Hlavní navigace

MPEG-2 nebo MPEG-4? Na Slovensku rozhodne operátor

8. 12. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
8. 12. 2009

První slovenský multiplex, který má být spuštěn v nejbližším čase, by měl s největší pravděpodobností využívat kompresní standard MPEG-2 nebo MPEG-4. Informuje o tom web Digitálnítele­vize.cz, který píše o setkání operátora multiplexu s distributory techniky. Konečné rozhodnutí o volbě kompresního standardu je na samotném operátorovi multiplexu, i proto se v této souvislosti mluví o „vysoké pravděpodobnosti“. První finální DVB-T multiplex bude provozovat společnost Towercom, která se stala absolutním vítězem výběrového řízení na digitální terestrickou televizi u našich východních sousedů.

BRAND24

Slovenský Telekomunikační úřad měl původně představu, že operátoři budou povinně využívat standard MPEG-4 z důvodu efektivnějšího využití frekvencí. Tehdejší předseda úřadu Branislav Máčaj byl pro tento postoj vládou odvolán protože odmítl respektovat usnesení kabinetu ohledně tendru na DVB-T. Po vyhlášení nového tendru zůstala volba komprese na samotném operátorovi, který tak může určité multiplexy provozovat s rozdílnými standardy.

Jelikož penetrace DVB-T set top boxů není na Slovensku tak vysoká jako v Čechách, rozhodnutí operátorů v této fázi nebude mít zásadní vliv na příjem digitálního vysílání v zemi, může ale výrazně ovlivnit další rozvoj do budoucna. Towercom bude kromě prvního DVB-T multiplexu, který hodlá spustit zanedlouho, provozovat ještě další dva multiplexy včetně veřejnoprávní digitální sítě pro Slovenskou televizi a Slovenský rozhlas.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl šéfredaktorem severu Digitálně.tv, oficiálního státního informačního webu k přechodu na digitální televizní vysílání. V minulosti vedl internetové deníky RadioTV.cz a RadioTV.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).