Hlavní navigace

Názory k článku Veřejnoprávní multiplex ČT posiluje o sedm dokrývačů, i v Ústí nad Labem

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 10. 2011 18:50

    Sasan
    1/ Nemůžu s vámi souhlasit v tom, že město Jeseník není pokryto z Pradědu. Na Praděd je z 90 pct plochy města přímá viditelnost a ten dokrývač je pro zbývajících 10 pct a obce na sever od Jeseníku, které jsou právě díky Zlatému Chlumu ve stínu Pradědu.

    2/ MUX 2 se spustí po vypnutí Novy na kanále 53, snad na konci tohoto měsíce. MUX 3 už dávno vysílá na kanále 51. Obojí je, nebo bude výkonem 100 kW, stejně jako veřejnprávní MUX.

    3/ Příjem na pokojovku by měl být v Jeseníku možný, ale je potřeba si s ní pohrát a najít vhodné místo. U varianty s vestavěným zesilovačem je potřeba regulovat zesílení, kvůli přebuzení silným signálem.
  • 4. 10. 2011 19:17

    Steve
    To jsem zvědav kam dosvítí ten Suchák :-D

    Jinak Orlickoústecko bylo vždycky s TV signálem na štíru ... v DVB-T ještě horší. Litičák nemá nic, Suchák vlastně nemá také nic středního výkonu. Je tam vlastně kludnéhoo prd ... jen zbytky Černé hory a Kojálu + ta kolize na 40.k. Nějak se to soudruhům vymkla z rukou tato členitá podhorská oblast.
  • 4. 10. 2011 17:40

    Dan V. (neregistrovaný)
    Tak to jsem moc rád za tuto aktualitu, protože do Jeseníku jezdím v létě na dovolenou a tamní příjem na pokojovou anténku připojenou k notebooku nebo na kapesní TV tam nebyl zrovna ideální. Jen je škoda, že se nerozhoupaly i komerční TV, aby oznámili, zda tam také spustí své multiplexy. Řekl bych, že MUX 2 tam asi časem spustí, u 3 si nejsem tak jistý. Přeci jen Jeseník je velké město a dokrývač by si zasložil. Byla by také škoda, kdyby se Zlatý Chlum (mimochodem moc pěkná rozhledna s úžasným výhledem a příjmem v létě ještě analogových Poláků) přestal používat na šíření TV. Když jsem se tam v létě ptal, co bude po vypnutí analogu, tak mi tam nikdo z místních nebyl schopen odpovědět. Buďto používají satelit nebo místní kabelovou TV. Samotné město je z většiny schované v údolí, takže "kvalitní" mobilní příjem byl jen nad městem u lázní, kde je na obzoru přímý výhled na Praděd (pokud tedy není zrovna v mlze). Pravděpodobně budou v Jeseníkách potřeba i jinde opakovače, ale to si zas musíme počkat na jednotlivé TV.
  • 4. 10. 2011 20:11

    Dan V. (neregistrovaný)
    Já samozřejmě vím, že město Jeseník je pokryto z Pradědu, který je sice blízko a vysílá silným výkonem, takže na pevnou anténu na domě není problém ho chytit, ale přesto je lepší, když zde bude dokrývač. Já jsem sice Praděd také chytil na pokojovku i dole ve městě, ale protože rozhledna Chlum doslova hledí na město, tak se těším na bezproblémový příjem na mé kapesní TV, na kterou jsem hlavně myslel při psaní mého příspěvku.
    Dále si myslím, že opakovač poslouží také pro nedalekou Českou Ves, která je dost odstíněna od Pradědu. Nevím, jak se tam dá dosud Praděd chytit odrazem, ale po zapnutí SFN už to nepůjde zjistit a signál by měl být dostačující. Jednoznačně jsem prostě pro každý jednofrekvenční DVB-T vysílač/opakovač, aby se posílila SFN síť a bylo možné se dívat třeba i za jízdy autobusem...
  • 5. 10. 2011 16:07

    Dan V. (neregistrovaný)
    To by ale neměl být vzhledem ke krátké vzdálenosti Zlatého Chlumu od Pradědu žádný problém. Signály by se měly potkat v rámci ochranného intervalu, takže příjem by měl být s největší pravděpodobností v Jeseníku lepší.

    PS: Pokud byste někdo zjistil zhoršený příjem MUX 1 z Pradědu/Zlatého Chlumu, v souvislosti se zapnutím opakovače Zlatý Chlum, napiště to prosím na fóru nebo do diskuze. Rád si přečtu, názory na to, proč by se mohl příjem signálu i zhoršit.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).