Hlavní navigace

Budoucnost multiplexu 3 nejasná: má nouzi o dlouhodobé klienty

25. 5. 2009
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Třetí digitální síť, kterou provozuje společnost Czech Digital Group (CDG) za technické asistence Českých Radiokomunikací, nemá v procesu digitalizace na růžích ustláno. Provozovatel sítě má problém s nedostatkem klientů a i ty, které dnes má, s ním uzavírají pouze krátkodobé smlouvy. A jelikož společnost musí za provoz velkých vysílačů platit Českým Radiokomunikacím, nemá příliš mnoho možností, jak uhýbat s cenou. Jenže zatím nemá ani výraznou konkurenci – první dva multiplexy jsou plné a ten čtvrtý zřejmě nemá o klienty zatím zájem, protože jim nenabízí konkurenceschopné pokrytí.

Televize smlouvy obnoví, nabídka multiplexu 3 by se neměla měnit

V tomto týdnu finišují jednání CDG, operátora multiplexu 3, s televizemi, které v této síti vysílají. Většině vysílatelů totiž koncem května vyprší smlouvy o šíření signálu, které s ním mají podepsané. Ve všech případech se očekává prolongace smluv na další období, protože žádná z televizí zatím neprojevila zájem umístit se v jiném multiplexu. A ono ani není kde – multiplex 1 je vyhrazen pro Českou televizi a Český rozhlas, multiplex 2 zase pro největší hráče na trhu – jimi jsou NovaPrimou a TV Barrandov. Tyto televize okupují pět programových pozic v dvojce, a pro další televizní program zde není místo. Jedinou alternativou je multiplex 4, který provozuje společnost Telefónica O2. Jenže zatím se nezdá, že by tato společnost stála o nové klienty, jelikož svou terestrickou síť rozšiřuje jen velmi pomalu a kromě technických testů v ní nic jiného nenabízí.

Multiplex 3 je tak jediným přirozeným místem pro menší pozemně šířené digitální televize. Jenže zatím zde vysílá jenom jedna televize s řádnou licencí, zpravodajská Z1. Další televize jsou zde umístěny jen jako převzaté programy z kabelu a satelitu. Jde o lifestylovou Public TV a hudební televizi Óčko. V Praze na 46. kanálu ještě vysílá křesťanská televize Noe a je zde i program TV Prima ve vysokém rozlišení (HDTV) jako dlouhodobý test. Tím se ale okruh skutečných klientů multiplexu 3 uzavírá. Nové televize zatím v DVB-T nevznikají, a pokud ano, chtějí lepší cenové podmínky.

TV Prima stáhla všechny své kanály do multiplexu 2

Dlouhodobě se očekávalo, že stabilním klientem multiplexu 3 bude televize Prima. Její hlavní kanál dlouhodobě vysílal v multiplexu CDG, který byl do loňského podzimu označovaný jako přechodný multiplex B. Před několika lety dokonce došlo ke změně vlastnických poměrů v CDG, aby se eliminovalo křížení vlastnictví mezi operátorem a televizí, protože majitel Primy tuto firmu fakticky ovládal, což zákon zakazoval. Jenže těsně před nástupem „ostré“ digitalizace, když vznikly definitivní multiplexy 1–4, podepsala Prima smlouvu o šíření s Českými Radiokomunikacemi, provozovatelem komerčního multiplexu 2. Důvodem byl fakt, že v tomto multiplexu měla vysílat i Nova, a Prima chtěla dosáhnout stejného pokrytí jako její konkurence.

Bez ohledu na to se očekávalo, že v multiplexu 3 bude vysílat alespoň jeden ze tří kanálů Primy. To se nakonec nestalo. Prima stáhla všechny své programy do multiplexu 2, kde využívá dvě kanálové pozice a bude na nich šířit jak svůj hlavní kanál, tak doplňkové programy Prima Cool a Prima Klub (nyní pod novým názvem televize R1).

Mux 3 - pokrytí ČR k 15.3.2009

Současné pokrytí multiplexu 3. Mapku kliknutím zvětšíte. (Zdroj: Český telekomunikační úřad)

Televize chtějí nižší ceny, operátor stabilnější klientelu

Provozovatel multiplexu 3 je zcela závislý na menších televizích, kterým se snaží nabídnout dlouhodobé smlouvy o šíření signálu za tržní ceny. Jenže zde nastává další problém. Zatímco v době několikaletého experimentálního vysílání multiplexu 2 v Praze, Brně a Ostravě byla cena za šíření signálu až druhořadá (šlo o experiment, který měl navnadit diváky a přilákat televize, aby si vyzkoušely digitální vysílání), nyní přichází na řadu investice do rozvoje pokrytí a provozu sítě, které operátor musí pokrýt. I proto logicky potřebuje, aby měl zajištěnou dlouhodobou klientelu a dostatečný příjem. Tomu se ale brání samy televize. Ve snaze snížit náklady čekají na novou konkurenci mezi operátory a nechtějí přistoupit na dlouhodobé podmínky. Generální ředitel hudební televize Óčko Jiří Balvín serveru DigiZone.cz potvrdil, že smlouva jeho televize s operátorem se prodlužuje jen o půl roku, tedy krátkodobě, do konce roku 2009 a za stejných cenových podmínek jako doposud. Dodal však, že ceny za šíření signálu ze strany CDG vzrostly začátkem tohoto roku. A právě k tomu má Balvín výhradu. Nejsme spokojeni s cenou za šíření signálu, podle nás není konkurenční. Kdyby bylo na trhu více hráčů, určitě by byl prostor jít s cenou níže. Očekáváme proto aktivitu ze strany dalších operátorů, protože nyní zde chybí konkurence. České Radiokomunikace mají zaplněnou kapacitu multiplexu 2, a Telefónica O2 zatím nenabízí konkurenceschopné terestrické pokrytí, dodal Balvín.

Právě fakt, že síť multiplexu 4 zatím není dostatečně vybudovaná, hraje provozovateli trojky do karet. Jenže i z Balvínova vyjádření lze usuzovat, že vyčkávací taktika menších televizí bude pokračovat minimálně do doby, než se multiplex 4 vzchopí a nabídne reálnou konkurenci. Představitelé CDG si hrozbu odchodu svých klientů ke konkurenci uvědomují, nicméně nechtějí výrazně snižovat ceny, protože by to mohlo být pro ně kontraproduktivní. Vnímáme multiplex 4 jako možnou alternativu pro menší televize. Jenže nemůžeme kvůli této hrozbě jít pod cenu, protože pak bychom museli dotovat provoz naši sítě, a to by se opravdu nevyplatilo, řekl serveru DigiZone.cz výkonný ředitel CDG Tomáš Vlček.

Jiří Balvín mobil

Jiří Balvín, TV Óčko: Trh potřebuje reálnou konkurenci mezi operátory sítí

Jak pokračují vaše jednání s CDG ohledně prodloužení smlouvy na vysílání Óčka v pozemním multiplexu 3? Setrváte v něm?

Ano, v multiplexu 3 setrváme dál. Prodloužíme smlouvu minimálně do konce roku, podmínky jsou stejné jako doposud, jen cena, kterou teď platíme, je vyšší, než byla na podzim. To ale s prodloužením smlouvy nesouvisí, ke zvýšení ceny došlo už dříve. Ve smlouvě je prostor pro určité zvýšení ceny i v průběhu spolupráce s operátorem, nicméně cena, kterou platíme dnes se nyní kvůli prodloužení smlouvy zvyšovat nebude.

Jste spokojení s cenou, kterou platíte za terestrické šíření signálu?

Ne, nejsme spokojeni s cenou za šíření signálu, podle nás není konkurenční. Kdyby bylo na trhu více hráčů, určitě by byl prostor pro to jít s cenou níže. Očekáváme proto aktivitu ze strany dalších operátorů, protože nyní zde chybí konkurence. Nechápu, proč se Telefónica O2 zatím nerozhýbala, aby nabídla konkurenceschopné pokrytí. Vždyť by se jim ty investice vrátily díky platbám od klientů – televizí, a nepochybuji o tom, že zájem menších televizí by tu byl. Nyní nemáme kam přestoupit, i kdybychom chtěli.

Óčko zatím vysílá v DVB-T jako převzatý kanál. Několikrát jste avizovali, že požádáte o kompenzační licenci. Stihnete to ještě letos?

Ano, o kompenzační licenci určitě požádáme ještě v průběhu letošního roku, pracujeme na tom. Jenže vyplnil se náš předpoklad, že trh terestrické televize nezaplnily převzaté kanály ze satelitu a DVB-T operátoři pořád nemají dostatek klientů. Nyní je tedy jasné, zda tato platforma bude závislá na nově vzniklých televizích.

Public a TV 7 – klienti jen pro některé regiony?

Operátor si přitom nemůže být jistý ani přítomností dalších dvou potenciálních klientů – lifestylové televize Public TV a celoplošné TV 7, která je dílem regionální televizní sítě RTA a v nejbližší době by měla zahájit vysílání dle udělené kompenzační licence. Podle informací DigiZone.cz provozovatel Public TV zvažuje, zda se mu vůbec vyplatí vysílat v DVB-T. Na internetu se objevily nepotvrzené zprávy o tom, že tato televize v terestrické platformě skončí a soustředí se jen na satelit, kabel, případně IPTV. Ředitelka Public TV Renata Pešková sice tyto informace pro DigiZone.cz dementovala, nicméně dodala, že její televize nechce být v DVB-T za každou cenu a proto se snaží s provozovatelem dohodnout na výhodnějších podmínkách. V případě, že se nedohodneme, přijmeme opatření, dodala aniž by byla konkrétnější. Z prostředí televize jsme získali informaci, že kvůli vyšším cenám za šíření signálu bude muset Public omezit investice do programu. Některé pořady budou nahrazeny novými, a pokud televize zůstane v pozemním multiplexu, bude to zřejmě na úkor některých pořadů. Vyloučená není ani možnost, že Public bude vysílat jen v některých městech a nebude usilovat o celoplošnost v multiplexu 3.

Vedení televize Public tuto informaci zatím vehementně popírá, stejně jako spekulace bulvárních novin z minulého týdne, že Public stane obětí insolvenčního řízení, které na majitele této stanice Luďka Vinše vyhlásil jeden z jeho údajných věřitelů. Absolutně dementujeme záležitosti, které v kuloárech kolují, že se televize Public stala součástí insolvence směřované na Luďka Vinše. Současně chci také vyvrátit spekulace o konci vysílání televize Public v digitálním pozemním vysílání (DVB-T). V současné chvíli jako všechny televize zařazené v multiplexu společnosti CDG jednáme o prolongaci smlouvy, jelikož všechny televize, stejně jako televize Public, měly smlouvu uzavřenou do konce května, sdělila výkonná šéfka televize Renata Pešková. Insolvenční řízení kvůli údajnému dluhu 2,8 milionu korun má být podle majitele televize promyšleným útokem před volbou nového předsedy Českomoravského fotbalového svazu, na kterého Luděk Vinš kandiduje.

BRAND24

Ještě méně jasná je situace kolem televize TV 7, která se s operátorem multiplexu 3 na podmínkách nedohodla, a vyvolala spor, který bude muset řešit Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Na rozdíl od Publicu ale TV 7 musí zahájit vysílání, protože má pro terestriál řádnou licenci. Pokud by vysílat nezačala, přišla by o ni. Podmínky, které televize požadovala, nebyly pro provozovatele multiplexu akceptovatelné. TV 7 měla zájem začít vysílat, ale zatím pouze v Brně. Pro nás to není možné, protože provozujeme a platíme za celou síť, proto jsme na to nepřistoupili a klientovi jsme nabídli celoplošné vysílání v naši síti, míní Tomáš Vlček z CDG. Dodal, že operátor se zájmem očekává rozhodnutí ČTÚ v této věci, protože by to mohlo ovlivnit i jednání s dalšími vznikajícími televizemi.

Tomáš Vlček hlavička 150

Tomáš Vlček, CDG: Prima HD bude v Praze vysílat dlouhodobě

Jak vidíte vaše jednání s televizemi o prodloužení smluv na šíření jejich signálu v multiplexu 3? Snažíte se o dlouhodobé smlouvy?

Mohu potvrdit, že jednání se všemi televizemi o nových smlouvách probíhají, pochopitelně jednáme i o dlouhodobé spolupráci.

Český telekomunikační úřad nyní řeší váš spor s novou televizi TV 7. V čem je podle vás problém?

TV 7 jsme nabídli celoplošné vysílání, jenže tato televize měla zájem vysílat pouze v Brně. Pro nás to není možné, protože provozujeme a platíme za celou síť, proto jsme na to nepřistoupili. Jsme sami zvědaví, jak dopadne řízení na ČTÚ, do té doby je těžké cokoliv předvídat.

Snažíte se získat i nové klienty nebo čekáte na vývoj situace u dalších subjektů, které mají nárok na kompenzační licence?

Samozřejmě, jsme otevřeni jednáním s dalšími televizemi. O nových televizích, které by měly vzniknout, ale zatím nic nevíme.

Vnímáte konkurenci ze strany multiplexu 4? Je reálné, že by někteří vaši klienti přešli do této sítě?

Ano, multiplex 4 vnímáme to jako možnou alternativu pro menší televize. Nicméně nemůžeme kvůli jejich hrozbě jít s našimi službami pod cenu, protože pak bychom museli dotovat provoz naší sítě, a to by se opravdu nevyplatilo.

Nedávno jste spustili vysílání Primy ve vysokém rozlišení na pražském kanále 46. Jak dlouho toto HD vysílání potrvá?

Primu HD šíříme jako převzatý program, jde o dlouhodobý test, dokud budeme mít volnou kapacitu. Pokud by se mezitím objevil nějaký jiný subjekt, například nová televize s kompenzační licencí, pak bychom kapacitu uvolnili pro jiný program. Zatím počítáme, že Primu HD budeme vysílat několik měsíců, možná i víc než rok. Prima si díky tomu vyzkouší své technologie, a my si též můžeme testovat naše technologie.

A jaká je situace ohledně televize Noe, kterou pořád vysíláte v Praze? Zůstane v DVB-T i nadále?

Je to spíš otázka na ně, ale za nás můžu říct, že je budeme rádi šířit dále. Kapacitu i možnosti na to máme, takže dokud budou oni mít na toto vysílání finanční prostředky, jsme otevřeni vzájemné spolupráci.

Bude v různých regionech odlišná nabídka?

Různé nároky klientů můžou nakonec provozovatele multiplexu dotlačit k tomu, aby v různých regionech nabízel různé kanály. Něco podobného se už dnes děje v Praze, kde CDG kromě svých standardních programů nabízí i vysílání křesťanské televize Noe, která působí jen na kanálu 46 (původní tři vysílače multiplexu 3 – Ládví, Strahov a Zelený Pruh). Podobný regionální kanál nabízejí i České Radiokomunikace v rámci multiplexu 2, když spustily vysílání TV Barrandov v Třinci, ale bez dalších programů z multiplexu 2 (Novy, Primy a jejich bonusových stanic Nova Cinema a Prima Cool). Různost nabídky může být v budoucnu daná i tím, že některé televize se budou chtít rozšiřovat rychleji než ostatní, zvláště pokud půjde o menší subjekty. I na to budou muset zareagovat provozovatelé multiplexů, kteří, aby si udrželi klienty, musí nabídnout odpovídající cenové i technické podmínky.

Bude se nabídka celoplošných multiplexů odlišovat podle regionů?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl šéfredaktorem severu Digitálně.tv, oficiálního státního informačního webu k přechodu na digitální televizní vysílání. V minulosti vedl internetové deníky RadioTV.cz a RadioTV.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).