Hlavní navigace

Multiplex 4 – král sýrů mezi celoplošnými sítěmi DVB-T

3. 11. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Čtvrtý multiplex spustil poslední plánované vysílače a mapa jeho pokrytí silně připomíná ementál. Bude to televizi Nova stačit, pokud dá vale Českým Radiokomunikacím?

Čtyři nové vysílače zprovoznil v pátek operátor celoplošného multiplexu 4, společnost Digital Broadcasting Radima Pařízka. Síť má být nyní, dva měsíce před původně deklarovaným termínem, hotová a její signál má přijímat 95,5 procenta obyvatel. Tedy teoreticky, hodně teoreticky. Pokrytí ještě nemusí znamenat penetraci v domácnostech, tedy skutečně naladěné televizory. Multiplex 4 má tu nevýhodu, že často vysílá ze zcela nových lokalit, na které diváci nemají natočené antény, protože historicky přijímali televizní signál – ať už analogový nebo digitální – z vysílačů Českých Radiokomunikací.

Přetáčení antén je pro řadu lidí nebetyčný problém, a to je asi největší nevýhoda sítí Radima Pařízka. Tedy kromě technických lapsusů, kdy některé vysílače vzdálené od sebe jen pár desítek kilometrů vysílají na stejném kanálu, aniž by tvořily jednofrekvenční síť. Své o tom vědí diváci na Liberecku, kterým nový vysílač Špičák u České Lípy zrušil příjem signálu z Černé Studnice, nebo lidé z jižní periferie Plzně, kterým se „tluče“ signál multiplexu 4 z jihočeské Kleti a domažlického Čerchova. Což jsou ostatně problémy, kterými si sítě Radima Pařízka procházely již dříve a dalo by se tedy očekávat, že se operátor poučí se svých někdejších chyb. Nepoučil.

Zběsilý úprk, při kterém během září a října Digital Broadcasting zprovozňoval až čtyři nové vysílače týdně, se logicky projevil na kvalitě služby. Proto operátor hovoří o „testech“ a nikoli řádném vysílání, nicméně už minulý týden na konferenci Radiokomunikace 2013 oznámil, že definitivního pokrytí 95,5 procenta obyvatelů dosáhne ke konci října – aniž by mluvil o „testovací“ definitivě. Spěch je logický, Nově ke konci roku vyprší pětiletý kontrakt na šíření hlavního kanálu a Novy Cinema v multiplexu 2 Českých Radiokomunikací, který je neporovnatelně dražší než multiplex 4 (ale zároveň má mnohem vyšší pokrytí a lidé mají na jeho vysílače natočené antény a jeho programy načtené v nabídce televizorů a set-top-boxů).

Získat k Fandovi, Smíchovu a Telce dlouhodobý kontrakt i na šíření Novy a Novy Cinema by byl pro Radima Pařízka obrovský úspěch. Na druhou stranu, podívá-li se jakýkoli manažer Novy na mapu pokrytí multiplexu 4 a vedle ní si dá mapu pokrytí multiplexu 2, nemusí být nějak extra velký odbormík na DVB-T, aby mu bylo jasné, že případný odchod hlavního kanálu Novy do „čtyřky“ by byl velkým rizikem. Rozhodně by znamenal pokles sledovanosti, což si Nova momentálně nemůže dovolit. A to ani ve chvíli, kdy by u Pařízka platila míň než polovinu toho, co u Českých Radiokomunikací. Při rozhodování by se měla rozhodně pídit po detailech technického řešení multiplexu 4, aby nesplakala nad „výdělkem“.

BRAND24

Na problematičnost multiplexu 4 už poukazují i konkurenční České Radiokomunikace, od kterých ale nelze čekat nějaké objektivní zhodnocení (Radim Pařízek jim dokonce kvůli nedávnému rozhovoru zástupce generálního ředitele Martina Gebauera pro DigiZone.cz pohrozil podnětem k antimonopolnímu úřadu). Že se Digital Broadcasting potýká s technickými potížemi, je ale fakt, který operátor odmítá veřejně komentovat. Opakovanou žádost DigiZone.cz o rozhovor odmítá z „časových důvodů“, takže uspokojivých odpovědí na řadu otázek se patrně nikdy nedočkáme. Škoda. Pak si ale Radim Pařízek nemůže stěžovat na nepřízeň médií, když nedokáže jako chlap čelit nepříjemným otázkám.

Ale aby nezůstalo jen u kritiky. Radimu Pařízkovi rozhodně nelze upřít obrovskou zásluhu na nezvykle bouřlivém rozvoji terestrického televizního vysílání v České republice poté, co po Telefónice převzal multiplex 4. Jenom díky němu se hnuly ceny za šíření signálu dolů a DVB-T se otevřelo řadě nových televizí. Škoda, že se tak nestalo už někdy v roce 2008, to bychom dnes vedle TV Barrandov mohli sledovat třeba i Febio TV, patrně by přežila zpravodajská Z1 a další projekty. A škoda, že ten nynější rozvoj kalí ony technické problémy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).