Hlavní navigace

Mono, to je ono! Rádio Impuls překvapivě přestalo vysílat ve stereo režimu

9. 5. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

TÝDENNÍ REVIZE – Velkým překvapením bylo pro naše technicky orientované čtenáře tento týden překlopení nejposlouchanějšího českého rádia ze stereo do mono režimu.

Rádio Impuls vysílá monofonně

Nejposlouchanější česká rozhlasová stanice Rádio Impuls, kterou si podle Radioprojektu naladí denně 1,063 milionu posluchačů (podíl na trhu 12,1 %), začala vysílat ze všech svých vysílačů v mono režimu. Krok, který může na naše čtenáře působit zpátečnicky, je především snahou vyjít vstříc posluchačům v oblastech se zhoršeným příjmem. Mono režim de facto zajistí, že v místech, kde signál šuměl, bude nyní čistší. Změna je dělána kvůli běžným posluchačům a nikoliv profesionálům z rozhlasového oboru. V rámci pilotu už její test probíhal od loňského října do února 2015 na Žižkovském vysílači.

V posledním týdnu byl šířen ze stanovišť Impulsu stereo signál, ale na vysílačích byl vypnutý takzvaný pilot, který rádiu říká, že sem přichází stereo zvuk. K samotnému „zmonění“, které v praxi znamená, že posluchač slyší z obou zvukových kanálů to samé, došlo v průběhu pondělí. Nastavení vysílačů do mono režimu přibližně o šest decibelů zvýší kvalitu pokrytí (nikoliv zvuku). Ani po změně audia se platby za vysílače Českým Radiokomunikacím měnit nebudou a zůstanou stejné. Mono režim však může řešit problematické pokrytí v některých oblastech a suplovat tak případnou absenci VKV dokrývačů.

Lukáš Polák: Nejposlouchanější české rádio vysílá v mono režimu, cílem je zlepšení pokrytí

Rádio Impuls je v České republice nejposlouchanější rozhlasovou stanicí. Jak se povede Impulsu AM, na to si budeme muset ještě několik měsíců počkat.
Autor: Rádio Impuls

Rádio Impuls je v České republice nejposlouchanější rozhlasovou stanicí. Nasazení mono režimu bylo dle reakcí z diskusí pro naše čtenáře velkým překvapením.

První velká VOD služba nabízí tituly ve 4K

Filmová a distribuční společnost SPI International, která skrze FilmBox International provozuje na českém a slovenském trhu programy FilmBox, začala nabízet první filmy ve formátu Ultra HD, konkrétně rozlišení 4K. Podle zjištění redakce serveru DigiZone.cz se tituly ve službě FilmBox Live objevily v průběhu minulého týdne. Dostupné jsou však pravděpodobně prozatím pouze majitelům Ultra HD televizorů LG. Počet filmů by se měl časem navyšovat. Seznam titulů vidí i majitelé klasických, tedy Full HD televizorů, ale po spuštění přehrávání pochopitelně nejde obraz, ale pouze zvuk.

4K tituly jsou umístěny do kategorie „4K UHD“. Ve složce „FunBox 4K“ jsou pak dokumenty, které nabídne nová stanice 4K Ultra HD FunBox, kterou chce SPI International v rámci živého přenosu svých kanálů ve FilmBox Live také nabídnout. 4K tituly jsou opatřeny českým dabingem a nechybí mezi nimi například snímky Blesk (Jason Statham; USA, 2011), Slova (Zoe Saldana; USA, 2012), Rumový deník (Johnny Depp; USA, 2011) nebo Jeden den (Anne Hathaway; USA, 2011). FilmBox Live je možné získat jako doplněk k satelitní službě Skylink a také jako samostatnou službu za 129,90 Kč/měsíc.

Lukáš Polák: Služba FilmBox Live začala nabízet v Česku první filmy ve 4K

Seznam 4K titulů na úvodní stránce služby FilmBox Live
Autor: foto Filmbox Live

Seznam 4K titulů na úvodní stránce služby FilmBox Live

Barrandov Plus začal testovat v multiplexu 3

Společnost Czech Digital Group (CDG), která je stoprocentně ovládána Českými Radiokomunikacemi, začala ve čtvrtek přesně úderem osmnácté hodiny testovat v celoplošném zemském multiplexu 3 nový dětský a dokumentární kanál Barrandov Plus. Stanice je prozatím šířena v testovacím režimu, tedy bez elektronického programového průvodce (EPG) a s rozlišením 544×576 obrazových bodů. Televize taktéž ještě nevyužívá hybridní vysílání HbbTV, jehož nasazení avizoval v jednom z rozhovorů generální ředitel ČRa Martin Gebauer. Dá se očekávat, že provozovatel stanice ji začne využívat později.

Češi volně šířené televizní vysílání výrazně preferují. Podle průzkumu Mediaresearch využívá terestrickou distribuční platformu 58 % domácností. Pro polovinu domácností v Česku je to dokonce jediný způsob příjmu televizního vysílání, uvedla mluvčí Petra Miterová. Počet domácností, které využívají pozemní televizní vysílání DVB-T jako jedinou možnost příjmu TV signálu, se neustále zvyšuje. Proto i pro vysílatele je tato platforma nejatraktivnější a my jsme potěšeni, že její nabídku můžeme znovu rozšířit, doplnil Gebauer. V multiplexu 3 už vysílá od minulého měsíce sesterská stanice Kino Barrandov.

Lukáš Polák: V multiplexu 3 začal testovat nový neplacený kanál Barrandov Plus

Stručně

Dopoledne a odpoledne pásmo pohádek, seriálů a filmů pro děti, večer a v noci dokumenty. Tak bude vypadat programové schéma nové celoplošné televize Barrandov Plus, třetího programu televize Barrandov, který odstartuje příští sobotu 16. května v celoplošném pozemním multiplexu a satelitní službě Skylink.

Jan Potůček: Co bude vysílat Barrandov Plus, třetí kanál Barrandova? Známe program na první den

Společnost Median, která je spolu se STEM/MARK realizátorem měření oblíbenosti rozhlasových stanic v České republice, prezentovala další výsledky měření Radioprojekt, letos poprvé. Tento týden to bylo přesně deset let od doby, kdy byly zveřejněny první výsledky pod hlavičkou Radioprojekt.

Lukáš Polák: Radiožurnál a Frekvence 1 mají vyrovnanou poslechovost, Impuls klesal

Plnoformátová televize Barrandov odvysílá v budoucnu v rámci akvizičních titulů i filmy, seriály nebo dokumentární snímky z čínské produkce. Umožní jí to smlouva, kterou podepsal majitel televize, mediální magnát Jaromír Soukup, a čínský ministr Cchaj Fu-čchao.

Lukáš Polák: TV Barrandov vsadila na čínskou tvorbu, uvažuje i o koprodukci

Majitel skupiny Empresa Media Jaromír Soukup při dokončení dohody s čínskou stranou.
Autor: Empresa Media

Majitel skupiny Empresa Media Jaromír Soukup při dokončení dohody s čínskou stranou.

Výraznější propad počtu klientů digitální kabelové televize zaznamenal v prvním kvartálu letošního roku největší tuzemský operátor, společnost UPC Česká republika. Zatímco na konci loňského čtvrtletí to vypadalo, že pokles zákaznické základny se zpomaluje, na začátku letošního roku firma přišla oproti předchozímu čtvrtletí o více než tři a půl tisíce klientů.

Lukáš Polák: UPC se oproti předchozímu kvartálu opět zvýšil propad počtu klientů kabelové TV

Chcete sledovat satelitní televizi, ale nechcete si na vaši nemovitost umisťovat parabolickou anténu klasických rozměrů? Existuje řešení, s nímž přichází telekomunikační společnost SES, jejíž satelity Astra operují napříč orbitou. Jde o první komerčně vyráběnou Ku-pásmovou plochou anténu s integrovaným IP konvertorem.

Lukáš Polák: Operátor satelitů Astra přichází s IP řešením pro ty, kteří nechtějí klasické antény

BRAND24

Česká televize zachránila z laboratoří Barrandov vyvolávací linku na zpracování klasického černobílého filmového materiálu, která umožní práci s klasickým filmem takzvanou mokrou metodou. Díky nově získané lince dokáže Filmová laboratoř České televize vyvolat černobílý pozitiv a negativ, do této chvíle se zde pracovalo pouze s barevným materiálem.

Lukáš Polák: Česká televize získala vyvolávací linku na klasický černobílý film

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).