Hlavní navigace

mVision HD-300 NET: HD PVR satelitní box s uni čtečkou karet, USB a Ethernetem

18. 8. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Set-top-box mVision HD-300 NET, zcela v černém provedení, je další z řady HD přijímačů MPEG-2, MPEG-4, H.264 plně kompatibilních se satelitními standardy DVB-S/S2, které obohatily náš trh. Umožňuje připojení k Internetu nebo lokální síti přes vysokorychlostní síťové rozhraní Ethernet (podpora CCCamd, Newcamd protokol), které vám umožní sledovat filmy nebo soubory uložené i na vašem PC. Zvládá nahrávání pořadů na externí pevný disk (není součástí balení) nebo paměťovou kartu Memory Stick, podporuje přehrávání formátů MP3, AVI, DivX i JPEG.

Můžete nahrávat jeden kanál a jiný současně sledovat na stejné frekvenci. Je to příležitost pro domácí emu a sdílení karet zadáním klíče BISS.

Přední panel

V levé dolní polovině předního panelu jsou ovládací stříbrná tlačítka. Odleva jsou to: vypínač do standby, menu, potvrzovací tlačítko, přepínání kanálů nahoru/dolů a zesílení/zeslabení audio. Při stisku tlačítka menu se v něm pohybujeme pomocí tlačítek přepínání kanálů. Nad tlačítky se nachází čtyřsegmentový displej, který indikuje číslo předvolby zvoleného kanálu, ve standby přesný čas. Jsou zde zkráceně zobrazovány i další stavy přijímače. Dále jsou zde dvě LED, zelená (indikuje nahrávání) a červená (vypnutí do standby).

V pravé části předního panelu pod sklápěcím víčkem najdeme nahoře 1× čtečku karet Conax, která se změní na univerzální po přehrání neoficiálního firmware. Můžete ji tak lehce přeprogramovat na Viaccess, Irdeto, Seca, Nagravision, NDS, atd. Karty podmíněného přístupu vkládáme čipem nahoru! Dole jsou dva CI sloty pro CAM moduly. Najdeme zde také jeden port USB.

Set-top-box mVision HD-300 NET

Přijímač mVision HD-300 NET

Set-top-box mVision HD-300 COMBO NET

Přijímač mVision HD-300 COMBO

Během několika dnů přijde do prodeje dražší varianta mVision HD-300 COMBO. Lišit se bude pouze v tom, že verze combo disponuje dvěma tunery DVB-S/DVB-T a S2/DVB-T/MPEG-4, čili na zadním panelu přibude terrestrický anténní vstup a výstup. Ostatní porty zůstávají stejné. Barva předního panelu u ovládacích prvků je změněna na stříbrnou. Tato sestava bude o cca 1 100 Kč dražší. Kdo má možnost blízko hranic terrestricky přijímat vysílání zahraničních televizí, nebo chce mít možnost přijímat naše terrestrické vysílání stanic, které na satelitu nejsou, bude tato sestava výhodnější než přijímač pouze se satelitním tunerem. Rozdíl v ceně je velice příznivý.

Zadní panel

Na zadním panelu odleva najdeme tyto porty: vstupní pro LNB a výstupní pro případný další přijímač, 1× komponentní video výstup (3× Cinch), 1× kompozitní video (1× Cinch), 1× kompozitní audio (2× Cinch), 2× SCART TV/VCR, COAXIAL audio výstup, digitální optický audio výstup S/PDIF, RS232 pro upgrade software, HDMI port pro rozlišení: 576i, 576p, 720p, 1080i, 1× port vysokorychlostního Ethernetu, USB port pro upgrade software (nahrávání na externí pevný disk nebo paměťovou kartu Memory Stick, přehrávání audio a JPEG souborů atd). Výčet uzavírá kolébkový síťový vypínač a síťový napevno zabudovaný kabel.

Set-top-box mVision HD-300 NET - zadek

Dálkové ovládání

Dálkové ovládání je standardní velikosti, na straně tlačítek matně černé, na straně baterií (2× AAA) je tmavě stříbrné. Je o něco silnější, než bývá zvykem (3,3 cm). Gumová tlačítka mají větší zdvih a snadno se ovládají jednou rukou. V horní části ovládání jsou čtyři tlačítka označená jako TV, VCR, DVD a STB. Toto dálkové ovládání můžeme totiž naprogramovat i na tyto zařízení. Kódy pro naprogramování jsou uvedeny na konci cizojazyčnéhu manuálu. Při stisku kteréhokoliv tlačítka se pro kontrolu pod uvedenými tlačítky indikuje červeným podsvícením funkce, na kterou je dálkové ovládání momentálně přepnuto. Tlačítka mají dobrou odezvu, pouze při přepínání kanálů je prodleva delší. S posledním firmware se však tato funkce zlepšila.

Set-top-box mVision HD-300 NET - dálkové ovládání

Instalace

Instalace je díky dobře graficky zpracovaném menu názorná a velmi rychlá. Prolaďování satelitů probíhá svižně. Menu obsahuje všechna obvyklá nastavení, která má takový přijímač mít. Od nastavení OSD, přes ovládací panely, nastavení času, rodičovský zámek, nastavení nahrávání, USB, rozhraní CI, Network pro připojení na server. Úpravu klíčů, kontrolu a nastavení karty podmíněného přístupu, správce kanálů, vyhledávání družic, nastavení motoru DiSEqC 1.0/1.1/1.2/USALS, tovární nastavení, časovač, kalendář, hra i nastavení portu R232.

Set-top-box mVision HD-300 NET - hlavní menu

Na prvním screenshotu je hlavní menu přijímače a vpravo vyhledávání televizních a rozhlasových programů

Set-top-box mVision HD-300 NET - nastavení obrazu

Vlevo, nastavení parametrů pro zobrazení, vpravo seznam kanálů a dole je informační banner, který zobrazuje seznam údajů o přijímaném kanále, družici, programu, času, audia, čísle předvolby, teletextu apod.

Teletext

Teletext je zobrazován na celé ploše obrazovky se správnou českou diakritikou. Po načtení do paměti je jeho zobrazování velmi rychlé.

Set-top-box mVision HD-300 NET - EPG, teletext

Vlevo EPG s údaji o programech, pokud se vysílají, kde můžeme naprogramovat nahrávání, vpravo ukázka zobrazení strany teletextu

Set-top-box mVision HD-300 NET - upgrade software

Vlevo na obrázku informace o instalovaném software a hardware přijímače a vpravo jeden z možných způsobů upgrade

Set-top-box mVision HD-300 NET - editor kanálů na PC

mVision Channel Editor, kde si můžete provést editaci kanálů v PC a poté nahrát do přijímače

Set-top-box mVision HD-300 NET - upgrade software přes 232

Upgrade souborů *.bin přes port R232

Závěrem

Přijímač disponuje pamětí pro 5 000 předvoleb, má české menu, EPG i teletext, v časovači můžeme nastavit až pro osm programů, Blindscan, časový posun, možnost nahrávat jeden kanál a sledovat jiný na stejné frekvenci, vysokorychlostní Ethernet port. Obraz je velice dobrý ve všech režimech, v režimu pro analogové výstupy umožňuje navíc korekci jasu, kontrastu i barevného podání. Upgrade firmware je možné přes USB, Internet, nebo R232. Nahrávání a přehrávání záznamů i obrázků je bezproblémové.

Dva porty USB (jeden na předním panelu a druhý na zadním) umožňují zapojit HDD na zadní panel a přední využít na upgrade, nebo připojovat „klíčenku“ s obrázky nebo audio záznamy. Dvířka musí být při této funkci stále otevřena. Karty podmíněného přístupu fungovaly po nahrání alternativního software dobře. Nezaznamenal jsem žádný problém ani při současném použití více karet našich poskytovatelů, z nichž dvě byly i v CAM modulech Irdeto/Cryptoworks.

Sledování televize - 200

Vyřešte digitální příjem televize na e-shopu DigiZone.cz!

Máte doma starý analogový televizor a potřebujete přejít na digitální příjem televize? Nebo jste se rozhodli pořídit satelit a nevíte, jak na to? Sledujte už satelitní programy a chtěli byste přijímač, který zvládne rozluštit televizi ve vysokém rozlišení obrazu (HD)? Řešíte potíž s televizní anténou nebo rozvody? Se vším vám poradí e-shop DigiZone.cz. Nejlevnější ceny, kvalitní zboží, zásilka až do domu nebo osobní převzetí na některé z kamenných prodejen. Vyberte si právě teď!

Mírný problém je při přepínání kanálů, kdy je prodleva delší. Poslední firmware však tuto dobu značně zkrátil. V přijímači jsem měl nainstalován poslední firmware z 5.srpna 2010 ve verzi F4,80. Rozměry přijímače jsou: (š x v x h): 290×50×220 mm.

Dvoutunerový přijímač mVision HD-300 COMBO NET pro příjem zemské a satelitní digitální televize bude na trhu během týdne až dvou.

Poklepáním levým tlačítkem myši na kterýkoliv obrázek jej zvětšíte v novém okně

Set-top-box mVision HD-300 NET -  krabice

Balení obsahuje

  • 1 ks přijímač
  • 1 ks dálkový ovladač
  • 1 ks kabel cinch
  • český manuál
  • cizojazyčné manuály s ilustracemi
  • 2× AAA baterie

Orientační cena: 5 290 Kč včetně DPH

Oficiální FW a info najdete zde: http://www.mvi­sion.tv/eng/sup­port.html
Alternativní FW, který podporuje UNI čtečku, emulaci a sdílení přes CCCamd a Newcamd je k dispozici zde: http://www.gxmax­.com/

BRAND24

Přijímač k testu zapůjčila firma IPON s.r.o. se sídlem v Rokycanech
e-mail: info@tvdigital­ne.cz
Web stránka produktu: http://www.tvdi­gitalne.cz/mvi­sion-hd-300-net.html

Foto a screenshoty autor + 2× firemní fotografie

Vítáte u přijímačů možnost připojení disků pro nahrávání?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).