Hlavní navigace

Mnichov čekají stejně jako Prahu testy technologie DVB-T2 ve formátu HEVC

10. 7. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Zájemci o experimenty s formátem HEVC, mimo jiné se označuje jako H.265, mají prozatím smůlu. Televizory, které by je byly schopné bez problémů zobrazit, zatím na trhu chybí.

V Bavorsku proběhnou testy distribuce zemského signálu ve standardu DVB-T2 s kódováním H.265/HEVC. Na starosti je budou mít bavorská veřejnoprávní televize BR a Institut pro vysílací techniku (IRT), který sídlí v Mnichově. Právě v této lokalitě budou experimenty na 43. kanálu (frekvence 650 MHz) probíhat. Jde o multiplex „BR Test München“ fungující v normě DVB-T, to znamená, že dojde k jeho přepnutí právě do DVB-T2. Doposud zemská digitální síť využívala vysílače Ismaning a Olympiaturm s modulací 16-QAM a datovou kapacitou 13,27 Mbps.

BRAND24

K TÉMATU: Zavádění formátu Ultra HD by mohlo trvat pět let, předpokládají odborníci z Česka

Experiment, který bude probíhat v Mnichově, má tentokrát posloužit především pro možnost příjmu na mobilních zařízeních a pro potřeby automobilového průmyslu. Sledování televizoru právě v automobilech by mohlo být do budoucna pro spolujezdce zajímavým zpestřením jízdy. Technologie DVB-T2 by měla být do budoucna vzhledem ke své povaze „vstřícnější“ právě i pro sledování v pohybu. Velkým přínosem bude ale technologie pochopitelně i pro výrobce elektroniky. Zájemci v Praze, kteří jsou v dosahu DVB-T2 testu, musí počítat s tím, že i když jsou majiteli moderního televizoru, testy v kódování HEVC bohužel nezachytí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).