Hlavní navigace

Na návštěvě u… natáčení třetí řady retro seriálu Vyprávěj

8. 7. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Společnost Dramedy natáčí pro Českou televizi už třetí řadu populárního retro seriálu Vyprávěj. Minulý týden na Kavčí hory sezvala novináře, aby se podívali do zákulisí vzniku tohoto seriálu. Pozvánku dostal i server DigiZone.cz. Řekli jsme si, proč tedy nespojit příjemné s užitečným a nepřinést z této návštěvy reportáž našim čtenářům? A tak vznikl další díl seriálu "Na návštěvě u…". Je to vůbec poprvé, co vám zprostředkujeme pohled na natáčení televizního seriálu, navíc jednoho z nejúspěšnějších u nás. Vše ale dopadlo tak trochu jinak, než jsme si naplánovali...

Česká televize poslala 22. června publicistům pozvánku na takzvaný Novinářský den s retro seriálem Vyprávěj, který sliboval natáčení tohoto úspěšného formátu, který v pátek bezpečně válcoval a beze sporu ještě bude válcovat konkurenci. Zajímavá možnost, jak ho zprostředkovat našim čtenářům v rámci Na návštěvě u…, kde jsme mimochodem ještě žádný seriál nepřinesli, řekli jsme si v redakci. V úterý 28. června, kdy tedy bylo jeho natáčení naplánováno, jsme vyrazili na Kavčí hory. V deset hodin dopoledne byl sraz na vrátnici v hlavní budově ČT. Jak se blížil termín srazu, bylo jasné, že o Vyprávěj bude skutečně velký zájem. Na vrátnici se mohlo sejít minimálně nějakých dvacet novinářů, z nichž velká většina byli fotografové. Za pět minut deset jsme se vydali směrem ke Studiu 4. Právě zde se totiž Vyprávěj natáčí. Tedy, samozřejmě nejen tady. Prostor má hned několik. Původní informace byly takové, že do samotného studia zatím nemůžeme, protože se natáčí a tudíž nesmíme herce rušit. To bylo zvláště pro naši redakci nepříjemné zjištění, protože čtenářům jsme pochopitelně chtěli zprostředkovat dění ze zákulisí. Čekání mělo trvat několik desítek minut, k čemuž nakonec naštěstí nedošlo.

Už po zhruba deseti minutách se otevřely dveře, které spíše připomínaly dobře zabezpečený vchod do banky, a my jsme konečně mohli vstoupit. Že se však plány měnily z minuty na minutu dle potřeby natáčení, je jasné. Proto, ač mělo dovnitř vstoupit jen několik málo novinářů, nakonec se mezi kulisy dostali snad všichni, kteří byli přítomni a nutno říci, že štáb z toho příliš velkou radost neměl. V prostorách velkého studia, kde byl postaven byt, jež je součástí děje seriálu Vyprávěj, mohli návštěvníci najít tři místnosti. Z chodby současných prostor České televize se vstupovalo opět do chodby, ovšem tentokrát zasazené do osmdesátých let minulého století. Právě v nich se totiž bude třetí řada populárního seriálu, který diváci uvidí na obrazovce od podzimu, odehrávat. Hlavním spojovacím prostorem, kde bylo mimochodem vše naprosto bez chyby, nechyběla novodobá knihovna včetně knížek, tapety a řady dalších rekvizit, byla chodba. Tou bylo možné pokračovat nalevo do kuchyně a obývací místnosti nebo napravo do jídelny. V nich už se nacházeli herci, kteří ochotně zapózovali přítomným fotografům. Zapomenout nesmíme ani na chodbu, kde bylo oblečení odpovídající též 80. létům. Ze všeho jste zkrátka měli pocit, jako kdybyste si udělali výlet do minulosti. Bylo to dokonalé.

Chodba a šatna, které jsou součástí děje retro seriálu Vyprávěj
Vyprávěj III. - 1
Vyprávěj III. - 2

Všechny místnosti byly navzájem propojené, takže jste mohli přejít jak z chodby do jídelny, tak z jídelny do kuchyně, případně z kuchyně do chodby. Jako ideální příklad toho, že na vás z těchto prostor dýchají „osmdesátky“, byla jídelna. Nejde jen o to, co vidíte na první pohled – tapeta, obrazy, lustr, nábytek, ale i to, čeho si začnete všímat až na druhý pohled – ubrus, stolování, lahve, limonáda… I ti herci vám pak přijdou tak nějak doboví a vy se vlastně sami sebe ptáte, co tam děláte. Vždyť sem vlastně vůbec nepatříte. Tady si to zkrátka žije svým životem… Celou atmosféru pak v obýváku propojeným s kuchyni výborně dokreslovaly dva výtisky časopisu Burda, který byl samozřejmě nejen dobový, ale také patřičně opotřebovaný. A jaké by to bylo pozvání novinářů, kdyby se tvůrci Vyprávěj nepřišli podělit také s cenou, kterou získali nedávno na televizním festivalu v Monte Carlu. Retro seriál konkrétně zaznamenal úspěch v kategorii Dramatický TV seriál. O tom, že jde o mimořádný úspěch, skutečně není pochyb, protože doposud tuto cenu nezískal nikdy tuzemský zástupce. Mohu jen poznamenat, že tento rok je pro seriál Vyprávěj velice úspěšný. Nejdříve ocenění českých diváků v anketě TýTý (ani tato cena na novinářském dni nechyběla, pozn. red.) a nyní tato cena. Neuvěřitelné je, že jsme uspěli v opravdu silné konkurenci z celé Evropy, pochválil si nedávno producent Vyprávěj Petr Šizling.

Jídelná a obývací prostory v níž pobývají postavy Milady a Radima
Vyprávěj III. - 3
Vyprávěj III. - 4
Vyprávěj III. - 5
Vyprávěj III. - 6
Vyprávěj III. - 7
Vyprávěj III. - 8

Režisér Biser Arichtev mimo jiné novinářům prozradil, že se mohou diváci těšit například na své oblíbené herce, jako jsou Svatopluk Skopal, Veronika Freimannová nebo Roman Vojtek. Nových postav má být pouze minimálně. Z nich se tu objeví mimo jiné například Pavel Zedníček. Třetí série by měla být více osobní a hlavní hrdinové v ní občas zažijí prý opravdu těžké chvíle. Moderní retro, jak sám Arichtev tento seriál označil, chystá významnou proměnu dekorací, což je pochopitelné, protože děj přechází do dalšího desetiletí. Dáváme nové dekorační prvky, nové záclony, rekvizity a tak dále. Vše se posouvá k osmdesátým letům, takže diváci tu určitě najdou spoustu zajímavých věcí. Posouvá se pochopitelně i líčení a účesy, dodal sám režisér. Seriál by měl přinést opět život obyčejných lidí, kteří nebyli ovlivněni politikou a dotýkali se jich vlastní starosti. Jak však řekl DigiZone.cz Arichtev, diváci se rozhodně na pár významných událostí 80. let 20. století, které do děje zasáhnou, těšit mohou. Půjde však i o záležitosti poměrně všední, například lampionový průvod. Chybět ale nebude také svazarmovský kroužek v tehdejší Československé televizi. Samotný štáb Vyprávěj má v tuto chvíli nějakých třicet lidí a postprodukce dalších deset. Celkem na něm tedy pracuje přibližně 40 lidí.

UX DAy - tip 2

Štáb Vyprávěj se těšil velkému zájmu novinářů
Vyprávěj III. - 9
Vyprávěj III. - 10
Vyprávěj III. - 11
Vyprávěj III. - 12
Vyprávěj III. - 13 - XD HD Cam
Vyprávěj III. - 14

Pokud by vás zajímalo, kolik se v těchto prostorách natáčí dílů, nelze to paušalizovat. V bytě, ve kterém pobývají například postavy Milady a Radima, se odtočí, dejme tomu, čtyři až pět dílů. Česká televize chce totiž dekorace maximálně využít. V dekoraci se snažíme odtočit vždy maximum, co se dá, uvedl pro DigiZone Arichtev. Hlavním ateliérem jsou prostory v Jinonicích, který čítá pět základních dekorací a k nim patří ještě ateliéry České televize, kde je možné postavit doplňkové dekorace. Co se týká reálného prostředí, přibližně 70 % se točí právě v nich a zbytek v ateliéru. Za jeden natáčecí den se zvládne natočit okolo deseti až patnácti stránek scénáře. Záleží na tom, zdali jde o ateliér nebo exteriér. První prostředí je na jejich počet přívětivější. Zde se tedy pohybuje okolo patnácti, v případě exteriéru pak okolo deseti. Jeden díl je hotov přibližně za sedm natáčecích dnů. Pro porovnání, jeden díl novácké Ulice nebo Ordinace se natočí přibližně za dva až tři dny. Nejedná se však ani o klasickou inscenaci, kdy by se jeden díl točil dvanáct dní. Třetí série, jejíhož natáčení jsme byli svědky, bude mít šestnáct dílů, na které však bude ještě navazovat natáčení pravděpodobně dalšími deseti částmi. Seriál se pochopitelně natáčí na kamery XD HD Cam, takže ho diváci od září uvidí nejen na ČT 1, ale také na ČT HD ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV).

Foto: Ondřej Hošt, DigiZone.cz (obrázky lze po kliknutí zvětšit)

Sledujete retro seriál Vyprávěj?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).