pardubický kulturní dům Dukla znají místní především z dob, kdy sem chodili do tanečních. Interiér se tu nezměnil prakticky po několik generací, a tak si jej může ze svých moderátorských začátků na pardubických komerčních rádiích pamatovat i Václav Moravec, původem Východočech z Letohradu. Právě Duklu si zvolila Česká televize pro středeční přenos v pořadí již třetí krajské předvolební diskuse, které letos vysílá nejen zpravodajský kanál ČT 24, ale také hlavní program ČT 1.

V minulosti přitom všechny předvolební debaty, pokud nešlo o klasické nedělní Otázky Václava Moravce, měly vyhrazeny čas na programu ČT 2. Jenže letos byly hned dva důvody, proč Dvojku z tohoto projektu vynechat: jednak proto, že první dvě diskuse z Karlových Varů a Liberce probíhaly v době Zimních olympijských her ve Vancouveru a ČT 2 ve stejném čase nabízela přenosy nejatraktivnějších disciplín s českými sportovci, a pak také kvůli rozhodnutí generálního ředitele ČT Jiřího Janečka, podle něhož od Nového roku z Dvojky zmizely veškeré zpravodajské formáty.

Původně jsme ani o prostor na Jedničce nijak nebojovali, řekl mi šéfredaktor redakce aktuální publicistiky ČT Jiří Vondráček, pod něhož spadají i Otázky Václava Moravce a osobně s jejich štábem objíždí všechny krajské debaty. Nakonec jsme ale usoudili, že pokud bychom tyto speciály vysílali jen na ČT 24, neměly by takový dosah, protože tento kanál přeci jenom ještě nenaladí všichni diváci. Což je fakt: veřejnoprávní televize sice digitálně vysílá na více než 90 procentech území České republiky, drtivá část diváků ale může stále přijímat i analogový signál ČT 1 a pokud nemusejí, na digitální příjem televize zatím nepřešli.

Otázky Václava Moravce Speciál, Pardubice 3. března 2010
OVM Speciál Pardubice - 1
OVM Speciál Pardubice - 2
OVM Speciál Pardubice - 3
OVM Speciál Pardubice - 4
OVM Speciál Pardubice - 5
OVM Speciál Pardubice - 6

Fotografie můžete kliknutím zvětšit

Poprvé s lidovci a zelenými

První zájemci o Moravcovu „předvolební show“ přicházejí ke kulturnímu domu Dukla krátce po sedmé hodině večer. To je o hodinu dříve, než by podle instrukcí organizátorů měli sedět na svých místech, aby mohla proběhnout první zkouška. Štáb České televize je tu ale od rána. Přesněji řečeno, od rána zde pobíhá asi dvacítka lidí, kteří musí postavit pódium, rozestavět kamery, udělat kamerové zkoušky a nasvítit sál. Druhá, produkční a dramaturgická část štábu, přijížděla do Pardubic někdy okolo páté hodiny odpoledne, přiblížil mi Jiří Vondráček, podle něhož se produkci pořadu přímo na místě mohlo podílet 35 zaměstnanců ČT. A samotný moderátor? Václav Moravec jezdí později s maskérkou, ale po sedmé hodině už musí stihnout živý vstup do Událostí, líčí Vondráček.

Hlavní zpravodajská relace Události se snaží předvolební debaty všemožně propagovat, největším magnetem na diváky je samozřejmě Václav Moravec. V krátkém, asi dvouminutovém živém vstupu shrnuje, jakým tématům se bude debata věnovat a kteří politici v ní vystoupí. V Pardubicích je to hned sedm volebních lídrů, protože sedm stran dosáhlo podle průzkumu agentur SC&C a STEM pětiprocentní hranice v předvolebních preferencích. Poprvé od startu letošních předvolebních Otázek se tak do vysílání dostanou i zástupci lidovců a Strany zelených, kteří kvůli nepříznivým preferencím v Karlových Varech a Liberci chyběli.

Právě na absenci svých zástupců v prvních dvou vydáních Otázek Václava Moravce Speciál si veřejně stěžovali předsedové obou stran, Cyril Svoboda za KDU-ČSL a Ondřej Liška za Zelené. Neváhali kvůli tomu podat stížnost na ČT k Radě pro rozhlasové a televizní vysílání (ta však den po odvysílání pardubické debaty rozhodla, že ČT neporušila zákon a byla při obsazování předvolebních debat objektivní a nestranná). Zatímco účast lidovců v Pardubicích nebyla překvapivá, protože Pardubický kraj patří vedle Moravy k jejich tradiční baště, Zelení preferencemi příjemně překvapili, stejně jako strana Věci veřejné, jíž průzkum přiřkl takřka devět procent voličů a TOP 09 více než deset procent.

Otázky Václava Moravce Speciál, Pardubice 3. března 2010
OVM Speciál Pardubice - 7
OVM Speciál Pardubice - 8
OVM Speciál Pardubice - 9
OVM Speciál Pardubice - 10
OVM Speciál Pardubice - 11
OVM Speciál Pardubice - 12

Fotografie můžete kliknutím zvětšit

Projděte detektorem kovů, prosím

Po půl osmé večer se dveře kulturního domu Dukla otevírají veřejnosti. Sál pojme asi tři stovky lidí, z toho padesáti jsou vyhrazena místa se jmenovkami v předních řadách. Nejde o žádné papaláše, ale zájemce, kteří se přihlásili přes stránku Otázek Václava Moravce na Facebooku. Produkce tímto způsobem nabízí den před vysíláním „VIP místa“, která stačí potvrdit žádostí pod oznámením na facebookové zdi tohoto pořadu. Kapacita je obvykle naplněná během několika minut, to však neznamená, že by se na ostatní nedostalo. Musí se však spokojit s méně lukrativními pozicemi v dalších řadách.

Do sálu musí diváci projít kontrolou, kterou zajišťuje ochranka najatá ČT na všechny předvolební debaty. Její členové tedy jezdí do všech krajských měst společně s televizním štábem. Oproti prvním krajským debatám před čtyřmi lety, kdy jsme před sál stavěli velký rám, jsme letos poněkud decentnější, říká Jiří Vondráček a má pravdu: ochrankář s halogenovou baterií pouze prohlíží obsah kabelek a batohů a příručním rentgenem projíždí podél těla každého diváka. Člověk se musí rozkročit, a ochranka jej zkontroluje jako při odbavení na letišti. Poté každý dostane papírový „náramek“, stejně jako na nějakém letním festivalu. Fotoaparáty jsou zakázané – výjimku tvoří profesionální fotografové z novin.

U hlavního vchodu do budovy mezitím postává žena středního věku a rozdává příznivcům sociální demokracie charakteristické oranžové šály s logem strany. Občanští demokraté přišli v tričkách s „modrým ptákem“, zástupci Věcí veřejných mají na klopách obrovský odznak s bleděmodrým logem strany a někteří sympatizanti lidovců přišli ve žlutých tričkách s nápisem Volím Romana Línka (krajský lídr KDU-ČSL někdejší zastupující hejtman Pardubického kraje, který krátce z pozice prvního místopředsedy strany vedl lidovce i celostátně). Občas se objeví i fanoušek Zelených v brčálovém tričku. Komunisté se překvapivě nijak nezviditelňují.

Otázky Václava Moravce Speciál, Pardubice 3. března 2010
OVM Speciál Pardubice - 13
OVM Speciál Pardubice - 14
OVM Speciál Pardubice - 15
OVM Speciál Pardubice - 16
OVM Speciál Pardubice - 17
OVM Speciál Pardubice - 18

Fotografie můžete kliknutím zvětšit

Přišel hejtman i primátor

Moc hlučíte tady v těch Pardubicích, zlobí se na publikum Václav Moravec asi půl hodiny před začátkem televizního přenosu. Na místo už dorazili všichni volební lídři kromě Pavla Severy z TOP 09. Zkouška nástupu na pódium a představování hostů diskuse tedy začíná bez něj. Moravec je evidentně v dobré náladě a vtipkuje na adresu komunistického poslance Václava Snopka, který si omylem sedá na Severovo místo. Tady máme překvapivý přestup z levice do pravice. Budu na vás v Praze žalovat Vojtěchu Filipovi, směje se moderátor.

Nástup si nanečisto zkouší i tři osobnosti kraje, které mají během přenosu právo položit kandidátům otázku: bývalá disidentka Jarmila Stibicová, katolický kněz Zbygniew Czendlik a odborový předák Jaromír Dušek. Tipy na osobnosti nám dávají jednotlivé krajské redakce. Vždycky vznikne seznam asi dvaceti jmen a z těch si pak vybereme, prozradil mi Jiří Vondráček. V sále se to oranžoví šálami ČSSD, když si však chce do první řady pro diváky sednout asi šestnáctiletá spoře oděná dívka s tímhle předvolebním symbolem sociální demokracie, jedna z organizátorek ji vykazuje do vzdálenějších řad: S tímhle tady být nesmíte.

Na starodávné židličky pomalu usedá i celá politická honorace Pardubic. Možnost vidět předvolební debatu na vlastní oči si nenechal ujít pardubický hejtman Radko Martínek (ČSSD), ani primátor Jaroslav Deml (ODS). Moc ti to sluší. Jenom ten modrý náramek by sis měla sundat, radí nervózní lídryni Strany zelených, romské aktivistce Lucii Horváthové, stranická kolegyně. Horváthová se stala jedničkou pardubické kandidátky Zelených teprve před třemi týdny, když z této pozice nečekaně odstoupila Lucie Vařechová. Je prvním zástupcem strany, který vystoupí v letošních předvolebních Otázkách a jak se později ukáže, Zelení ji mediálně příliš neprotrénovali.

Otázky Václava Moravce Speciál, Pardubice 3. března 2010
OVM Speciál Pardubice - 19
OVM Speciál Pardubice - 20
OVM Speciál Pardubice - 21
OVM Speciál Pardubice - 22
OVM Speciál Pardubice - 23
OVM Speciál Pardubice - 24

Fotografie můžete kliknutím zvětšit

Jak to ten Moravec všechno stihne?

Václav Moravec opakuje výtku k publiku, které je podle něj mnohem hlučnější než v Karlových Varech nebo Liberci. To je tím, že tady jsou fanoušci pardubického hokeje, a ten je nejlepší z ligy, odpovídá mu jeden z diváků při zkoušce mikrofonu. Tak, za dvě minuty začíná přenos, utíná debatu Moravec a shání se po papírovém kapesníčku. Na poslední chvíli je na něm přeci jenom vidět mírná nervozita. Ta však opadá s úvodní znělkou pořadu. Všechno je perfektně připravené, Moravec se nejprve ohlašuje do první kamery, po prvních větách se otáčí mírně doprava na druhou kameru a poté na kameru umístěnou na jeřábu (postup si ještě minutu před začátkem přenosu upřesňuje přes mikroport s režií přenosového vozu).

Diváci v hledišti mají jedinečnou šanci vidět, jak může Moravec o nedělním poledni stíhat úvodní zdravici od stolku, moderování úvodního příspěvku, povídání ve stoje u infografiky a poté zase od stolku. Příspěvek i infografika jsou předtočené, a tak zatímco na televizních obrazovkách běží úvodní materiál od pardubického redaktora Michala Klokočníka, Moravec se přesouvá na další kameru, aby živě navázal sám na sebe. To, co vidí běžný televizní divák na své obrazovce, mohou diváci v kulturním domě Dukla sledovat na plátně umístěném v dekoraci pomyslného studia na pódiu. Tedy až na chvíle, kdy si režie připravuje meziznělku.

Nástup volebních lídrů se naostro povede úplně stejně jako nanečisto. Hned od začátku se ukazuje, že výhodu v diskusi mají ostřílení političtí matadoři jako Pavel Severa (TOP 09, dříve dlouholetá jednička na pardubické kandidátce lidovců) nebo Václav Snopek (KSČM). Poněkud rozšafně působí poslanec za ČSSD Miroslav Váňa, po jehož odpovědi „Zdroje jsou“, kterou reagoval na otázku Václava Moravce, čím by ČSSD zaplatila plánovaných 100 tisíc nových pracovních míst pro čerstvé absolventy škol a učilišť, propuká celý sál v hurónský smích. Skoro takový, jako když Severa přidá k dobru historku o tom, kterak se cestou na tuto debatu málem vyboural, když u silnice spatřil billboard s Jiřím Paroubkem a sloganem „Zabráním dalšímu zadlužování“.

Otázky Václava Moravce Speciál, Pardubice 3. března 2010
OVM Speciál Pardubice - 25
OVM Speciál Pardubice - 26
OVM Speciál Pardubice - 27
OVM Speciál Pardubice - 28
OVM Speciál Pardubice - 29
OVM Speciál Pardubice - 30

Fotografie můžete kliknutím zvětšit

Bude Dušek kandidovat do Senátu?

Diskusi chvílemi zcela opanuje kandidát strany Věci veřejné Miroslav Petráň, jehož slova o všudypřítomné korupci a cinknutých veřejných zakázkách provází hlasitý potlesk z řady „oplackovaných“ straníků. Nejsou to jen Pardubice, kde Věci veřejné postavily do čela svojí kandidátky zdatného rétora. Obsah vystoupení všech zástupců této strany v předvolebních Otázkách je ale v podstatě totožný. Petráň navíc přichází s nápadem na speciální clo, kterým by zatížil neekologicky vyrobené výrobky ze zahraničí, především z Číny. Strana Zelených se skoro nedostane ke slovu, a když ano, Lucie Horváthová bojuje spíš sama se sebou než s politickými protivníky.

To Václav Moravec chvílemi svádí boj s odborovým předákem dopravy a služeb Jaromírem Duškem, z něhož chce opakovaně vymámit, zda bude na podzim kandidovat do Senátu a zda to je kvůli tomu, aby si přišel k nezdaněným výhodám. Právě zdanitelnost výhod státních zaměstnanců v dopravě se během debaty přetřásá nejvíce, protože právě ve středu odpoledne dopravní odbory na poslední chvíli odvolaly stávku, ohlášenou na čtvrtek. Duška jsme zvolili jako hosta záměrně. Nebýt stávky, asi bychom ho nezvali, vysvětluje mi později šéfredaktor publicistiky ČT Jiří Vondráček.

Trojice osobností kraje se ale během téměř dvouhodinové debaty nedostane téměř ke slovu a pokud ano, skoro nedochází na otázky směřované na kandidáty do Poslanecké sněmovny. Jarmila Stibicová, Zbigniew Czendlik a Jaromír Dušek navíc sedí zády k publiku, takže jim nikdo nevidí do tváře (s výjimkou těch, kteří mají volný výhled na projekční plátno na pódiu). Ke slovu naopak přijde ředitel agentury STEM Jan Hartl, který telemostem z pražského studia rozebírá výsledky předvolebního průzkumu v Pardubickém kraji. Spojení s Prahou si Moravec vyzkoušel ještě před přenosem a nezapomněl Hartlovi pochválit opálený obličej z dovolené.

Otázky Václava Moravce Speciál, Pardubice 3. března 2010
OVM Speciál Pardubice - 31
OVM Speciál Pardubice - 32
OVM Speciál Pardubice - 33
OVM Speciál Pardubice - 34
OVM Speciál Pardubice - 35
OVM Speciál Pardubice - 36

Fotografie můžete kliknutím zvětšit

Bláznům se mikrofony neodebírají

Výsledky průzkumu jsou také jediným jednoznačným závěrem, k němuž se během celé debaty dojde. Lídři se evidentně nechtějí pustit do otevřené konfrontace, takže chvílemi debata vypadá jako naprostá selanka napříč politickým spektrem, doplňovaná pichlavými a přesně mířenými poznámkami Václava Moravce. Jakmile však dojde na otázky z publika, mají v režii o zábavu postaráno: přesně na tuto chvíli čekali ortodoxní příznivci politických stran, a když pokládá dotaz divák z jejich blízkosti, okamžitě vytahují stranické volební transparenty. Režie se chvílemi snaží přepínat na jinou kameru, ale nakonec rezignuje.

Měli jsme takové tendence transparenty eliminovat, ale nakonec jsme to vzdali, přiznává Jiří Vondráček. Podobné to je s rozvláčnými dotazy některých diváků. Národe, vyzývám tě, vzpamatuj se! Mysli na odkaz TGM! nabádá diváky v sále i u televizních obrazovek muž ve žlutém svetru a ignoruje opakovanou výzvu Václava Moravce, aby přešel ke konkrétní otázce. Nelze v takových případech mikrofon v publiku jednoduše vypnout? Šlo by to, připouští Jiří Vondráček, ale většinou to necháváme na Václavu Moravcovi. Je to na něm, aby tu situaci zvládl.

Debata v Pardubicích přetahuje přes půl jedenáctou, což byl původně avizovaný čas jejího konce. Domnívám se, že přenos na ČT 1 skončil v přesně stanovený čas a že živě Otázky běží už jen na zpravodajské ČT 24. Nasvědčuje tomu i projekční plátno, na kterém je už jen úvodní obrázek závěrečné znělky pořadu. Z omylu mne vyvádí až o den později Jiří Vondráček: Ne, vysílali jsme na obou programech po celou dobu. Ale je pravda, že jsme přetáhli. Poprvé, protože jak v Karlových Varech, tak v Liberci se podařilo devadesátiminutový limit speciálních Otázek dodržet.

Otázky Václava Moravce Speciál, Pardubice 3. března 2010
OVM Speciál Pardubice - 37
OVM Speciál Pardubice - 38
OVM Speciál Pardubice - 39
OVM Speciál Pardubice - 40
OVM Speciál Pardubice - 41
OVM Speciál Pardubice - 42

Fotografie můžete kliknutím zvětšit

Proč na ČT 1? A proč ne?

Zajímám se, zda zařazením Otázek Václava Moravce Speciál do hlavního vysílacího času na ČT 1 televize zbytečně neztrácí sledovanost, potřebnou pro prodej reklamních časů. Výnos z reklamy sice neputuje přímo do rozpočtu ČT, ale financuje se z něj Státní fond na podporu kinematografie, radiokomunikační účet Českého telekomunikačního úřadu, státní informační kampaň k přechodu na digitální vysílání a výstavba veřejnoprávního digitálního multiplexu České televize a Českého rozhlasu. A zatímco na fond na podporu kinematografie a radiokomunikační účet musí jít ročně stále stejné částky, u zbylých položek závisí na tom, kolik ČT vydělá na reklamě – a jakou tedy bude mít sledovanost.

BRAND24

Sledovanost není zlá, říká Jiří Vondráček. Otázky Speciál mají stále vzrůstající tendenci. První dva díly měly trošku menší výsledek, okolo 3,5 procenta všech dospělých diváků, ale v tu dobu probíhala olympiáda. Pardubickou debatu prý sledovalo už pět procent diváků. Převedeno na konkrétní čísla 425 tisíc lidí starších patnácti let. To sice není tolik lidí, kolik by program ČT 1 přilákal ve stejný čas na film, seriál nebo dokument, ale Kavčí hory splnily veřejnou službu, kvůli které si je platíme. Byť na to budou mít mnozí čtenáři těchto řádků jiný názor.

Foto pro DigiZone.cz: Tomáš Kubelka, týdeník Sedmička pro Pardubice a Chrudim

Sledujete předvolební Otázky Václava Moravce Speciál?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).