Hlavní navigace

Multiplex 4 se stále potýká s problémy, na řadě míst ho vůbec nejde naladit

26. 6. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

DOPLNĚNO PROHLÁŠENÍ DIGITAL BROADCASTING Operátor sítě připouští jen část problémů: špatnou synchronizaci jednofrekvenční sítě v Praze a vyhořelý vysílač u Jihlavy.

S velkými porodními bolestmi se od pondělního „restartu“ potýká televizní mutliplex 4, jehož operátor, společnost Digital Broadcasting, sliboval rozšíření do všech krajských měst. Už pondělní termín ostrého startu, naplánovaný na 17. hodinu, se firmě nepodařilo dodržet a nejprve ho posunula na 18:30, později na 19:00 a nakonec síť oficiálně zahájila vysílání až okolo 20. hodiny. Jenže téměř okamžitě zase přestala vysílat, protože v Praze se operátorovi nepodařilo odstranit problémy se špatnou synchronizací vysílačů, které jsou zapojeny do jednofrekvenční sítě na společném kanálu 64.

K TÉMATU: DigiZone.cz aktualizoval informace o multiplexu 4, i umístění a výkony vysílačů

Praha však nebyla jediným místem, kde nebylo možné multiplex 4 v pondělí večer naladit, a pokud ano, pak jen s velkými obtížemi a výpadky, které znemožňovaly sledování jeho obsahu. Například na Jihlavsku nejprve multiplex 4 šlo zachytit, ale bez jakéhokoli obsahu, později se jeho signál zcela ztratil. Lubomír Čumpl z Jihlavského DX clubu proto vyrazil do terénu najít vysílač a nestačil se divit. „Vysílací věž v zalesněné lokalitě Skalky u Větrného Jeníkova ukrývá jednu UHF vysílací anténu, v branži nazývanou rakvičku. Nachází se v předposledním ochozu tubusové věže a je orientovaná přímo na sever k D1, tedy na Havlíčkův Brod, nikoliv jihovýchodním směrem na Jihlavu,“ popsal na svém webu.

ČTĚTE TAKÉ: Startuje „nový“ multiplex 4. Kde ho naladíte a co nabídne?

Podle Čumpla právě směřování antény i fakt, že je pouze jedna, výrazně omezuje dosah signálu multiplexu 4 na Jihlavsku. Při následném amatérském měření intenzity signálu zjistil, že přímo u paty vysílače lze multiplex 4 naladit, v Jihlavě však už nikoli. Provozovatel multiplexu 4 Radim Pařízek na dotaz serveru DigiZone.cz uvedl, že u jihlavského vysílače nastaly technické problémy, kvůli nimž skutečně nevysílá. „Shořel nám tam budič, s čímž jsme samozřejmě nemohli nijak počítat, takže na Jihlavsku teď skutečně nevysíláme,“ řekl Pařízek. Potvrdil také přetrvávající problémy se synchronizací vysílačů v Praze.

NAPSALI JSME: Nova HD v multiplexu 4 zůstane, přibude i ČT 2 HD a patrně i hudební kanál

Problémy s příjmem multiplexu 4 ale hlásí i diváci v Plzni, a to i z lokalit, které jsou v samé blízkosti vodárny na Košutce, odkud tato televizní síť vysílá. Intenzita a kvalita signálu je podle několika na sobě nezávislých pozorování čtenářů DigiZone.cz velmi nízká a příčina rozhodně není na příjmové straně. „V Plzni do antény před časem uhodil blesk, ale měřením prošla minulý týden dobře, proměříme ještě intenzitu signálu,“ slíbil Pařízek. Naopak bez problémů je příjem multiplexu 4 na Liberecku, Karlovarsku, ve středních Čechách z Velkých Popovic, v Olomouci, či Zlíně. Zcela bez signálu byli diváci v Opavě a Uherském Hradišti, které operátor multiplexu 4 slíbil pokrýt už v této vlně rozšiřování do nových lokalit. V jižních Čechách docházelo k výkyvům intenzity signálu této sítě.

České Radiokomunikace měly na vybudování svých multiplexů tři roky, my jsme na to měli s bídou tři měsíce,“ omlouvá problémy s příjmem multiplexu 4 Radim Pařízek. Už v pondělí také naznačoval, že ne všechny plánované vysílače budou zprovozněny ještě téhož dne. Digital Broadcasting totiž slibovala rozšíření pokrytí sítě 4 na 73,7 procenta obyvatel České republiky až k 30. červnu. Pařízek však v pondělí hovořil už o blíže neurčeném červencovém termínu. Ukazuje se také, že jihlavský případ jediné UHF antény nebude v síti 4 ojedinělý, protože jedinou „rakvičkou“ je osazen i vysílač tohoto multiplexu v Chlumu u Hradce Králové.

„Celá dostavba multiplexu 4 působí dojmem rychloakce za každou cenu spustit vysílání ve stanoveném termínu, ale i z ohlasu ostatních kolegů víme, že podobná situace není jen zde na Vysočině. Jsme svědky instalací vysílacích antén do ne vždy výhodných pozic anténních nosičů, mnohdy i částečně stíněných ostatními anténními a mikrovlnnými systémy instalovanými už dříve na těchto stožárech,“ podotýká Lubomír Čumpl z Jihlavského DX Clubu.

Radim Pařízek vydal dnes podvečer k situaci okolo rozšiřování multiplexu 4 do dalších regionů oficiální prohlášení, v němž nevyloučil další výpadky sítě, k nimž by mohlo docházet do 30. června. „Tento týden řešíme celou řadu standardních, úvodních technických problémů, odpovídajících složitosti uvedených technických úprav,“ uvedl. „Nejvýznamnější v tuto chvíli je dosažení optimálního chodu vysílačů v SFN PHA 64K z lokalit Praha – Olšanská, Praha – Novodvorská a Velké Popovice Bartošky, kde je díky obtížnému nastavení synchronizace zatím spuštěn jeden vysílač. Ostatní budou postupně připojeny do pátku 29. června,“ dodal Pařízek.

BRAND24

Digital Broadcasting tak bezděky vysvětlil existenci dvojích kmitočtových přídělů pro multiplex 4 ve středočeských Velkých Popovicích, odkud podle Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) může vysílat na kanálech 44 a 64. Kanál 64 je tedy součástí jednofrekvenční sítě pro pokrytí Prahy a okolí, kanál 44 je určen pro samostatné vysílání ve středních Čechách (s možností vstupu regionální televize zaměřené na Středočeský kraj, nikoli Prahu). Z Velkých Popovic by tak už nyní multiplex 4 mohl vysílat na obou zmiňovaných kanálech (ale patrně využívá jen kanál 44, který lze zachytit i v Praze).

„Zároveň řešíme i ostatní konkrétní technické problémy včetně měření s cílem zlepšit pokrytí v jednotlivých lokalitách, takže se neubráníme případným výpadkům do 30. června 2012, kdy chceme optimalizovat provoz sítě a v rámci této úvodní etapy,“ vysvětlil Pařízek. „V následující nejbližší etapě během července (nejlépe do začátku OH 2012) předpokládáme postupné zvyšování ERP na jednotlivých lokalitách až k limitům stanoveným regulátorem (ČTÚ), čímž naplníme rozsah 1. etapy uvedené na našich webových stránkách,“ dodal.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).