Hlavní navigace

Ministerstvo kultury by mohlo být s koncepcí digitalizace rádií rychlejší, míní Kolovratník

6. 3. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

V červnu má vláda dostat návrh Strategie správy spektra, který teprve zaúkoluje ministerstvo kultury, aby připravilo koncepci přechodu na digitální rozhlasové vysílání v Česku.

Za příliš pomalou považuje poslanec Martin Kolovratník (ANO) přípravu koncepce přechodu na digitální rozhlasové vysílání v České republice. Na čtvrtečním semináři Českého rozhlasu a Volebního výboru Poslanecké sněmovny, který se konal právě pod Kolovratníkovou záštitou, vrchní sekční ředitelka ministerstva kultury Petra Smolíková informovala, že práce na koncepci reálně započne až po červnovém projednání návrhu Strategie správy spektra na vládě. Dokument má obsahovat závazný úkol pro ministerstvo, aby tuto koncepci zpracovalo. Smolíková zároveň uvedla, že letos v prosinci má resort předložit tzv. „velkou“ novelu zákona o Českém rozhlase.

Tipy C

SLEDOVALI JSME ŽIVĚ: Český rozhlas představil strategii přechodu na digitální vysílání

Novela má řešit postup Českého rozhlasu při přechodu na zemské digitální vysílání a umožnit mu provozovat vlastní veřejnoprávní multiplex, stejně jako České televizi. „Domnívám se, že by se dalo na koncepci zapracovat rychleji a udělám všechno pro to, aby se tak stalo,“ řekl Kolovratník na čtvrtečním semináři, který také sám moderoval – podle svých slov v záskoku za původně domluveného Jana Pokorného, který provázel už lednovým sněmovním seminářem o změně způsobu volby členů českých mediálních rad. Český rozhlas plánuje, že v polovině letošního roku zahájí dlouhodobé experimentální digitální vysílání v Praze, na které má navázat pilotní provoz veřejnoprávního multiplexu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).