Hlavní navigace

MPEG-4 pro televizní vysílání DVB-T2 v SD rozlišení? Neefektivní, míní šéf digitalizace

28. 11. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Požadavek Novy, aby se kromě kódování HEVC využil v budoucích sítích DVB-T2 i kompresní standard MPEG-4, je v rozporu se snahou o efektivní využití spektra, říká Pavel Dvořák.

Představa televize Nova, že by se v chystaných sítích pro zemské digitální televizní vysílání nové generace DVB-T2 vysílalo nejen v nejnovějším kompresním standardu HEVC, ale také v MPEG-4, se nelíbí vedoucímu Koordinační expertní skupiny ministerstva průmyslu a obchodu Pavlu Dvořákovi. Technický ředitel Novy Josef Uher minulý týden na konferenci Mediální reflexe 2016, již v Telči pořádala Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), uvedl, že vysílání ve standardním rozlišení obrazu při využití kodeku HEVC snižuje kvalitu obrazu a je chybové. Navrhl proto, aby programy v SD rozlišení vysílaly v kompresním standardu MPEG-4.

„Nova chce ušetřit“

Požadavek Novy se však nelíbí Pavlu Dvořákovi, hlavnímu „plánovači“ druhé televizní digitalizace, který stojí za návrhem vládní Strategie rozvoje zemského televizního digitálního vysílání. Myslím, že jde o požadavek, který je v rozporu se snahou o efektivnější využití spektra, je v rozporu i se schválenou Strategií rozvoje DTT a konec konců ani neodpovídá požadavkům připravovaného evropského rozhodnutí o uvolnění pásma 700 MHz, které explicitně doporučuje využití nejnovějších technologických standardů při související vyvolané migraci platformy DTT, řekl Dvořák serveru DigiZone.cz. Strategie uvádí HEVC jako jediný možný kompresní standard pro sítě DVB-T2.

Dvořák však chápe motivaci Novy z hlediska úspory financí za distribuční poplatky spojené s terestrickým vysíláním v budoucích sítích DVB-T2. Samozřejmě je tomu nutno rozumět i ve vztahu ke snaze ušetřit na televizním vysílání, což je relevantní snaha, říká šéf Koordinační expertní skupiny, který se telčské konference osobně účastnil. To další účastník této akce, jednatel společnosti Prague Digital TV Petr Formánek, nevnímá požadavek Novy jako ultimativní, ale spíše jako jednu z možností: Návrh Novy zněl tak, aby byla dána možnost provozovatelům vysílat SD (960×540) rozlišení ve standardu DVB-T2 kromě HEVC také s kódováním MPEG-4.


Foto: Karel Choc, DigiZone.cz

Chápu požadavek Novy jako možnost, že by se v sítích DVB-T2 mohlo v SD rozlišení vysílat jak s kompresí HEVC, tak s MPEG-4, říká Petr Formánek ze společnosti Prague Digital TV

Bude se vůbec vysílat v SD?

Problém je v tom, že například České Radiokomunikace s vysíláním v SD rozlišení ve svých sítích DVB-T2 vůbec nepočítají. Jak už na zářijovém Kulatém stolu DigiZone.cz o Ultra HD uvedl ředitel pro strategii a regulace ČRa Marcel Procházka, vedle možnosti vysílat v HD kvalitě firma nabídne televizním provozovatelům ještě rozlišení qHD, které je určitým kompromisem mezi SD a HD. I u něj ale chce použít kompresní standard HEVC. Televize se však HEVC brání z jednoho prostého důvodu: veškeré pořady totiž vyrábí v prokládaném režimu, který však podle nich nelze použít při kompresi HEVC. Ta vyžaduje progresivní režim, ale kvůli němu by televize musely zcela inovovat své výrobní řetězce.

Nova, ale i Česká televize odhadují investice spojené s přechodem na výrobu a vysílání pořadů v progresivním režimu na miliardu korun. Takové prostředky ale k dispozici nemají a rozhodně je nemůžou investovat jednorázově v tak krátkém časovém horizontu, během něhož se má přejít z pozemního vysílání ve standardu DVB-T na standard DVB-T2. Podle Petra Formánka ze společnosti Prague Digital TV, která provozuje v DVB-T pražskou Regionální síť 4, by vysílání v SD kvalitě s kompresí v MPEG-4 umožnilo provozovatelům vysílání vybrat nejvhodnější technické řešení při vstupu do nových sítí DVB-T2. Šlo by to např. cestou aktualizace D-booku. Přijímačům, resp. výrobcům by to vadit nemělo a divákům asi také ne, míní Formánek.


Foto: Jan Potůček

České Radiokomunikace v DVB-T2 nepočítají s vysíláním v SD kvalitě. Kromě HD nabídneme nižší kvalitu qHD, prozradil už na zářijovém Kulatém stolu DigiZone.cz o Ultra HD ředitel pro strategii a regulace ČRa Marcel Procházka.

HEVC si s SD opravdu nerozumí

Požadavek Novy na možnost vysílání v DVB-T2 s kompresí MPEG-4 podle Formánka patrně vychází z nedávné prezentace technických řešení vysílání DVB-T2, která proběhla v sídle České televize. Ttoto testování pro provozovatele vysílání připravila a zrealizovala společnost Digital Broadcasting.Techničtí odborníci ze všech velkých českých televizí na něm srovnávali subjektivní kvalitu obrazu u komprese HEVC, která byla určena jako zdrojové kódování obrazu pro digitální televizní terestriální vysílání ve standardu DVB-T2. Účastníci měli možnost posoudit kvalitu kódování pro různé vstupní (576i50, 1080i50, 1080p50) a výstupní (540p50, 1080p50) formáty a dva základní typy kódování (CBR a statmuxed VBR). K dispozici byla řešení od společností ATEME, Rohde&Schwarz, Harmonic a Ericsson.

Sám jsem se této prezentace neúčastnil, nemohu se tudíž podělit o svůj vlastní subjektivní názor na kvalitu obrazu při rozdílných typech kódování. Mám pouze zprostředkované informace, které se bohužel shodují v tom, že obraz (SD) s kódováním HEVC a datovém toku 1,3 Mb/s není dobrý, vysvětluje Formánek důvody, které zřejmě vedly Novu k vznesení požadavku na možnost využití komprese MPEG-4 u programů v SD rozlišení zařazených do sítí DVB-T2. Osobně zastávám technický názor, že HEVC byl vyvinut a je primárně určen pro Ultra HD rozlišení, kde je nejefektivnější. Oba způsoby kódování (HEVC, MPEG-4) lze použít i pro jeden „stupeň“ nejbližšího nižšího formátu, dodává Formánek.

BRAND24

Operátoři mlčí, nechtějí přijít o Novu

Velcí operátoři terestrických sítí pro televizní vysílání, kteří mají od státu posvěceno pokračování svého podnikání i po přechodu na DVB-T2, se nechtějí k požadavku Novy na možnost vysílat jak s kompresí HEVC, tak MPEG-4, vyjadřovat. Jak pro České Radiokomunikace, tak společnost Digital Broadcasting je Nova důležitým klientem, o kterého by neradi přišli. Jisté je, že Nova nechce v DVB-T2 vysílat v HD rozlišení – nebo rozhodně ne v režimu free-to-air, tedy volně bez poplatků pro koncového zákazníka. Narušila by si tím totiž svůj obchodní model zpoplatnění HD verzí pro operátory kabelových, satelitních a IPTV služeb.

Na jedné straně je tedy požadavek Novy, která chce v DVB-T2 vysílat volně pouze v SD rozlišení, a na druhé České Radiokomunikace, které s SD verzemi programů v terestrických sítích nové generace vůbec nepočítají a vedle HD kvality nabídnou už jen qHD rozlišení. Pro to ale rovněž použijí kompresi HEVC. Obdobně postupují i operátoři v sousedním Německu. MPEG-4 by však mělo jednu nepopiratelnou výhodu: vysílání DVB-T2 v tomto kompresním standardu by bez problémů přijímaly všechny televizory na českém trhu, aniž by k tomu potřebovaly certifikaci od Českých Radiokomunikací. Certifikací však už zdárně prošlo přes 500 přijímačů s kodekem HEVC, takže i tato zdánlivá výhoda postupně mizí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).