Hlavní navigace

Ministerstvo průmyslu a obchodu varuje před zpožděním, které ohrožuje tříletý souběh DVB-T a T2

24. 2. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

UVNITŘ TEXT – Minulý týden se vláda na svém pravidelném zasedání seznámila se zprávou MPO, která mimo jiné shrnuje stav koordinace kmitočtů pro přechodové sítě.

Vláda vzala minulý týden na vědomí zprávu o stavu realizace Strategie rozvoje zemského digitálního televizního vysílání, tedy přechodu na DVB-T2, kterou předložilo ministerstvo průmyslu a obchodu. Jde o první souhrnnou zprávu, kterou má ministerstvo v souladu se zmíněnou vládní strategií odevzdávat každý rok vždy ke konci ledna. Zpráva rekapituluje pokroky v oblasti právního rámce a správy kmitočtového spektra, na závěr pak uvádí reálie tuzemského přechodu do mezinárodního kontextu. Její plné znění najdete v příloze na závěr článku.

K TÉMATU: Novela ZEKu doputovala na vládu, před schválením ji posoudí Legislativní rada vlády

Klíčová část zprávy se věnuje aktuálnímu stavu koordinace kmitočtů pro přechodové DVB-T2 sítě. Vládní strategie počítá s využitím tří přechodových sítí, které se pracovně označují číslicemi 11, 12 a 13. Ty by měly umožnit simultánní vysílání programů ze čtyř  současných celoplošných sítí, které jsou označovány jako sítě 1 až 4.

BRAND24

Aktuální stav koordinace kmitočtů pro přechodové sítě

  • Přechodová vysílací síť 11 má zkoordinováno 26 vysílačů velkého výkonu z celkového počtu 26 požadovaných. Jedná se o síť určenou pro Českou televizi.
  • Přechodová vysílací síť 12 má zkoordinováno 25 vysílačů velkého výkonu z celkového počtu 26 požadovaných. Jedná se o síť určenou pro komerční televizní stanice.
  • Přechodová vysílací síť 13 má zkoordinováno 15 vysílačů z celkového počtu 44 požadovaných. Jedná se o síť určenou pro komerční a regionální televizní stanice.

Zpráva také komentuje postupně nabírané zpoždění, když uvádí, že z hlediska realizace dodržení záměrů a principů vládní strategie je v současné době ohroženo zejména dodržení principu tříletého souběžného celoplošného vysílání, vzhledem k určitému opoždění startu přechodových sítí. Rozhodujícím kritériem pro naplnění požadavků vládní strategie ale bude podle názoru MPO stav pokrytí přechodovými sítěmi k lednu 2018. Tehdy bude teprve možno posoudit, nakolik se do doby souběžného pokrytí promítne reálný start vysílání přechodových sítí.

STAHUJTE: Zpráva o stavu realizace Strategie rozvoje zemského digitálního televizního vysílání

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).