Hlavní navigace

Milan Fridrich se zastal Hyde Parku na ČT 24. Je reflexí změny médií, říká

7. 7. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
7. 7. 2011

Kritiku interaktivního publicistického pořadu Hyde Park na zpravodajském kanálu ČT 24, který někdejší šéf zpravodajství České televize z devadesátých let Jan Dobrovský označil za „zločinný“, důrazně odmítá výkonný ředitel divize Nová média ČT Milan Fridrich. Právě za jeho vedení zpravodajství tento pořad, v němž se pozvaného hosta mohou prostřednictvím internetu, sociálních sítí, telefonu nebo televizní obrazovky mohou ptát přímo diváci, ČT 24 zavedla.

K TÉMATU: Hyde Park na ČT 24 je zločinný pořad, tvrdí bývalý šéfredaktor zpráv ČT

Je vidět, že pro některé lidi, byť kdysi byli profesionálové, je těžké pochopit vývoj médií a především pak internetu v 21. století. Už na přelomu milénia byl nový věk médií definován jako interaktivní. Skončila éra, kdy mediální témata diktuje pouze úzká skupina profesionálů a obyčejný člověk je pasivním konzumentem. Kdokoliv se může stát „novinářem“ a kdokoliv má právo diskutovat a ptát se. Hydepark na ČT 24 je reflexí této změny, namítá Fridrich.

Dobrovský, který se nyní věnuje lobbingu, odmítá v Hyde Parku nastolování reality z pohledu televizního diváka. Hyde Park je zločinný pořad. Vytváří totiž společenské normy a posouvá normy vnímání reality, řekl v rozhovoru pro server MediaGuru.cz. Každý sociolog a psycholog vám řekne, že vyrovnaný člověk napíše nebo zavolá do pořadu zřídkakdy. Musí být rozčílený, nebo mimořádně naštvaný. Nejde tedy o průřez společenským názorem, ale o nějakou excitaci, dodal Dobrovský.

BRAND24

Podle Fridricha je ale pro moderní veřejnoprávní televizi klíčová divácká komunikace. Je povinností každé veřejné služby o ni pečovat. Popularita pořadu především u mladší generace ukazuje, že správně cílí na lidi, kteří nechtějí jen slepě poslouchat, nýbrž o každém tématu vést polemickou diskusi. V televizi, na webu nebo Facebooku. Rozhodně se přitom nejedná o nevyrovnané, zlostné a rozčilené lidi, říká Fridrich. Odkazuje se přitom na amerického politologa polského původu Zbygniewa Brzezinského, podle něhož lidstvo žije ve věku aktivního angažovaného občana.

Interaktivní pořady k němu neodmyslitelně patří. Odmítnout je by znamenalo pohrdání „obyčejným“ člověkem. ČT 24 nabízí všechny formy zpravodajství. Od krátkých stručných zpráv, přes živé přenosy, podrobné reportáže, analýzy, komentáře, rozhovory až po interaktivní Hyde Park. Právě on patří mezi nejúspěšnější formáty. Díky odvaze osobností vstoupit do nové interaktivní epochy bez bázně, s respektem k člověku, dodal Fridrich.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).